




October 1, 1991

Eileen Roach

Hyde and Miller 

428 J Street, Suite 400

Sacramento, CA  95814






Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I-91-405

Dear Ms. Roach:


This is in response to your request for advice on behalf of the Stanislaus County Board of Supervisors and the Stanislaus County Redevelopment Agency concerning the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Since your request seeks general guidance we are treating your request as one for informal assistance pursuant to Regulation 18329(b)(8)(C).

QUESTION


May Stanislaus County Supervisors who own real property in a sub-area within the Stanislaus County Redevelopment Project Area participate in future decisions concerning implementation of the various projects within the redevelopment project area?

CONCLUSION


Stanislaus County Supervisors who own real property in a sub-area within the Stanislaus County Redevelopment Project Area may participate in future decisions concerning implementation of the various projects within the redevelopment project area provided the future decisions are not interrelated to the decisions for which the supervisors were disqualified.  


It would appear that decisions concerning how to finance the redevelopment project are too interrelated to the decision to establish a redevelopment project area, and therefore the supervisors may not participate.  However, the acquisition of property and other discrete projects within the area may be separable.  Therefore, the supervisors may participate in those proceedings provided they do not have an independent conflict of interest with respect to the decisions.

FACTS


According to the facts you provided in our telephone conversations and your letter, two Stanislaus County Supervisors are also members of the Stanislaus County Redevelopment Agency.  The two supervisors own real property in a sub-area within the Stanislaus County Redevelopment Project Area and will be barred from participating in decisions to designate the redevelopment survey area, to select the project area, to adopt the preliminary plan, to form a project area committee, to certify the environmental document, to adopt the redevelopment plan, to add territory to the redevelopment area, or to rescind or amend any of the above decisions.  


You have asked whether the supervisors may participate in future decisions concerning the redevelopment plan, such as decisions concerning financing plans, the acquisition of property in the area, or the implementation of discrete projects in the redevelopment area.

ANALYSIS


As we discussed in our conversations, Regulation 18702.1(a)(3)(D) applies specifically to redevelopment decisions and provides that a redevelopment decision's effect on an official's real property is deemed to be material and disqualification is required if: 


(D)  The decision is to designate the survey area, to select the project area, to adopt the preliminary plan, to form a project area committee, to certify the environmental document, to adopt the redevelopment plan, to add territory to the redevelopment area, or to rescind or amend any of the above decisions; and real property in which the official has an interest, or any part of it is located within the boundaries (or the proposed boundaries) of the redevelopment area.





Regulation 18702.1(a)(3)(D), emphasis added.


Thus, if the decision before the agency is to designate the survey area, to select the project area, to adopt the preliminary plan, to form a project area committee, to certify the environmental document, to adopt the redevelopment plan, to add territory to the redevelopment area, or to rescind or amend any of the above decisions, the supervisors must disqualify themselves if they have an interest in real property located within the boundaries (or the proposed boundaries) of the redevelopment area.


Generally, each decision must be analyzed independently to determine if there will be a foreseeable material financial effect on an official's economic interests.  (In re Owen (1976) 2 FPPC Ops. 77.)  However, under some circumstances a series of decisions may be too interrelated to be considered separately.  For example, if the resolution of a later redevelopment decision will effectively reverse the result of the decision for which the supervisors have a conflict of interest, the supervisors must disqualify as to both decisions.  


The supervisors must also disqualify themselves as to all decisions which may not be legally separated from any decision for which they have a conflict of interest.  This would be the case, for example, if there were different results in the two decisions and a legal challenge would successfully compel the supervisors to arrive at a consistent result.-  (Nord Advice Letter, No. A-82-038; See also, Miller Advice Letter, No. A-82-119.)  


The supervisors in question both own property in the redevelopment area and are therefore prohibited from participating in decisions concerning the adoption of the redevelopment plan.  They would also be prohibited from participating in decisions regarding the overall financing of the project.  Clearly, financing decisions concerning the project are too interrelated to the redevelopment plan as a whole for the supervisors to participate.  (See e.g., Sweeney Advice Letter, No. A-89-639.)  However, in would not appear that the acquisition of property or the implementation of discrete projects will necessarily reverse the initial decision to adopt a redevelopment plan.


Assuming that the redevelopment implementation decisions are not interrelated to the decisions for which the supervisors have a conflict of interest, our letter to Lester J. Marston (Marston Advice Letter No. A-89-120) provides guidance as to the analysis of such decisions.  The Marston letter concerned a corporation's application to the City of Willits for a use permit to operate a cogeneration power plant facility within the city's redevelopment zone.  The city council was to consider the use permit and a series of related decisions concerning possible mitigation measures proposed in the environmental impact report.  Four members of the city council owned property within the redevelopment zone.  However, since the decision concerned the environmental impact report for a specific project rather than the redevelopment plan as a whole, Regulation l8702.l(a)(3)(D) was not applicable.  (See, Marston Advice Letter, supra, and Rosenthal Advice Letter, No. I-89-406.)


Where decisions do concern discrete projects in the redevelopment area, the decisions must be analyzed independently to determine if the supervisors may still be required to disqualify themselves from the decisions.  According to Regulation 18702.1(a)(3), the financial effect of a decision on an official's real property is also material and disqualification required if the decision involves:


(1)  The zoning or rezoning, annexation or deannexation, sale, purchase, or lease, or inclusion in or exclusion from any city, county, district or other local governmental subdivision, of the official's real property (Regulation 18702.1(a)(3)(A));


(2)  The decision involves the issuance, denial or revocation of a license, permit or other land use entitlement authorizing a specific use or uses of the official's real property (Regulation 18702.1(a)(3)(B)); or,


(3)  The decision involves the imposition, repeal or modification of any taxes or fees assessed or imposed on the official's real property (Regulation 18702.1(a)(3)(C));


Moreover, where a decision does not fall into one of the categories set forth above, the supervisors' real property may still be indirectly materially affected and therefore require disqualification.  The indirect effect of a decision on an official's real property interest is material if:


(1)  The real property in which the official has an interest, or any part of that real property, is located within a 300 foot radius of the boundaries (or the proposed boundaries) of the property which is the subject of the decision, unless the decision will have no financial effect upon the official's real property interest.


(2)  The decision involves construction of, or improvements to, streets, water, sewer, storm drainage or similar facilities, and the real property in which the official has an interest will receive new or substantially improved services.


(3)  The real property in which the official has an interest is located outside a radius of 300 feet and any part of the real property is located within a radius of 2,500 feet of the boundaries (or the proposed boundaries) of the property which is the subject of the decision and the decision will have a reasonably foreseeable financial effect of:



(A)  Ten thousand dollars ($10,000) or more on the fair market value of the real property in which the official has an interest; or


(B)  Will affect the rental value of the property by $1,000 or more per 12 month period.




Regulation 18702.3(a).


Finally, 
public officials with real property interests that will be financially affected by a governmental decision may still participate in a decision affecting those interests if the effect of the decision on their property is not distinguishable from the effect on the public generally.  For the "public generally" exception to apply, a decision must affect the official's interests in substantially the same manner as it would affect a significant segment of the public in the official's jurisdiction. (Regulation 18703.) 


For example, in In re Owen (1976) 2 FPPC Ops. 77, the Commission determined that owners of residential property in and immediately adjacent to the "core area" in the City of Davis were a significant segment of the jurisdiction and would be similarly affected by various land use decisions within the core area.  Consequently, a planning commissioner who owned a residence immediately adjacent to the core area could participate in the decisions provided there was no evidence that the effect on the commissioner's property would be different than the effect on other owners of residential property in the area.


Moreover, even where the official has a conflict of interest, the Act does not require the official to leave the open session, nor does the Act preclude the agency from furnishing disqualified officials with the same information as provided to other members.  (Armas Advice Letter, No. A-90-499a.)  


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division
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