





July 30, 1991

Joe Camicia

City Council Member

City of Alameda

2263 Santa Clara Avenue, #315

Alameda, CA  94501







Re:
Your Request for Advice








Our File No.:  A-91-341

Dear Mr. Camicia:


You have requested advice regarding the campaign provisions of the Political Reform Act ("the "Act").  This letter will address the questions raised in your letter of July 3, 1991 and in our telephone conversation on July 12, 1991.

QUESTIONS


1.
What are your reporting obligations if you change your committee name from "Committee to Elect Joe Camicia" to "Friends of Joe Camicia?"


2.
When are you required to disclose activities related to your June 20, 1991 fundrasier?

CONCLUSIONS


1.
You must amend the committee's Statement of Organization (Form 410) within 10 days of changing your committee name.


2.
You must report the fundraiser activities on your 1991 semi-annual campaign statement (Form 490) due July 31, 1991.

FACTS


You were recently elected as a Councilmember for the City of Santa Clara.  During the campaign you established a committee called "Committee to Elect Joe Camicia."  You now wish to change the name of that committee to "Friends of Joe Camicia."  You recently filed a new candidate bank account form (Form 502) under the name of "Friends of Joe Camicia" for officeholder expenses.  During our conversation on July 12, 1991, you indicated that you no longer wanted to open a new campaign bank account but instead wanted to use your bank account established for seeking office for officeholder expenses.  After your election, your committee held a fund-raiser on June 20, 1991.

ANALYSIS


The Act requires candidates that receive or spend $1,000 or more in a calendar year to file a Statement of Organization (Form 410). (Section 84102.)  Whenever there is a change in any of the information contained in a Statement of Organization, such as a change of a committee's name, an amended Form 410 must be filed within 10 days to reflect the change. (Section 84103.)  In addition, the Act requires candidates to establish one campaign bank account for receiving contributions and making expenditures associated with seeking and holding an office. (Section 85201.)  Therefore, under the Act, you may use the bank account established for your election to city council for officeholder expenses.  You indicated during our telephone conversation that you now wish to terminate the new bank account.  A Form 502 should be filed with our office to indicate termination of the account.


In addition, the Act requires candidate controlled committees to file semi-annual campaign statements.  (Section 84200.)  All contributions received and expenditures made in connection with a fundraiser held on June 20, 1991, are required to be disclosed on the semi-annual statement due July 31, 1991.  The statement must cover the period beginning the day after the closing date of the last campaign statement filed through June 30, 1991.  If no previous statement has been filed, the period begins January 1, 1991.  (Section 82046.)


Enclosed are Forms 410 and 502, which you should use to amend the current Statement of Organization, and to terminate the campaign bank account.  Please do not hesitate to contact me at (916) 322-5662 if you have additional questions.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:  Lynda Cassady







Political Reform Consultant







Enclosures

