




December 2, 1991

Alan R. Burns

City Attorney

10200 Slater Avenue 

Fountain Valley, CA  92708






Re:  Your Request for Advice







Our File No. A-91-485

Dear Mr. Burns:


This letter is in response to your request for confirmation of the telephone advice provided to you on October 22, 1991, regarding the provisions of the Political Reform Act (the "Act").

QUESTION


A developer wishes to employ a consultant who will prepare an Environmental Impact Report for the developer.  The developer will then submit the report to the city.  Do the provisions of the Act apply to the relationship between the developer and the consultant?

CONCLUSION


The provisions of the Act are inapplicable to an individual who has no contract with a governmental agency.

FACTS


You have called our office seeking clarification of the provisions of newly enacted Senate Bill 883 and Regulation 18704.6 which govern payments to a state or local government agency to defray the estimated reasonable costs to process any application, approval, or any other action, including but not limited to, holding public hearings and evaluating or preparing any report or document. 


You now request our advice to determine whether these or other provisions of the Act are applicable when a developer employs a consultant to prepare an Environmental Impact Report which will then be submitted to the city for review.

ANALYSIS


Section 87100 prohibits public officials from making, participating in making, or otherwise using their official position to influence a governmental decision in which they have a financial interest.  A "public official" is defined in Section 82048 to include every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency.  Therefore, a consultant is a public official and governed by the provisions of the Act.


Regulation 18700 defines the term "consultant" as follows:


"Consultant" shall include any natural person who provides, under contract, information, advice, recommendation or counsel to a state or local government agency, provided, however, that "consultant" shall not include a person who:


(A)  Conducts research and arrives at conclusions with respect to his or her rendition of information, advice, recommendation or counsel independent of the control and direction of the agency or of any agency official, other than normal contract monitoring; and


(B)  Possesses no authority with respect to any agency decision beyond the rendition of information, advice, recommendation or counsel.





Regulation 18700(a)(2), (emphasis added).


Under Regulation 18700(a)(A), individuals who contract with a state or local government agency are consultants when they perform functions similar to those of employees of a public entity and provide general advice on an ongoing basis.  (In re Leach (1978) 4 FPPC Ops. 48; Lewis Advice Letter, No. I-90-485; Albuquerque Advice Letter, No. A-85-244; Gifford Advice Letter, No. A-85-134.)  Conversely, where the individual performs services on a specific matter without review or direction by the agency, the individual is more akin to a vendor who contracts to deliver a finished product, and thus is not a consultant under the Act.  (In re Maloney (1977) 3 FPPC Ops. 69.)


Under Regulation 18700(a)(2)(B), a person is a consultant if he or she not only offers professional opinions on specific issues but also engages in actual governmental decisionmaking.  (In re Maloney, supra; In re Leach, supra; Todorov Advice Letter, No. I-90-440.)


The definition of "consultant" has been broadly interpreted to prevent evasion of the conflict-of-interest safeguards by delegation of decisionmaking authority to private parties such as consultants or independent contractors, or private entities.  (See, In re Maloney (1977) 3 FPPC Ops. 69; In re Siegel (1977) 3 FPPC Ops 62; Woska Advice Letter, No. I-91-286.)  However, Regulation 18700(a)(2) provides an exception for consultants who conduct research and arrive at conclusions with respect to the rendition of information, advice, recommendation, or counsel independent of control and direction of the agency, and possess no authority with respect to any agency decision beyond the rendition of information, advice, recommendation or counsel.  (Regulation 18700(a)(2); Hayden Advice Letter, No. A-84-319.)


A contractor is exempted under the exception in Regulation 18700(a)(2), when the contractor is retained to prepare and provide a finished product to an agency for the agency's use.  (Russell Advice Letter, No. A-90-461.)  For example, staff has advised that an engineer retained to construct a filtration system according to specifications in a contract, where there were no deviations from the contract, was not a consultant.  (Clifford Advice Letter, No. A-83-103.)


As stated above, a consultant is a public official subject to the conflict-of-interest provisions of the Act.  Thus, a consultant may not participate in governmental decisions which will have a material financial effect on a source of income.  (Section 87103).  Accordingly, a consultant employed by the city to prepare an Environmental Impact Report would have a disqualifying conflict of interest if the developer were the source of funds to pay for the consultant's services.  


However, when a person provides services under contract to a private party, and is not under contract with a state or local agency, he or she is not a "consultant" under Regulation 18700(a)(2).  (Olsen Advice Letter, No. I-90-451; Corn Advice Letter, No. I-90-434.)  Whereas the source of compensation is not the determinative factor (Corn, supra), by definition, a person can only be a consultant when under contract with a state or local government agency.  (Regulation 18700(a).)  Accordingly, if a developer employs an individual to prepare an Environmental Impact Report, this individual is under contract with the developer, not with the city, and is therefore not a consultant for purposes of the Act.


We trust this letter adequately responds to your inquiry.  Should you have any further questions regarding this matter, do not hesitate to call me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:  Blanca M. Breeze







Counsel, Legal Division
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