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January 3, 1992

Marianne Lawless, Commissioner

Berkeley Rent Stabilization Board

2100 Milvia Street

Berkeley, CA  94704

Re:
Your Request for Informal Advice  

Our File No. I‑91‑528

Dear Ms. Lawless:

We have received your letter of November 15, 1991, in which you take issue with the advice provided in the Kelly Advice Letter, No. I‑91‑349 and ask several questions with respect to that advice.  You also submit that insufficient and/or inappropriate facts were provided to this office antecedent to the advice being provided.

The Commission is authorized by statute to provide advice to persons with questions about their responsibilities under the Political Reform Act (the "Act").  We do not provide advice to third parties about another person's duties or obligations unless the third party has been authorized to request advice by the person whose duties or obligations are in question.  (Section 83114; Regulation 18329.)

It does not appear that you are requesting advice with respect to your duties and responsibilities under the Act, nor does your letter request advice on behalf of an individual for whom you are making an inquiry as his or her authorized representative.  You essentially question the facts received by the Commission from, and the Commission's advice provided to, the Berkeley City Attorney.

Please note that the Commission does not act as a finder of fact.  The advice provided by the Commission is applicable only to the extent the facts provided are correct and that all material facts have been presented.  (In re Oglesby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  If Commission advice is provided on the basis of facts that are either incorrect or incomplete, the advice is subject to modification and, if necessary, the advice may be withdrawn.

As such, we are unable to provide you with specific answers to the five questions you have asked in your letter.  We can, however, provide the following general information concerning the two Kelly Advice Letters.

In the first Kelly Advice Letter, No. I‑91‑121, the Commission advised that the city was not prohibited by the Act from appropriating funds for litigation necessary to explicate the city's interpretation of its charter, its codes and ordinances, or its processes, if (a) it was reasonable for the city to expend public funds to defend two elected rent board commissioners in an election contest as the means by which the city defended its charter interpretation; and (b) the defense of election contest litigation did not result in some unique and personal benefit to the challenged elected officials.

In a second letter, Kelly Advice Letter, No. I‑91‑349, we clarified what was meant by "unique and personal benefit."  The fact that the interpretation of the phrase "two full terms" would not affect any other city officials did not preclude the city's defense of its charter, ordinances, or processes.  Any individual who, at the time of the board's initial election, was elected to serve a two, rather than a four, year term of office, would be affected in a similar manner; therefore, the outcome of the litigation would not be unique to the two officials in a personal or direct sense.

With respect to your first question, we indicated in the second Kelly letter that the board could vote to reimburse the two officials' committees for that portion of the legal expenses incurred by the two officials that were reasonable and necessary to defend the board's charter interpretation in the litigation, but not for that portion of the legal expenses that did result in a unique and personal benefit.  We also noted that if it were reasonable for the rent board to defend its charter interpretation by providing the payment for the two officials' legal expenses,  the two officials could participate in the board's decision to reimburse the officials for the expenses reasonable and necessary to defend the board's position.  You should note that the Act permits payment of legal fees from a committee's campaign funds under certain circumstances.  (Section 89513(c); Section 89514.)

With respect to your fifth question, concerning "overlapping expenses," the Commission subsequently informed the city attorney that if it was originally reasonable for the rent board to provide for the payment of the legal expenses for the two officials as a means by which the board's charter interpretation position could be defended, it was also reasonable for the rent board to pay the two officials' legal expenses to the extent the costs concerned the rent board interpretation, and defense, of the charter provisions.  Under the specific circumstances and facts of this situation, the fact that some of the reimbursed costs might duplicate some of the costs incurred by the board in its intervention did not alter this advice.

You have asked whether the committees, if reimbursed by the rent board, are required to reimburse those individuals who made contributions to the committee.  Because this question inquires about the responsibilities of another individual or committee, and because you are not acting in an authorized representative capacity for such individual or committee, we are unable to respond to this question.  (Regulation 18329.)  We note that the Act permits, but does not require, the return of contributions under certain circumstances.  (Section 89513.)

You have also asked what steps must be taken by a committee to effect a reimbursement if it has terminated pursuant to the Act.  Because this question inquires about the responsibilities of another individual or committee, and because you are not acting in an authorized representative capacity for such individual or committee, we are unable to respond to this question.  (Regulation 18329.)  We note the Commission has previously advised that a committee which has terminated and subsequently wished to repay a loan was required to reconstitute before the repayment could occur.  (Felando Advice Letter, No. A‑90‑087.)

Finally, you have asked about the appropriateness of the apportionment method used by a committee treasurer to designate which committee expenses were, and were not, incurred for the purpose of defending the city charter provision.  This is a factual determination, and as noted supra, the Commission does not act as a finder of fact. (In re Oglesby, supra.)  If you believe that the apportionment method employed was not appropriate, you may choose to file a complaint with the Commission's Enforcement Division.  Their telephone number is (916) 322‑6441.

I am sorry we cannot provide you with the assistance you requested.  If you have any further questions regarding this matter, please contact me at (916) 322‑5901.

Sincerely,

Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
Jonathan S. Rothman

Counsel, Legal Division
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cc: Manuela Albuquerque, Berkeley City Attorney

