





August 27, 1991

Ron Wong

Campaign Treasurer

Supervisor Jim Gonzalez

650 5th Street, Suite 203

San Francisco, CA  94107-1521







Re:
Your Request for Advice








Our File No. A-91-368

Dear Mr. Wong:


You have requested advice on behalf of San Francisco Supervisor Jim Gonzalez concerning the campaign provisions of the Political Reform Act.

QUESTIONS


1.
When may Supervisor Gonzalez begin receiving funds for an election to be held in 1992?


2.
May Supervisor Gonzalez solicit and receive contributions for a campaign committee established for his 1992 election and also retain the committee established for his current officeholder expenses?


3.
How does a candidate who has two bank accounts determine which account to use when paying certain types of expenses?


4.
Who should be contacted for information regarding San Francisco's local campaign ordinance?

CONCLUSIONS


1.
Supervisor Gonzalez may begin receiving funds for his 1992 campaign as soon as he has filed a Candidate Intention Statement (Form 501).


2.
Supervisor Gonzalez may retain his officeholder account while receiving contributions for the 1992 election.


3.
Expenditures directly in connection with the 1992 election, including expenditures for fundraising, campaign strategy, mass mailings and other communications in connection with the 1992 election, voter registration, and expenses for campaign consulting services or campaign staff must be paid from the 1992 campaign account.  Other expenses related to political, governmental or legislative activities may be paid out of either account.  However, within three months of Mr. Gonzalez' election, all expenditures for mass mailings, political advertisements, opinion polls, surveys and other communications must be paid from the 1992 campaign account.


4.
You should contact the San Francisco City Attorney's office regarding the local ordinance.

ANALYSIS


The Act does not specify when a candidate may begin soliciting contributions.  However, a candidate for a California state or local elective office must file a Candidate Intention statement (Form 501) prior to soliciting or receiving a contribution or loan.  (Section 85200.)


Section 85201 requires a candidate to establish one campaign bank account for each office sought.  Section 84101 requires candidates to file a statement of organization within 10 days after receiving contributions totaling $1,000 or more in a calendar year.  Commission regulations\ further require the establishment of a separate controlled committee for each campaign bank account:



When a candidate is required to file a statement of organization for a controlled committee pursuant to Government Code Section 84101, the candidate shall establish a separate controlled committee for each specific office identified in statements filed by the candidate pursuant to Government Code Section 85200.






Regulation 18521.


An officeholder may also have more than one campaign bank account (e.g. an "officeholder account" established for the current term of office and an account for a future election).  However, all expenditures associated with a future election must be made from the appropriate campaign bank account established for that election.  A person running for two separate elective offices must establish one campaign bank account and one controlled committee for each office sought.  (Regulation 18520(c).)  Regulation 18525 provides:



(a)
An incumbent elected officer shall make expenditures for the following campaign expenses from the appropriate campaign bank account for election to a future term of office:



(1)
Payments for fundraising and campaign strategy expenses for election to a future term of office.


(2)
Payments for mass mailings, political advertising, opinion polls or surveys, and other communications in connection with election to a future term of office.  For purposes of this section, a mass mailing, political advertisement, opinion poll or survey, or other communication shall be considered "in connection with election to a future term of office" if it makes reference to the officer's future election or status as a candidate for a future term of office, or if it is made by an incumbent officer within 3 months prior to an election for which he or she has filed any of the following:



(A)
A statement of intention to be a candidate for a specific office, pursuant to Government Code Section 85200.


(B)
A declaration of candidacy or nomination papers, as specified in Chapter 5 (commencing with Section 6400) of Division 6 of the Elections Code.


(C)
Any other documents necessary to be listed on the ballot as a candidate for any state or local office.




(3)
Payments for services and actual expenses of political consultants, the campaign treasurer and other campaign staff, pollsters and other persons providing services directly in connection with a future election.


(4)
Payments for voter registration and get-out-the-vote-drives.



(b)
An incumbent elected officer may make expenditures for purposes not enumerated in subdivision (a) from either the campaign bank account established pursuant to Government Code Section 85201 for election to the incumbent term of office or from a campaign bank account established pursuant to Government Code Section 85201 for election to a future term of office.  This section shall not be construed to permit an incumbent elected officer to make expenditures from any campaign bank account for expenses other than those associated with his or her election to the specific office for which the account was established and expenses associated with holding that office.


Based upon a recent federal court decision, Service Employees International Union, AFL-CIO, et al. v. Fair Political Practices Commission (1990) 747 F.Supp. 580 ("SEIU"), we are advising that candidates may transfer funds among their own controlled committees.  Whether a local ordinance containing valid local contribution limits may be interpreted as limiting the amounts per contributor which can be transferred from a candidate's current officeholder account to that candidate's future election account is a question of local interpretation.  Our advice is limited to the provisions of the Act.  You should contact the San Francisco City Attorney's office to determine if other restrictions may apply under San Francisco's local campaign ordinance, such as, for example, restrictions upon transferring funds between your own committees.  Finally, Section 85304 continues to prohibit candidates from making contributions to other candidates who are subject to local contribution limits.


If you have any questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5662.







Sincerely,







Scott Hallabrin







Acting General Counsel







By:
Sandra L. Taylor








Political Reform Consultant
