




October 23, 1991

Karl Ketner

Database Management & Custom Programming

1051 Broadway

San Francisco, CA 94133






Re:
Your Request for Informal Advice 

Our File No. I-91-433

Dear Mr. Ketner:


We have received your letter dated September 9, 1991.  Your

inquiry, on behalf of clients for whom you produce disclosure reports, seeks guidance with respect to the interaction between advice given by the San Francisco City Attorney's Office interpreting a San Francisco ordinance, limiting campaign contributions in municipal elections, with the Commission's interpretation and application of contributions and reporting provisions of the Political Reform Act (the "Act").  


The Commission does not provide advice with respect to provisions other than the Act.  (Regulation 18329.)  Therefore, we do not respond to your inquiry with respect to the San Francisco ordinance or the San Francisco City Attorney's interpretation of the ordinance.


The Commission also does not provide advice when requested by "third parties;" that is, individuals who are seeking advice not with respect to their duties, but instead about another person's duties, under the Act without having been authorized to do so by that other person.  (Regulation 18329.)


We therefore provide you with advice with the understanding that you are seeking advice on behalf of your clients.  As your request does not reference a pending governmental decision, the advice provided is informal only. 

QUESTION


Can a city interpret its campaign contribution limitation ordinance in a manner different from Commission guidelines?  


CONCLUSION


A city is, in the first instance, permitted to interpret its own ordinances.  However, the Act prevails over a city's ordinance to the extent the ordinance prevents a person from complying with the provisions of the Act.

FACTS


According to your letter, the City and County of San Francisco ("the city") has an ordinance which provides for campaign contribution limitations of $500 per individual per election, or $750 cumulatively in the event of a runoff election.  You have indicated that one of your clients was advised by the city attorney that the city's ordinance permitted an individual and the individual's business to each contribute up to the maximum permitted campaign contribution limit in an election.

ANALYSIS


In 1976, the Commission explained in two opinions when cumulation of contributions is required for purposes of reporting and disclosure.  In In re Kahn (1976) 2 FPPC Ops. 150, the Commission indicated that cumulation is required when a parent company and its wholly owned subsidiary make contributions.  In In re Lumsdon (1976) 2 FPPC Ops. 140, cumulation is required when a corporation and the corporation's majority shareholder make contributions.  In both opinions, the focus was on one person's ability to control the contributions of another.  Subsequent Commission advice letters have reinforced this notion of when cumulation of contributions is required by emphasizing that one person "directing and controlling" the contributions of another is required.  (See Olson Advice Letter, No. A-90-302; Grant Advice Letter, No. I-90-144; Recht Advice Letter, No. I-89-571.)


The amendment of the Act by Proposition 73 in 1988 imposed  limitations on contributions from persons to candidates for elective office.  In response, the Commission adopted Regulation 18531.5 which, in a manner consistent with the Kahn and Lumsdon opinions, requires cumulation of contributions from two business entities under certain circumstances.  In September 1990, a federal district court declared these limits, except for special elections, unconstitutional.  


Because prior to Proposition 73 the Commission has required cumulation of contributions for purposes of reporting and disclosure, the fact that the Act's campaign contribution limits are not currently being enforced does not change the Commission's policy with respect to when, and how, cumulation of contributions is required.


The Act permits local jurisdictions to enact ordinances imposing additional or different filing obligations on candidates seeking elective office within the jurisdiction.  (Section 81009.5.)  Local jurisdictions are permitted to impose additional requirements provided the requirements do not prevent a person from complying with the Act.  (Section 81013.)  When Proposition 73 was approved by the voters, the Act was amended to permit local jurisdictions to maintain their own campaign contribution limits and to impose lower contribution limits on candidates' campaigns within the jurisdiction.  (Section 85101.)  


Until such time as there are statewide contribution limits, a local jurisdiction remains free to interpret its own ordinance limiting campaign contributions without reference to state provisions except for special elections.  The absence of statewide contribution limits permits a city attorney to interpret the city's campaign contribution limitation with respect to the issue of cumulation, because that interpretation does not prevent a person from complying with the Act. (Section 81013.)  However, consistent with the opinions and prior advice cited above, the Commission would require cumulation of the contributions for satisfaction of the Act's reporting and disclosure obligations and applicable contribution limits imposed by the Act.  Provided such obligations are fulfilled, the Commission has no view on the manner in which the city chooses to interpret cumulation of contributions for purposes of its own campaign contribution limitation ordinance.


I hope this letter has provided you with the guidance you requested.  Please contact me if you have any further questions regarding this matter at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:
Jonathan S. Rothman







Counsel, Legal Division
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