




January 8, 1992

John A. Pardee

Deputy County Counsel

County of San Diego

355 County Administrative Center

1600 Pacific Highway

San Diego, CA  92101-2469






Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No. I-91-506

Dear Mr. Pardee:


This is in response to your letter requesting advice on behalf of the County of San Diego and Cushman Realty Corporation, a real estate brokerage firm, concerning application of the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Since your request seeks general guidance, we are treating your request as one for informal assistance pursuant to Regulation 18329(b)(8)(C).

QUESTIONS


1.  If the County of San Diego (the "County") enters into an exclusive contract with Cushman Realty Corporation ("Cushman") for real estate leasing, acquisition and consulting services, would Cushman be a "consultant" as that term is defined in the Act?  


2.  What constitutes "normal contract monitoring," in contrast to "control and direction of the agency?"


3.  If Cushman Realty Corporation is a "consultant," what are its obligations under the Act?


4.  Assuming Cushman is a "consultant" under the Act, can it perform the services enumerated under the contemplated consulting agreement for the County, if the payment of its compensation is a  percentage fee (a percentage of the rent or acquisition), which is paid by the property owners from whom the County will be leasing or purchasing property?

CONCLUSIONS


1.  Regulation 18700(a)(2) defines a "consultant" as a "natural person."  Thus Cushman, a business entity, cannot be a consultant.  Rather it is the individual staff members of Cushman, the agents and brokers who actually will perform the work for the County pursuant to the contemplated contract, who may be deemed consultants/public officials within the meaning of the Act.


2.  Generally, where a member of a consulting firm participates in meetings, discussions, or negotiations with the agency as well as with third parties on behalf of the agency, the consultant is performing the terms of the contract subject to the control and direction of the public agency and is acting much like an employee of the agency who is under the supervision of the public agency staff.  We believe this would be more than contract monitoring.


Conversely, where agency representatives are involved in the consulting firm's work only to the extent necessary to ensure that the firm satisfies the provisions of the contract, or where a consultant only requests factual information from the public agency to comply with the terms of a contract, such interaction would not necessarily make members of the consulting firm  "consultants" within the meaning of Regulation 18700(a)(2).  


3.  Since brokers and agents of Cushman who will be performing services for the County meet the criteria of Regulation 18700(a)(2) and are consultants/public officials under the Act, and since they make or participate in making governmental decisions as defined by Regulation 18700(b)(c), they will have to be designated in the County's conflict of interest code.  Also these brokers and agents will be subject to the disqualification provisions of Section 87100. 


4.  The amount to be paid to Cushman and its brokers and agents is fixed and is the customary payment arrangement between a real estate broker or agent and his or her client.  Therefore, any staff member of Cushman who works on the contract with the County does not have an financial interest in the decision by virtue of the fact compensation for his or her personal services derives from a percentage fee paid by the property owner or by the fact that the County will be financially affected by the governmental decision.  In the present situation, neither of these are considered "sources of income" under the Act.  The property owner is not considered the "source" of the income and the commission payment is not considered "income" when paid by the County for personal services rendered.

FACTS


The County of San Diego (the "County") frequently leases or purchases office space to house its various departments and agencies.  In order to assist it in evaluating the local market, and to obtain the most favorable terms for these leases or purchases, the County's Department of General Services is currently evaluating the possibility of entering into an exclusive contract with Cushman Realty Corporation ("Cushman") for real estate leasing, acquisition and consulting services.  Such services would include, in pertinent part:  1) locating properties which generally fit criteria which the County will have provided to Cushman for each particular project, 2) evaluating the respective features of competing properties the County may consider appropriate for its use, 3) negotiating on the County's behalf with the owners of such properties, or their agents, with the intent of arriving at a lease or purchase proposal containing terms which are as favorable as possible to the County, and 

4) overseeing and assisting with those actions necessary to close lease or purchase transactions following the County's approval of the terms.


The proposed consulting contract between the County and Cushman would provide for Cushman to perform such services on an on-going basis, and over the entire area of San Diego County.  Presently, the County contemplates utilizing Cushman's services for two specific upcoming projects:  1) leasing or purchasing of space for the County's departments of Planning and Land Use and Public Works, and 2) leasing court and office space for the superior courts.


Most of the leases presented by Cushman for the County's consideration under this arrangement would first be reviewed and evaluated by the County Department of General Services, and then would be presented to the County Board of Supervisors for its final approval.  The County will retain full power to accept or reject the terms of any lease or purchase contract negotiated on its behalf by Cushman.  Cushman will have no power to bind the County to the terms of any particular transaction.  Rather, Cushman will propose transactions it has negotiated for the County's consideration, and the County will have full power and discretion to accept or reject any such recommendation.


County ordinances provide that some minor leases, i.e., leases with terms of three years or less and with monthly rent due of $2,500 or less, may be approved by the director of the County Department of General Services, and do not require board approval.  Some of the leases negotiated by Cushman, in all likelihood, will fall into this latter category.


As in most brokerage transactions, Cushman would receive its compensation under the consulting contract in the form of a commission paid by the owner of the property at the time of transfer of the property to the County or execution of the lease.  The commission payment is calculated as a percentage of the rent payable by the County under the lease, or as a percentage of the purchase price paid by the County for a property, and, again, is   payable only if the County approves the lease or purchase.  In a normal case, the owner will have listed the property with another brokerage firm (the "listing agent") with an agreed-upon commission to be paid to that agent when the property is leased or sold.  Cushman, as the "participating broker" who provides the tenant or purchaser to the owner and the listing agent will take a portion of the percentage commission promised by the owner to the listing agent.  The method by which Cushman would receive  compensation for its services under the proposed consulting agreement is standard procedure in real estate transactions in California.  (Civil Code Section 2377.)


Cushman only represents tenants, never owners, in its practice.  This is a County requirement to avoid the possibility that Cushman may have represented an owner from whom the County may lease property in another transaction, possibly creating a conflict between Cushman's duty to such owner and its duty to represent the County.

ANALYSIS


The Political Reform Act was enacted by the people of the State of California by initiative in 1974.  The purpose for the disclosure and disqualification provisions of the Act is to ensure that public officials, whether elected or appointed, will perform their duties in an impartial manner, free from bias caused by their own financial interests or the financial interests of persons who have supported them.  (Section 81001(b).)

Question 1:  Is Cushman a Public Official under the Act?


Government Code Section 82048 provides, in pertinent part, that every member, officer, employee or consultant of a state or local government agency is a "public official."  While all employees of an agency are deemed to be "public officials" under the Act, this is not necessarily true for consultants.  (In re Morrissey (1976) 2 FPPC Ops. 120.)  Consultants are considered to be "public officials" subject to the conflict-of-interest provisions of the Act only if they meet the definition set forth in subdivision (a)(2) of Regulation 18700.  


The term "consultant" is defined in Regulation 18700(a)(2) as follows:



(2)  "Consultant" shall include any natural person who provides under contract, information, advice, recommendation or counsel to a state or local government agency, provided, however, that "consultant" shall not include a person who:




(A)  Conducts research and arrives at conclusions with respect to his or her rendition of information, advice, recommendation, or counsel independent of control and direction of the agency or any agency official, other than normal contract monitoring; and


(B)  Possesses no authority with respect to any agency decision beyond the rendition of information, advice, recommendation or counsel.






Regulation 18700(a)(2).


You have framed your questions to inquire of the obligations of Cushman Realty Corporation.  The conflict-of-interest provisions of the Act, however, look to the responsibilities of individuals who are involved in governmental decisions.  Regulation 18700(a)(2) defines a "consultant" as a "natural person."  Thus Cushman, the business entity, cannot be a consultant.  Rather it is the individual staff members of Cushman, the agents and brokers who actually will perform the work for the County pursuant to the contemplated contract, who may be deemed consultants/public officials within the meaning of the Act.  Therefore, the remaining analysis of this letter will apply to the brokers and agents in Cushman who are either performing or supervising the real estate leasing, acquisition and consulting services for the County.


The brokers and agents of Cushman are consultants if they provide information, advice, recommendation or counsel to the County, are subject to the County's control and direction, or possess authority with respect to any County decisions.  Conversely, if the brokers and agents act independent of the County's control and direction, and possess no authority with respect to any County decisions beyond the rendition of information, advice, recommendation or counsel, the employees are not consultants.  In this regard, note that both of the requirements of Regulation 18700(a)(2), (A) and (B), must be met for the exclusion to operate.  


Under subdivision (A) of Regulation 18700(a)(2), the Commission has found that the exclusion does not apply when contractors to a government agency who are consultants, in essence, act like "employees" and provide general advice on an ongoing basis with duties like those normally performed by agency staff.  (In re Maloney (1977) 3 FPPC Ops. 69; In re Leach (1978) 4 FPPC Ops. 48; Kaplan Advice Letter, No. A-82-108, Leidigh Advice Letter, No. A-89-320; and Lewis Advice Letter, No. I-90-485.)  On the other hand, the exclusion does apply when contractors to an agency who are consultants are retained to use their own judgment and expertise to render professional services according to the specifications of a contract and their decisions are not subject to day-to-day review or direction by the agency.  In those situations, the contractors-consultants contract to deliver a finished product, just as any vendor of goods and services, and not to participate in or advise the agency on general governmental decisions requiring real estate broker expertise.  (Clifford Advice Letter, No. A-83-103; Gifford Advice Letter, No. A-85-134.  Thus, whether the brokers and agents of Cushman who will be performing services for the County fall within the exclusion depends in large part on the degree of their independence from the County.  (Todorov Advice Letter, No. I-90-440.)


Under subdivision (B) of Regulation 18700(a)(2), the Commission has determined that the exclusion does not apply when contractors to an agency who are consultants not only offer their professional opinion on specific questions or on requests for information regarding specific factual issues, but also engage in actual governmental decisionmaking, such as participating in meetings and discussions with agency staff.  (In re Maloney supra; In re Leach, supra.)  Under those circumstances, the contractors'-consultants' authority may be implied.  (Olsen Advice Letter, No. I-91-118.)  Furthermore, the definition of consultant does not require that the contractor-consultant "make" a final decision.  (Nelson Advice Letter, No. I-91-437.)  


In the present situation, the contemplated consulting agreement between Cushman and the County requires Cushman and its staff to perform all the services for the County as enumerated in the contemplated consulting agreement in connection with real estate leasing, acquisition, and consulting services.  Prior to entering into this agreement, County staff performed these tasks.  Thus the Cushman staff who will perform the leasing, acquisition, and consulting services for the County will essentially function as additional County staff.  According to the facts that you provided, they will be working under the direction of and subject to the approval of the executive staff in the County Department of General Services.  We conclude, therefore, that the requirement for implementation of the exclusion set forth in subdivision (A) of Regulation 18700(a)(2) is not met.  Since both of the requirements of Regulation 18700(a)(2) must be met for the exclusion to operate, we find that the brokers and agents of Cushman who will be performing the work for the County under the contemplated contract are consultants within the meaning of the Act.


However, since you have specifically raised a point relating to the requirement of subdivision (B) of Regulation 18700(a)(2), we will address it.  Cushman, you state, will have no power to bind the County to the terms of any particular transaction.  You have indirectly inquired as to whether this contractual restriction on the powers of Cushman constitutes possession by Cushman staff of "no authority ... beyond the rendition of information, advice, recommendation or counsel."  This appears to be a much closer call.  For example, do the brokers and agents of Cushman have the discretion to include or exclude property owners from consideration?  Do they have the authority to accept or reject items during the negotiation process?  We simply do not have sufficient factual information from which to reach a conclusion in this regard.  However, since we have already found that the exclusion in subdivision (A) of Regulation 18700(a)(2) does not apply, it is not necessary for us to examine this issue further.

Question 2:  What Constitutes "Normal Contract Monitoring" in Contrast to "Control and Direction" of the Agency?"


You have specifically asked what constitutes "normal contract monitoring" as used in subdivision (A) of Regulation 18700(a)(2).  What constitutes mere "contract monitoring" is not defined in the Act.  (Nelson Advice Letter, No. I-91-437.)  Generally, where a member of a consulting firm participates in meetings, discussions, or negotiations with the agency as well as with third parties on behalf of the agency, the consultant is performing the terms of the contract subject to the control and direction of the public agency and is acting much like an employee of the agency who is under the supervision of the public agency staff.  We believe this would be more than contract monitoring.


Conversely, where agency representatives are involved in the consulting firm's work only to the extent necessary to ensure that the firm satisfies the provisions of the contract, or where a consultant only requests factual information from the public agency to comply with the terms of a contract, such interaction would not necessarily make members of the consulting firm a "consultant" within the meaning of Regulation 18700(a)(2).  


While the point at which interaction becomes more than contract monitoring is unclear in the abstract, according to the facts in your letter, there is no question that the County has greater involvement with Cushman than mere contract monitoring.  According to the contemplated consulting agreement with Cushman, Cushman staff will perform services which include representation of the County in negotiations with property owners in connection with the lease or sale of their property, and meeting and conferring with County staff as necessary.  The services provided will be in accordance with the directions and under the control of County staff, specifically the executive staff, Department of General Services.  The contract does not set out clearly defined tasks which the County monitors, but rather a variety of general duties and responsibilities, much like an announcement of position vacancy.  This suggests that members of Cushman will act as additional County staff.  Furthermore, there will be substantial interaction between Cushman and the County through all stages of the leasing and acquisition processes, especially during negotiations.  This cooperative working relationship in which Cushman staff act more in the role of employees than independent contractors also suggests more than contract monitoring.

