




January 9, 1992

Kenneth L. Brooks

California State Assembly

State Capitol

Sacramento, CA  95814






Re:
Your Request For Confirmation of Telephone Advice

Our File No. I-91-498

Dear Mr. Brooks:


You have requested advice as principal assistant to Assemblymember Archie-Hudson regarding your duties and responsibilities under the "ethics" provisions of the Political Reform Act (the "Act").   The Commission is considering regulations dealing with the issues raised by these provisions.  Since the regulations have not yet been adopted, we are declining to provide formal advice on the issues.  Pursuant to Regulation 18239(b)(8)(E), the Commission may decline to provide formal advice where the request presents issues requiring a policy interpretation best made by adoption of a regulation pursuant to Government Code Section 83112.  We have, however, provided this informal response to your request. 


This letter is based upon the facts provided in your letter and confirms our telephone conversation of October 22, 1991.  However, this advice is limited to provisions of the Act and does not include other possible issues which may affect you, such as the doctrine of incompatible activities.

QUESTION


Does the Act permit you, as a principal assistant to Assemblymember Archie-Hudson, to serve as a consultant to a private brokerage firm in Chicago, Illinois while on leave from your employment?

CONCLUSION


The Act permits you to serve as a consultant to a private brokerage firm provided the payments from the firm are not given to you in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.

FACTS


You are employed as a principal assistant to Assemblymember Marguerite Archie-Hudson.  During the month of November, 1991, you were employed by a private brokerage firm in Chicago, Illinois.  During that time, you were on leave without pay from your present position.  In connection with that employment, your duties were to act as a consultant to the firm, offering your expert advice on business opportunities in California and other states. 

ANALYSIS


A designated employee is prohibited from receiving an honorarium from any source if it would be required to be reported on his or her statement of economic interest.  (Section 89503.) 


Section 89503(a) states in relevant part:

[N]o designated employee of a state agency, shall accept an honorarium from any source, if the . . . employee would be required to report the receipt of income or gifts from that source on his or her statement of economic interest.


Because you are a principal assistant to Assemblymember Archie-Hudson, we assume that you are a designated employee of the California State Assembly requiring full disclosure of all income.  (Section 82019.)  As such, all income you receive is to be reported on your statement of economic interest.  (Section 87302(b).)


The question you present is whether the money you receive for your consultant work while you are on leave from your employment with the California State Assembly constitutes an "honorarium."  Section 89502 defines the term "honorarium."  The definition is applicable to designated employees.  (Section 89503(b).)  Section 89502 states in relevant part:


(b)  "Honorarium" means, except as provided in subdivision (c), any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.






Section 89502(b).


The income you receive from employment, on non-state payroll time, as a consultant to a private brokerage firm to offer your expert advice on business opportunities in California and other states is not an honorarium for purposes of the Act.  The payments, however, cannot be given to you in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal or like gathering.  In addition, since the brokerage firm is a source of income to you, you may have a conflict of interest which will disqualify you from making, participate in making or otherwise using your official position to influence a governmental decision that will foreseeably and materially affect the firm.  (Sections 87100 and 87103.)  For example, you may have a conflict of interest when you participate in a bill analysis which concerns a business that has made payments to you.  


In addition, a designated employee of the Legislature is prohibited from making, participating in making, or using his or her official position to influence, any governmental decision directly relating to any person with whom he or she is negotiating, or has any arrangement concerning, prospective employment.  (Section 87407.)  Consequently, while you remain an employee of the Legislature, should you receive inquires or make decisions which could raise a potential conflict-of-interest situation through an offer of income or other financial benefit, you may want to request more specific advice from this office regarding your responsibilities under the Act at that time.


If you have any further questions regarding this matter please contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely, 






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:
Luisa Menchaca







Counsel, Legal Division
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