




July 30, 1991

Judi Harkins

Supervisor's Assistant

District V

330 Fair Lane

Placerville, CA  95667






Re:  Your Request for Advice







Our File No. A-91-351

Dear Ms. Harkins:


This letter is in response to your request for advice regarding the duties and responsibilities of John E. Upton, member of the Board of Supervisors of El Dorado County, under the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").

QUESTION


Is a blood and bone marrow drive which may result in benefit to an elected official's minor child a gift to the official?

CONCLUSION


A blood and bone marrow drive which may result in benefit to an elected official's minor child is not a gift to the official.

FACTS


The El Dorado Builders Exchange in Placerville is a trade association.  The association often provides information to the county board of supervisors on matters of building policies.  Members of the association appear before the board of supervisors in their individual capacity.


The Builders Exchange, in coordination with the Sacramento blood bank, wishes to sponsor a blood and bone marrow drive for the benefit of Supervisor John Upton's daughter Julie who has been diagnosed with leukemia.  The Builders Exchange would publicize the event in its newsletter to its members.  The Builders Exchange does not expect to incur any costs.


The Sacramento blood bank will conduct the blood and marrow drive.  The blood bank will conduct tissue typing tests of all donors and enter the results of these tests in an international bone marrow bank.  The resulting supply of blood and bone marrow will be made available to the general public.  There is one chance in 20,000 that one of the blood donors will have a compatible marrow which could be used for the treatment of the public official's minor child.  The blood bank will absorb all the costs involved in the blood drive and the tissue typing.


You are an assistant to Supervisor John E. Upton who has authorized your request for advice on his behalf.

ANALYSIS


The Act imposes certain restrictions on gifts received by public officials.  In addition, when an elected local official receives a gift, this payment may be subject to disclosure and may raise disqualification issues.


As amended effective January 1, 1991, the Act prohibits gifts to local elected officeholders in excess of $1,000 from any single source in a calendar year.  (Section 89501.)  A member of a county board of supervisors is a public official.  (Section 82048.)


Any gift of $50 or more from a single source must be disclosed in the public official's Statement of Economic Interests.  In addition, gifts of $250 or more from a single source may result in the disqualification of the public official from participating in decisions which will materially affect the source of the gift.  (Section 87103.)


In order to proceed with our analysis, we must first determine whether a blood drive which may result in a benefit to a public official's child is a gift to the official.

Gift to the official


The Commission has enacted regulations to assist in determining whether an official has received a gift.  Regulation 18726.2 provides as follows:


(a)  Gifts given directly to members of an official's immediate family are not gifts to the official unless used or disposed of by the official or given by the recipient member of the official's immediate family to the official for disposition or use at the official's discretion.


(b)  Gifts delivered by mail or other written communication are given directly to members of the official's immediate family if the family members' names or familial designations (such as "spouse") appear in the address on the envelope or in the communication tendering or offering the gift, and the gift is intended for their use or enjoyment.


(c)  A gift given to the official, but designated for the official and spouse or family, is a gift to the official if the official exercises discretion and control over who will actually use the gift.


(d)  If the official enjoys direct benefit from a single gift, as well as members of the official's family, the full value of the gift is attributable to the official.


The Commission has previously advised in interpreting the provisions of regulation 18726.2 that gift passes and meal vouchers provided to a public official and his family are not gifts to the official provided the official does not control the use of the gift.  (Urch Advice Letter, No. A-91-242.)  For example, when a public official and his family are provided with gift passes and the public official provides one of the passes to a third party who is not a member of the family, this pass is a gift to the official.  However, the passes used by the official's family are gifts to the members of the family and not to the public official.  In making this determination, the Commission focused on documents associated with the enactment of Regulation 18726.2 for guidance and concluded that gifts to family members are not attributed to the official unless the official controls the gifts, uses them, or receives a benefit from them.  


The Commission has also considered the issue of gifts in connection with the illness of a public official's child.  We have advised that when an official's child was seriously ill and the official's church established a fund on the child's behalf by opening a joint checking and savings account with the official in a local bank, the official had received a gift.  The fund was used to offset medical expenses and to cover the cost of food, transportation, and housing expenses incurred by the public official and his wife while the child was treated at a distant hospital.  The Commission concluded that this was a gift to the official, because the official exercised control of the account and used the funds to pay for personal expenses incurred as a result of the illness of the child.  Because these were gifts to the official, they were reportable in the official's statement of economic interests.  (Harberson Advice Letter, No. A-80-145.) 


Applying this analysis to your facts we conclude that Supervisor Upton will not receive a gift as a result of the blood and bone marrow drive.  The benefit of this drive will flow to the general public, not to Supervisor Upton.  Additionally, if a compatible bone marrow donor is found, treatment will be provided to Mr. Upton's child, not to the public official.  Therefore, because the supervisor will not receive a gift, no disclosure or disqualification issues will arise under the Act.


We trust this letter adequately responds to your inquiry.  Should you have any further questions regarding this matter, do not hesitate to call me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:  Blanca M. Breeze







Counsel, Legal Division
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