




August 9, 1991

Patricia C. Esgro

State Capitol

Governor's Office

Sacramento, CA  95814






Re:  Your Request for Informal Assistance







Our File No. I-91-339

Dear Ms. Esgro:


You have requested advice concerning the new provisions of the Political Reform Act (the "Act")  which limit the receipt of gifts and honoraria by public officials. Because your request seeks general guidance specific to no particular individual, we are treating your request as one for informal assistance.  


Please be aware that the issues raised in this letter present significant policy questions which will be determined by the Commission in the future by regulation.

QUESTION


Is compensation received by a state employee for the writing of articles, screenplays, and books "honoraria" under the Act?

CONCLUSION


Pending further decision of the Commission, employees covered by the new honoraria provisions may accept payments for articles if the articles are in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession other than an article-writing business.  


The criteria for determining whether the practice is bona fide are set forth below.  The honoraria provisions of the Act do not prohibit the receipt of compensation for books and screenplays.

FACTS


Your request for advice presents the situation of a state employee who is, outside his official duties, a "professional writer" and receives compensation for writing articles, screenplays, and books.

ANALYSIS


Effective January 1, 1991, the Legislature enacted a series of statutes that ban receipt of honoraria by public officials.  Section 89502 provides that consideration for an "article published" is an honorarium:


(a)  No elected state officer may accept an honorarium.


(b)  "Honorarium" means, except as provided in subdivision (c), any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.


(c)  "Honorarium" does not include earned income for personal services which are customarily provided in connection with the individual's business or practice of a bona fide business, trade, or profession, such as teaching, practicing law, medicine, insurance, real estate, banking, or building contracting, unless the sole or predominant activity of the business, trade, or profession is making speeches.  The commission shall adopt regulations to implement this subdivision.





Section 89502 (emphasis added).  


Parallel restrictions apply to members of state boards and commissions and designated employees of state agencies.  The prohibitions apply regardless of whether the speech or articles relate to the individual's official duties.


Section 89502(c) provides that the term "honorarium" does not include earned income for personal services which are customarily provided in connection with the official's bona fide business or trade.  What constitutes a "bona fide" business is not specifically defined in the statute.  Currently staff is advising that a business would be treated as "bona fide" if the owner of the business maintained books and records of accounting for the business and tax records filed in connection with the business for the two calendar years preceding the payment in question.  (Greene Advice Letter, No. I-91-282.)    


For a new business, staff is advising that the business still may be "bona fide" if the following apply:  there are tax records filed in connection with the business for one year; there exist bank accounts or lines of credit in the name of the business; equipment or supplies were purchased, leased, or rented for the business; the official has paid rent, wages, business or professional insurance, or other similar payments associated with the operation of a business; the official has made efforts to market the product; or the official has a special expertise in connection with the service provided.  While existence of all of the factors is not required, staff is presently advising that the existence of at least half would indicate that the business is bona fide.  (Greene Advice Letter, supra.)  Note that the Commission is still considering these criteria, and how many of the them must exist for a new business to be bona fide.


The issue arises, however, of whether the exception for bona fide businesses applies to article-writing businesses.  The Commission has not yet determined if the Legislature intended for the exception to include such a business.  However, staff is providing conservative advice that the exception in Section 89502(c) does not apply to an article-writing business.  (Greene Advice Letter, supra.)


As pointed out in the Greene Advice Letter, it is arguable that recognizing an article-writing business as bona fide, and consequently, within the exception to the honorarium ban, could effectively result in the exception swallowing up the rule.  An official could avoid the ban on honoraria by merely characterizing his compensation for articles as part of an article-writing business.  Such a result would contradict the general rules of statutory construction which provide that exceptions should be narrowly construed.  (Estate of Banerjee (l978) 21 Cal.3d 527, 540.)  


The Greene Advice Letter also notes that it is arguable that Section 89502 requires that there be a separate underlying business that is not itself article writing.  If the underlying business is present, the exception would apply to articles published in connection with that business.  Thus, for example, articles published in connection with an official's medical practice would not be honoraria.  In contrast, compensation for  articles when writing articles is the only activity of the business may be honoraria.


Compensation for books and screenplays is a different matter.  The prohibition on honoraria specifies only articles, not books or screenplays.  (Section 89502.)  An "article published" would appear to include manuscripts published in periodicals, journals, newspapers, newsletters, magazines, pamphlets, or any other similar publications.  (Greene Advice Letter, supra.)  Therefore, compensation received for the writing of books or screenplays is not prohibited or limited by the honoraria provisions of the Act.


If you have any further questions regarding this matter please contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,

Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
Mark T. Morodomi

Counsel, Legal Division
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