





October  7, 1991

James C. Griffin

5069 Bain Street

Mira Loma, CA  91752







Re:
Your Request For Advice








Our File No. I-91-415

Dear Mr. Griffin:


You have requested advice concerning the campaign provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Because your request seeks general guidance, we are treating your request as one for informal assistance.

QUESTIONS


1.
May a candidate transfer funds from a campaign bank account into a stock market fund?


2.
May a candidate be reimbursed for personal funds used to pay for campaign-related expenses?


3.
May a candidate use a credit card to pay for campaign-related expenses?


4.
What is the proper method for reporting an expenditure for travel?

CONCLUSIONS


1.
A candidate may transfer campaign funds only to certificates of deposit, interest-bearing savings accounts, money market funds, or similar accounts at state and national banks, state and federal savings and loan associations, state credit unions, and federal credit unions located in the state.


2.
A candidate may not be reimbursed from campaign funds for personal funds used in connection with seeking office.


3.
A candidate may establish one or more credit accounts for each campaign bank account.


4.
Expenditures for travel of $100 or more must be itemized on Form 490, Schedule E, listing the name and address of the vendor, a description of the goods or services purchased, and the amount.

ANALYSIS


Section 85201 states:



(a)
Upon the filing of the statement of intention pursuant to Section 85200, the individual shall establish one campaign contribution account at an office of a financial institution located in the state.


(b)
Upon the establishment of an account, the name of the financial institution, the specific location, and the account number shall be filed with the commission within 10 days.


(c)
All contributions or loans made to the candidate, to a person on behalf of the candidate, or to the candidate's controlled committee shall be deposited in the account.


(d)
Any personal funds which will be utilized to promote the election of the candidate shall be deposited in the account prior to expenditure.


(e)
All campaign expenditures shall be made from the account.


Regulation 18524(b)\ provides that a candidate may transfer funds from the campaign bank account to certificates of deposit, interest-bearing savings accounts, money market accounts, or similar accounts established only for funds for the same elective office for which the campaign bank account was established.  Prior to expenditure, the funds must be redeposited in the campaign bank account.


Regulation 18526 provides that volunteers, paid employees of a controlled committee, and agents or independent contractors (such as campaign consultants or advertising agents) may be reimbursed for goods, services or travel, following certain conditions.  Because of the requirement in Section 85201(d) that personal funds of the candidate must be deposited into the campaign bank account prior to expenditure, candidates may not make campaign-related expenditures from personal funds and be reimbursed.


A candidate may establish one or more credit accounts for each campaign bank account.  (Regulation 18524(c)).  A single credit card, however, may not be designated for more than one campaign bank account.  In addition, payment of charges that have accrued on a credit account must be made only from the appropriate campaign bank account.  A candidate may designate an existing personal credit card with a zero balance to be his or her campaign account credit card, but personal expenses may not, thereafter, be charged to that account.  (1991 Campaign Disclosure Information Manual A.)


Payments for travel must be reported on Form 490, Schedule E.  All payments of $100 or more must be itemized and include the name and address of the payee, a letter code or written description of the goods or services purchased, and the payment amount.  Senate Bill 595 (Marks) will add a requirement to include the date, destination and total expenditure for each trip when disclosing travel expenses of a candidate, his or her representative, or a member of the candidate's household.  SB 595 has been sent to the Governor for his signature.


If you have any further questions please contact me at (916) 322-5662.







Sincerely,







Scott Hallabrin







Acting General Counsel







By:
Sandra L. Taylor








Political Reform Consultant
