




October 9, 1991

Kathy Angel

California State Assembly

State Capitol, Room 6026

Sacramento, CA  95814






Re:
Your Request for Confirmation of Telephone Advice

Our File No. I-91-421

Dear Ms. Angel:


You have requested advice on behalf of Assemblyman John Vasconcellos concerning the application of the campaign and gift and honorarium provisions of the Political Reform Act (the "Act").   Because your questions are more of a general nature, we are treating your letter as a request for informal assistance.

QUESTIONS

1.
May campaign funds be used to pay for Assemblyman John Vasconcellos' return flight from a destination even though he stayed at that destination for several days to rest?

2.
May Assemblyman Vasconcellos suggest to the donor of a proffered honorarium that a donation to a nonprofit organization be given instead?

3.
Can Assemblyman Vasconcellos participate in a fundraising auction of a nonprofit organization by being "auctioned off" at the event?

CONCLUSION

1.
Use of campaign funds by an elected state officer to pay for actual air transportation to and from a destination is permitted, even though the travel is interrupted by several days of rest, so long as the expenditure is directly related to a political, legislative, or governmental purpose.

2.
Pending further review by the Commission we are advising that such donation will not violate the prohibitions on accepting an honorarium under the following circumstances:  (1) the donation is made directly by the offeror of an honorarium to a bona fide charitable, educational, civil, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organization; (2) the public official does not make the donation a precondition for his or her speech, article, or attendance; (3) the public official does not claim the donation as a deduction for income tax purposes; and (4) no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the public official.

3.
Nothing in the Act prevents Assemblyman Vasconcellos from being "auctioned off" by a nonprofit organization at a fundraising event.   

FACTS


Assemblyman John Vasconcellos is a member of two legislative standing committees on education, the Assembly Education Committee and the Assembly Higher Education Committee.  The Assemblyman has accepted a position on the Mariposa Education and Research Foundation Board, a nonprofit organization.  On July 20, 1991, he attended a Foundation Board meeting in Palm Springs, and he stayed there a few days to rest.  The air transportation to the event was charged to his campaign account.


Assemblyman Vasconcellos has been asked to participate in a fundraising auction for a nonprofit organization.  The organization would like to auction off a "lunch with John Vasconcellos."

DISCUSSION

Travel Paid With Campaign Funds


Effective January 1, 1990, the Act was amended by Senate Bill 1431 to include new provisions that regulate the appropriate use of campaign funds.  (Section 89510, et seq., the "personal use" law.)  The general rule of the new personal use law is that any expenditure of campaign funds must be, at a minimum, reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512.)  However, specific provisions govern the use of campaign funds for specific expenditures.


Section 89513(a) provides:


(a)  Campaign funds shall not be used to pay or reimburse the candidate, the elected officer, or employees or staff of the campaign committee or the elected officer's governmental agency for travel expenses and necessary accommodations except when these expenditures are directly related to a political, legislative, or governmental purpose.



(1)  For the purposes of this section, payments or reimbursements for travel and necessary accommodations shall be considered as directly related to a political, legislative, or governmental purpose if the payments would meet standards similar to the standards of the Internal Revenue Service pursuant to Sections 162 and 274 of the Internal Revenue Code for deductions of travel expenses under the federal income tax law. 




(Emphasis added.)


According to Section 89513(a), the use of campaign funds for payments or reimbursements for travel and necessary accommodations is directly related to a political, legislative, or governmental purpose if the payments meet standards similar to the standards for the deduction of travel expenses pursuant to Internal Revenue Code Sections 162 and 274.  Internal Revenue Code Section 162(a)(2) sets forth a general rule which permits the deduction of all ordinary and necessary traveling expenses while away from home in the pursuit of a trade or business.  (Walters Advice Letter, No. A-90-308.)


Expenditures for air transportation to and from a destination where a meeting is held are permissible travel expenses, so long as they are ordinary and necessary expenditures for a political, legislative, or governmental purpose.  Under the facts presented, the travel expenses are permitted by Section 89513(a).  Consequently, even if Assemblyman Vasconcellos delayed his return flight for a few days following the Foundation's board meeting, the use of campaign funds to pay for all the travel expenses and necessary accommodations associated with the official's attendance at the board meeting is permitted.  However, accommodations and other travel expenses outside the duration of the board meeting are personal expenses that should be paid with personal funds.  Thus, the expenses unrelated to the board meeting may not be paid with campaign funds.

Honorarium


Under Section 89502(a), no elected state officer may "accept" an honorarium.  An honorarium is, except as otherwise excepted, "any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering."  (Section 89502(b).)  As defined by the Act, "elected state officer" includes a member of the Legislature.  (Section 82024.)


At its May 7, 1991, meeting, the Commission instructed the staff to advise that an official who agrees to speak at an event, but requests or suggests that a donation be made to a specified charitable organization, will not be deemed to have received an honorarium if all of the following apply:  (1) the donation is made directly by the offeror of an honorarium to a bona fide charitable, educational, civil, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organization; (2) the filer or public official does not make the donation a precondition for his or her speech, article, or attendance; (3) the filer or public official does not claim the donation as a deduction for income for tax purposes; and (4) no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the filer or public official.  (Brown Advice Letter,

No. I-91-168, Bailey Advice Letter, No. I-91-293, and Kersten Advice Letter, No. I-91-175.)  Under these circumstances, no honorarium is "accepted" by the state officer nor is there a payment made "in consideration" for the state officer's speech, article, or attendance.  Consequently, when Assemblyman Vasconcellos declines an honorarium, he can suggest that a donation be made to a nonprofit organization if all of the criteria summarized above are met.

Fundraising Event


Nothing in the Act prohibit Assemblyman Vasconcellos from participating in a fundraising event where a nonprofit organization will auction off a "lunch with John Vasconcellos."


Please note that the Commission is continuing to examine the various issues arising from the definitions of honorarium and personal use of campaign funds and is currently considering regulations on these issues.  Accordingly, the advice expressed in this letter may change as a result of further consideration of the issues.


I trust that this letter has answered your questions.  If you have any further questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:  Luisa Menchaca







Counsel, Legal Division
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