




December 17, 1991

Bob Jennings, Chairman

Bill Jones for Assembly 1992

Bill Jones Republican Leadership Fund

P. O. Box 2636

Visalia, California  93279






Re:  Your Request for Informal Assistance







Our File No. I-91-440

Dear Mr. Jennings:


This is in response to your request for guidance in connection with the Political Reform Act (the "Act") on behalf of Assembly Minority Leader Bill Jones.  Since your questions are general in nature and seek general guidance, we are treating your letter as a request for informal assistance.

QUESTIONS


l.  May Assemblymember Jones make contributions from his campaign funds to other Republican candidates for local or statewide office, regardless of the location of the jurisdiction in which they are candidates?  



a.  May such contributions be "in-kind" payments made directly to vendors for polling, mailings and similar expenditures?


2.  Which campaign account--the officeholder account or the account for future office--must be used for monetary contributions to other candidates?


3.  May Assemblymember Jones use campaign funds to pay ordinary travel expenses (including meals and accommodations) for meetings with potential Republican candidates for Assembly?  



a.  If so, which campaign account should be utilized for such expenditures?

CONCLUSIONS


1.  Assemblymember Jones may contribute campaign funds to  other candidates so long as he can articulate a reasonable relation between the expenditure of funds and a political, legislative, or governmental purpose.  



a.  The contributions to other candidates may be in the form of in-kind payments. 


2.  Pursuant to Regulation 18525(b), a contribution by an elected officer to another candidate's campaign may come from the contributor's officeholder account or from his or her account for future election.


3.  Expenditures of campaign funds for travel expenses must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  Where the travel is an ordinary and necessary expense related to a political, legislative, or governmental purpose, the directly related standard has been met, and the expenditure of campaign funds is permissible.  



a.  Either the officeholder account or the account for election to future office may be utilized for the proposed travel expenditures.

FACTS


Assembly Minority Leader Bill Jones has authorized you, as chairman of his controlled campaign committees, to request guidance in connection with expenditures of campaign funds.  Assemblymember Jones has both an "officeholder" committee bank account and also a bank account in connection with his committee for future election, the Bill Jones for Assembly 1992 committee.  


As Minority Leader of the Assembly, Mr. Jones is responsible for a number of duties beyond those required for representation of his Assembly district. He is expected to assist in the election of Republicans to the Assembly and to other elective positions.  He is also expected to play an active role in candidate recruitment.  In order to meet his responsibilities as Minority Leader, Mr. Jones frequently meets with current and potential candidates; these meetings are commonly held where the candidates live, often in areas beyond easy driving distance from Sacramento or from Fresno, Mr. Jones' home district.


Mr. Jones wishes to make expenditures from his campaign accounts for contributions to other candidates and for expenses in connection with the travel he undertakes to meet with current and potential candidates.  It is his preference to make both the candidate contributions and also the travel payments from his "officeholder" account. He is seeking guidance as to the permissibility of the anticipated expenditures and the appropriate accounts to utilize in making those expenditures.

ANALYSIS

1.  Transfers of Campaign Funds to Other Candidates


Campaign funds may be contributed by Assemblymember Jones to the campaigns of other candidates, regardless of the locations of the jurisdictions of the recipient candidates, so long as there is a reasonable relation between the expenditure of funds and a political, legislative, or governmental purpose.  Under Section 85304, candidates were forbidden to transfer their campaign funds to other candidates.  However, in the 1990 court decision in Service Employees International Union, et al. v. Fair Political Practices Commission (E.D. Calif., 1990) 747 F.Supp. 590, it was held that Section 85304 is invalid insofar as it relates to fiscal year schemes and that candidates are permitted to transfer their funds freely, as a general rule.  In-kind contributions to other candidates, where payments for products or services are made directly to vendors, would be permissible under the same rule applicable to contributions made directly to another candidate's campaign account, i.e., there must be a reasonable relation between the expenditure and a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512.  Also, see Dorman Advice Letter, I-91-253.)\

2.  Appropriate Campaign Account to Use for Contributions to Other Candidates


Regulation 18525 sets forth the kinds of expenditures that must be made from accounts for election to future office by incumbent elected officers; contributions to the campaigns of other candidates are not listed.  Subdivision (b) of that regulation deals with expenditures not specifically listed, and states, in pertinent part:


An incumbent elected officer may make expenditures for purposes not enumerated in subdivision (a) from either the campaign bank account established pursuant to Government Code Section 85201 for election to the incumbent term of office or from a campaign bank account established pursuant to Government Code Section 85201 for election to a future term of office....


Thus, pursuant to Regulation 18525(b), an incumbent may utilize either his or her officeholder account or the account for election to future office for monetary contributions to campaigns of other candidates.

3.  Use of Campaign Funds for Travel Expenses (Including Meals and Accommodations) For Political Party Responsibilities


Section 89513(a) requires travel expenditures to be directly related to a political, legislative or governmental purpose.  Travel expenditures are deemed to be directly related to a political, legislative, or governmental purposes when those expenditures meet standards similar to those of the Internal Revenue Code Sections 162 and 274 for deductions of travel expenses for federal income tax purposes.  (Section 89513(a)(1).)  Those expenses would include ordinary and necessary traveling expenses while away from home in the pursuit of a political, legislative, or governmental purpose.  (See, Walters Advice Letter, No. A-90-308; Benninghoven Advice Letter, No. A-90-411.)  Therefore, to the extent that Assemblymember Jones incurs ordinary and necessary traveling expenses in pursuit of legislative, governmental or political activities as a candidate, assemblymember or minority leader, these expenses may be paid with his campaign funds.  With the exception of expenditures enumerated in subdivision (a) of Regulation 18525 (which must be made from his future election account), all such expenditures may be made from either his officeholder account or his future election account.


I trust the above answers your questions.  If you need further information, please do not hesitate to contact me at (9l6) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:
Susan L. Bobrow

Counsel, Legal Division

SH:SLB

cc:  Charles H. Bell

