




October 7, 1991

Steven R. Meyers

MEYERS, NAVE, RIBACK & WEST

Gateway Plaza

777 Davis Street

San Leandro, California  94577






Re:  Your Request for Advice







Our File No. I 91-411

Dear Mr. Meyers:


You have requested advice concerning application of the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").   This letter is based upon the facts provided in your letter and confirms the telephone conversations I had with Mr. Steven Mattas of your office on September 24, 1991 and October 1, 1991.


Our advice is limited only to provisions of the Act.  We cannot provide advice about other conflict-of-interest laws, such as Government Code Section 1090.

QUESTION


If Citation Homes pays for or reimburses the city for the cost of airfare, lodging, meals and incidental expenses to enable a committee consisting of city councilmembers, planning commissioners and staff to view a residential development project similar to the one which Citation Homes is proposing to build in the city:

1.  Will these city public officials be required to report the paid expenses on their statements of economic interests filed pursuant to the Act?

2.  Will these city public officials be disqualified from participating in any decisions involving land use matters in which Citation Homes is an applicant?

CONCLUSION


The airfare, lodging, meals and other incidental expenses provided by Citation Homes are deemed to be gifts to the city and not to the public officials if they are provided in conformance with the criteria in In re Stone (1977) 3 FPPC Ops. 52.\  Any benefit received by the public officials is then considered reimbursement of expenses.  Under such circumstances:

1.  The public officials are not required to report the cost of airfare, meals, lodging and incidental expenses on their statements of economic interests.

2.  Since the costs of airfare, meals, lodging and incidental expenses are not gifts to the public officials, they are not considered financial interests which give rise to disqualification.

FACTS


Your client, the City of San Leandro, is currently considering an application for a residential planned unit development of approximately 800 dwelling units on approximately 100 acres of land.  The real property is zoned consistent with the city's general plan which permits the residential development.  


A committee of the city council, city planning commission and staff will travel to Southern California to meet with architects and land planners of projects which have successfully dealt with some of the planning issues which this project poses.  The committee will also meet with consultants for the property owner, Citation Homes.




Citation Homes has offered to defray all expenses the city will incur for this trip, including airfare, lodging, meals and other incidental expenses.

ANALYSIS


Your question is whether the reimbursement of the cost of airfare, meals, lodging and incidental expenses by Citation Homes

to the city will constitute gifts



 to the councilmembers,  planning commissioners, and staff.  If they are gifts valued cumulatively at $250 or more, the councilmembers, planning commissioners, and staff would have to disqualify themselves from any decisions which will have a reasonably foreseeable material financial effect on Citation Homes which is distinguishable from the effect on the public generally.  (Section 87103(e).)  Gifts of $50 or more are reportable on financial disclosure statements.  (Section 87207(a)(1).)


In Stone, the Commission concluded that in certain situations a gift may be made to a city without providing any significant or unusual benefit to the public official.  Under such circumstances, the public official has no reporting obligations since any benefit he or she receives, although free of charge to the official and to the city, "would be analogous to reimbursement for expenses or per diem from a state or local government agency, items which are not reportable.  Section 82030(b)(2)."  (In re Stone, supra, at 57.)  The Commission stated that to be deemed a gift to the city, the gift (i.e., reimbursement) should satisfy at least the following four criteria:



1.  The donor intended to donate the gift to the city and not to the official;


2.  The city exercises substantial control over use of the gift;


3.  The donor has not limited use of the gift to specified or high level employees, but rather has made it generally available to city personnel in connection with city business without regard to official status; and


4.  The making and use of the gift was formalized in a resolution of the city council ... which embodies the standards set forth above.




In re Stone, supra, 3 FPPC Ops. at 57.


You have stated that Citation Homes has offered to reimburse the city for the costs of airfare, meals, lodging and other incidental expenses.  Further, the city is retaining substantial control over the use of the gift because the city is making the decision as to who should travel to Southern California to view the project.  The developer has not limited use of the gifts to specified high level individuals and will not be involved in the selection of the councilmembers, planning commissioners or staff members who will travel to Southern California.  


If, in addition to the facts you have provided, the making and use of the cost of airfare, lodging, meals and incidental expenses provided by Citation Homes is formalized in a resolution of the city council, these costs would be deemed gifts to the city and not to the councilmembers, planning commissioners and staff members.  


If the gift of travel expenses is deemed a gift to the city, the public officials have no reporting requirements since, as in the Stone Opinion, any benefit they receive would be analogous to reimbursement for expenses or per diem from the city.  Such items are excluded from reporting under Section 82030(b)(2).  Since such items are not gifts or income to the public officials, they do not give rise to any disqualification obligations under Sections 87100 and 87103.


I trust this letter has provided you with the guidance you requested.  If you have any further questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5901.





Sincerely yours,












SCOTT HALLABRIN





Acting General Counsel

 










By:  JILL STECHER





     Counsel, Legal Division
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