




November 15, 1991

George T. Urch

Chief of Staff

Honorable Tom Umberg

Assemblymember Seventy-Second District 

State Capitol

Post Office Box 942849

Sacramento, CA  94249-0001






Re:  Your Request for Advice







Our File No. A-91-391

Dear Mr. Urch:


You have requested advice on behalf of Assemblymember Umberg concerning his duties under the conflict-of-interest disclosure requirements of the Political Reform Act (the "Act").  

QUESTION


Disneyland, which is located within Assemblymember Umberg's district, has a policy of giving away free park entrance tickets at the request of elected officials who represent the City of Anaheim.  Disneyland's ticket request policy does not extend to elected officials from other areas outside the city.  Therefore, when tickets are secured, they are left by Disneyland at the park's will-call window in the name of the VIP guests and internally credited to the elected official who requested them.


If Assemblymember Umberg requests tickets for another elected official out of the area and his/her guests, does the cost of the admission tickets count as a gift to the Assemblymember or as a gift to the elected official who uses them?

CONCLUSION


Because Assemblymember Umberg exercises discretion and control over who will actually use the gift, Disneyland tickets which have been requested and secured by Assemblymember Umberg are gifts to the Assemblymember.  Any gift in excess of $50 from a single source is reportable. 

ANALYSIS


The Political Reform Act was enacted by the people of the State of California by initiative in 1974.  The purpose for the disclosure and disqualification provisions of the Act was to ensure that public officials, whether elected or appointed, would perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.  (Section 81001(b).)


Thus, under the Act, every public official must disclose all his or her economic interests that could foreseeably be affected by the exercise of the official's duties.  (Sections 81002(c), 87200-87313.)  As a member of the Legislature, Assemblymember Umberg is a public official (Section 82048) and, consequently, is required to disclose certain statutorily specified economic interests, including the source of any gift of over $50 in value.  

(Section 87207(a)(1).)


Section 82028(a) defines "gift" as any payment to the extent that consideration of equal or greater value is not received.  Under this definition, anything of value given to a public official without cost is a gift and must be reported unless expressly exempted.  (Section 82028.)  Thus, it would appear that the free admission tickets to Disneyland are gifts.  The next question presented for our consideration is whether the gift is a gift to Assemblymember Umberg or to the elected official for whom Assemblymember Umberg is obtaining the tickets.


Regulation 18726.1(a) provides:


A gift is "received by" an official when it is delivered to the official and is not disposed of pursuant to subsection (b).  If a gift is only offered, but the official rejects the offer or declines to accept the gift, no gift has been received.


A gift is "provided to, received by, or promised to" an official at the time the offer is extended if the gift is offered to the official in such a manner that it is within the official's discretion whether or not to accept it and the official ultimately decides to accept the gift.  A gift is deemed accepted if it is tendered and comes under the control of the recipient official and he or she neither returns it, donates it, nor reimburses the donor for it as provided in subsection (b).  Discarding or otherwise turning a gift over to another person (other than as provided in subsection (b)) constitutes acceptance of the gift by the official.  (Emphasis added.)


Regulation 18726 is a codification of long-standing Commission advice that a gift of a free ticket is received by the official when he or she exercises discretion and control over the ticket, and if the official does not return the ticket, donate it to charity or a public agency, or reimburse the donor within thirty days, the ticket must be disclosed.  For example, in In re Hopkins (1977) 3 FPPC Ops. 107, the Commission stated:


Since the complimentary tickets and free passes entitle the holder to attend specified events without paying the admission price charged to other members of the public, such items constitute items of value.

* * *


In these circumstances the complimentary ticket must be reported by the official.  His reporting obligations remain unchanged whether he retains the gift or gives it to someone else.  


The only exception to this conclusion arises if the tickets are not used and "within 30 days after receipt, are returned to the donor or delivered to a charitable organization without being claimed as a charitable deduction.


Thus, pursuant to this regulation, because Assemblymember Umberg exercises discretion and control over the free park admission tickets and does not return or donate them in accordance with the requirements of Section 82028 and Regulation 18726.1, the Disneyland tickets which have been requested and secured by Assemblymember Umberg are gifts to the Assemblymember.  The value of the park entrance ticket to be reported under such circumstances is the face value of the ticket. 


This rule has been followed in other Commission advice.  (See, Brown Advice Letter, No. A-91-420; Delventhal Advice Letter, No. I-86-019; Lamoree Advice Letter, No. A-86-034; and Robbins Advice Letter, No. A-77-392.)  However, in 1987, Regulation 18726.3 was enacted to provide a different rule for multiple-use gift passes and season tickets.  Regulation 18726.3 provides:


Passes or tickets which provide admission to or access to facilities, goods, services, or other incidental tangible or intangible benefits (including passes to motion picture theaters, amusement parks, parking facilities, country clubs and similar places or events; and season tickets for theater, opera, sporting or similar season events, but not including travel or lodging) shall be valued as follows:


(a)  For purposes of disclosure.  The value shall be the fair market value of the actual use of the pass or tickets by the official, including guests accompanying the official, plus the fair market value of any possible use by any person or persons to whom the official transfers the privilege of use of the pass or tickets.


(b)  For purposes of disqualification.  The value shall be the actual use of the pass or tickets by the official, including guests accompanying the official, together with the fair market value of any possible use by any person or persons to whom the official transferred the privilege of use of the pass or tickets, through the date of the decision; plus the fair market value of the maximum reasonable use following the date of the decision.  Provided, however, that, if the official returns the pass or any unused tickets prior to the decision, the value shall be determined pursuant to subdivision (a).


Thus, if the tickets you are referring to are multiple use passes, Regulation 18726.3 would apply.  Regulation 18726.3 does not apply to single-use tickets and passes.


Finally, please be aware that effective January 1, 1991, the Legislature enacted a series of statutes that ban honoraria and limit gifts made to state officials.  Section 89504 limits gifts to state officials.  An elected state official may not accept gifts from any single source in any calendar year in excess of $250.  Moreover, any gift in excess of $50 from a single source is reportable and gifts of $250 subject the state official to disqualification under the conflict-of-interest provisions of the Act.


I trust this letter provides you with the guidance you have requested.  If you have any further questions regarding this matter, please do not hesitate to call me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:  Deanne Stone







Counsel, Legal Division
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