




November 13, 1991

Robert W. Gross

Chairman of the Board

Santa Clara Valley Water District

5750 Almaden Expressway

San Jose, CA  95118-3686






Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-91-483

Dear Mr. Gross:


This is in response to your letter requesting advice concerning your responsibilities as Chairman of the Board of the Santa Clara Valley Water District pursuant to the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Please be aware that the Commission has no jurisdiction to interpret or enforce Government Code Section 1090.  The Commission's jurisdiction and advice is limited to the requirements of the Political Reform Act.  Questions concerning Section 1090 should be addressed to the Attorney General's Office.

QUESTION


As Chairman of the Board of the Santa Clara Valley Water District, does the Act prohibit you from interacting with the 

Santa Clara Valley Water District with respect to your own real property interests?

CONCLUSION


As a member and chairman of the Santa Clara Valley Water District, you may not participate in any governmental decision which will have a reasonably foreseeable material financial effect on your property.  However, you may appear before the Santa Clara Valley Water District in the course of its prescribed governmental function to represent your personal interests in real property so long as you appear in the same manner as any other member of the general public.  In addition, the Act does not restrict your ability to communicate with the general public or press.

FACTS


You are an elected director and chairman of the Santa Clara Valley Water District (the "district").  You and your spouse own real property in the district, on which a historical building stands.  Your real property is adjacent to land owned by the district, on which a levee has been constructed.  You stated the levee has started to leak water onto your property and you would like to have the district repair the defective levee.  However, you have become concerned that in requesting the repair of the levee you may be violating the conflict-of-interest rules of the Act.

ANALYSIS


The Political Reform Act was enacted by the people of the State of California by initiative in 1974.  The purpose for the conflict-of-interest provisions of the Act was to ensure that public officials, whether elected or appointed, would perform their duties in an impartial manner, free from any bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.  (Section 81001(b).)


In furtherance of this goal, Section 87100 of the Act provides:  


No public official at any level of state or local government shall make, participate in making or in any way attempt to use his official position to influence a governmental decision in which he knows or has reason to know he has a financial interest.


As a member and chairman of the Santa Clara Valley Water District, you are a "public official" as defined in the Act.  (Section 82048;  Sexton Advice Letter, A-91-023.)  Thus, you may not use your official position to influence a governmental decision in which you know or have reason to know you have a financial interest.  


Section 87103 specifies that a public official has a financial interest in a decision if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from the effect on the public generally, on the official or a member of his or her immediate family or on:


(b)  Any real property in which the public official has a direct or indirect interest worth one thousand dollars ($1,000) or more.  





Section 87103(b).


You stated that you own property in your jurisdiction on which stands a National Historic Building.  As a public official, you may not participate in any governmental decision which will have a reasonably foreseeable material financial effect on your property.


Participation in governmental decisions has been interpreted broadly in furtherance of the goals of the Act.  Thus, where a governmental decision will have a reasonably foreseeable, material financial effect on your property, you may not vote in the decision or make contacts with, appear before, or otherwise attempt to influence, any member, officer, employee or consultant of your agency concerning the governmental decision.  (Regulations 18700 and 18700.1.)  


However, Regulation 18700.1 expressly provides an exception where an otherwise disqualified official appears in the same manner as any other member of the general public before his or her own agency in the course of its prescribed governmental function to represent his or her personal interests in real property, provided the property is wholly owned by the official or members of his or her immediate family.  


According to your facts, you own property which is being detrimentally affected by the district's maintenance of a levee on district land adjacent to your property.  If you and your spouse solely own your property, you may appear before the Santa Clara Valley Water District, in the same manner as any other member of the public, to advocate on behalf of your property interest with respect to the decision from which you are disqualified.  


However, your comments must be limited to your personal interests, and you should take care to clarify that you are not acting in any official capacity.  (Larsen Advice Letter, No. A-87-151.)  Thus, you may not appear before your own agency to represent any other person's interests or any group of citizens.


I trust that this letter addresses your concerns.  If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division
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