

October 4, 1991

Diane M. Fishburn

Olson, Connelly, Hagel, et al.

300 Capitol Mall, Suite 350

Sacramento, CA  95814



Re:  Your Request For Advice




Our File No. A-91-419

Dear Ms. Fishburn:


You have requested advice concerning the disclosure provisions of the conflict of interest code for the California Arts Council.  This advice will confirm our telephone conversation on September 3, 1991.

QUESTION


Must a member of the California Arts Council disclose his or her financial interest in a business entity which is not of the type affected by any decisions of the Council?

CONCLUSION


A member of the California Arts Council does not need to disclose his or her financial interests in any entity if it is not of the type which may foreseeably be affected by any decision made or participated in by the Council.

FACTS


In our telephone conversation you indicated that you represent a recently appointed member of the California Arts Council.  Your client is requesting an interpretation of the disclosure category portion of the conflict of interest code for the Arts Council.


Your client has a financial interest in a "for-profit" publishing company and is asking if it is reportable as "literature" under the disclosure category for the California Arts Council.


In 1981 the conflict of interest code for the Arts Council required the disclosure of:

     "(a)  Any investment or management position in any business entity and income from any source, whether profit-making or non-profit, which is an arts organization including, but not limited to, any symphony, ballet company, art gallery, art museum, mime troupe, theater company, local arts council or statewide arts organization.

     "(b)  Income from any source which the designated employee knows or has reason to know is in receipt of, is seeking, or plans to seek, any prize or grant pursuant to Government Code Section 8753(o)."


Government Code Section 8753(o) provides that the Arts Council shall award prizes or direct grants to individuals or organizations in accordance with such regulations as the council may prescribe.  The Arts Council set out the criteria for awarding grants and prizes in its Regulation 2 Cal. Code of Regs. Section 3604.  That regulation provides, among other things, that to be eligible for funding, organizations must have proof of nonprofit status under section 502(c)(3) of the Internal Revenue Code or under section 23701(d) of the California Revenue and Taxation Code. 


Since "for-profit" arts organizations cannot apply for, or receive, grants or prizes from the Arts Council, the Arts Council was advised by the Commission in 1984 to amend its code to delete the reference to "for-profit" entities.


In 1986, the Arts Council attempted to consolidate subsections (a) and (b) to clarify that the reportable interests in various types of arts organizations are reportable if they are of the type to apply for grants or any prize from the Arts Council (i.e. nonprofit organizations.)  The amended category, which has been in existence in l986 now reads:

"All investments, sources of income, and business positions, including, but not limited to director, officer, partner, trustee, employee, or any position in management, in any business entity, whether profit or non-profit, which is applying for funding or which is an arts organization, including but not limited to, any music, dance, theatre, visual arts, design arts/architecture, cinema, literature, media arts, photography, local arts council or statewide arts organization."


The amended cateory did not expressly limit disclosure to nonprofit arts organizations.  The Arts Council did not quite accomplish its purpose when it amended the disclosure category.  It did not clarify that the only arts organizations which are reportable are those with nonprofit status.  

ANALYSIS


Government Code Section 87300 provides that every agency must adopt and promulgate a Conflict of Interest Code.  Each Conflict of Interest code must specifically enumerate the positions within the agency which involve the making or participation in the making of decisions which may foreseeably have a material effect on any financial interest.  For each such enumerated position, the code must describe the specific types of investments, business positions, interests in real property, and sources of income which are reportable.  An investment, business position, interest in real property, or source of income must be made reportable by the Code if the business entity in which the investment or business position is held, the interest in real property, or the income or source of income may foreseeably be affected materially by any decision made or participated in by the designated employee by virtue of his or her position.  (Section 87302(a).)


Government Code Section 8753 provides in part that the function of the Arts Council is to encourage artistic awareness, help independent local groups developed their own art programs, provide for the exhibition of art works in public buildings, establish grant application criteria and procedure, and award prizes or grants to individuals or organizations in accordance with such regulations as the council may prescribe.  


The Arts Council developed such a regulation which provides that to be eligible for funding, an applicant shall meet specific requirements.  One such requirement is that the applicant must have proof of nonprofit status under the Internal Revenue Code or under the California Revenue and Taxation Code.


While the conflict of interest code requires the disclosure of interests in profit or nonprofit arts organizations, it is not foreseeable that "for-profit" arts organizations will be affected by any decision of the Arts Council.  The Arts Council, through its regulation, has established criteria to limit the awarding of grants or prizes to nonprofit arts organizations.  This disclosure category has thus been interpreted to mean that designated employee must disclose arts organizations which are of the type to apply for, or receive, grants or prizes from the Arts Council, i.e, nonprofit arts organizations. 


Your client has an economic interest in a publishing company.  The publishing company does not enjoy nonprofit status under either the Internal Revenue Code or the California Revenue and Taxation Code and as such is not the type which could apply for, or receive, grants or prizes from the California Arts Council and is thus not reportable under the code.


The Arts Council has notified the Commission that it has amendments to make to its conflict of interest code.  One such amendment will be to clarify, finally, the disclosure category portion of the code.


I hope this letter resolves your concerns.  If I can be of further assistance, please feel free to contact me at (9l6) 322-5901.




Sincerely,




Scott Hallabrin




Acting General Counsel




By:  Jeanette E. Turvill





Political Reform Consultant





Legal Division
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