





February 5, 1992

James P. Gass, President 

California Association of

  Independent Business

9251 Orco Parkway, Suite F

Riverside, CA 92509







Re:  Your Request for Advice







     Our File No. A-91-540

Dear Mr. Gass:


You have requested advice on behalf of the California Association of Independent Business ("CAIB") concerning the lobbying disclosure provisions of the Political Reform Act (the "Act").  

QUESTION


Are dues-paying members of CAIB required to file lobbying disclosure reports under the Act by virtue of the fact that CAIB employs lobbyists?  

CONCLUSION


Regular dues paid by members of a bona fide association, some portion of which is used for lobbying purposes, are not reportable payments to influence legislative or administrative action under the Act.  However, if additional payments are made by the members of CAIB for the purpose of assisting the association in attempting to influence legislative or administrative action, such payments must be counted for purposes of determining if individual members must file lobbying disclosure reports.  

FACTS


The California Association of Independent Business is a 25-year old membership organization which employs a lobbyist.  In addition to lobbying services, CAIB also provides general consulting services and information to its members to help them make their businesses more profitable.  CAIB currently publishes a regular newsletter and is considering publishing books.  Some members of CAIB also belong to other associations which may employ lobbyists.  During our telephone conversation, you indicated that CAIB wishes to increase the dues assessed for membership in the association.  However, the members are concerned that making larger payments may impose filing obligations upon them pursuant to the lobbying disclosure requirements of the Political Reform Act.

ANALYSIS


Entities which directly employ a registered lobbyist or which authorize a lobbying firm to lobby on their behalf must file quarterly statements as lobbyist employers.  An entity which neither directly employs a registered lobbyist nor authorizes a lobbying firm to lobby on its behalf but which expends $5,000 or more in a calendar quarter to influence legislative or administrative action, including payments to a lobbying coalition,  must also file quarterly statements disclosing those payments.  (Section 86115.)


Regulation 18239.5 excludes from the definition of "lobbyist employer" persons who are members of a bona fide association, including any bona fide federation, confederation, or trade, labor or membership organization.  Regulation 18616(g)(3) provides that "dues or similar payments made by any person for membership in a bona fide association, including any federation or trade, labor or membership organization, some portion of which is used to influence legislative action, are not payments to influence legislative or administrative action."  In addition, Regulation 18616.4 excludes from the definition of "lobbying coalition" a bona fide federation, confederation, or trade, labor or membership organization if it is ongoing in nature and its membership services are not limited to influencing legislative or administrative action.  


In its Sloan Opinion (1976) 2 FPPC Opinions 105, the Commission stated that the term "bona fide association" means an organization that is ongoing in nature and which is not formed for the purpose of supporting or opposing legislative or administrative action.  (See, also, Lowell Advice Letter, No. A-87-212.)\  


From the facts presented, CAIB appears to be a bona fide association or membership organization.  Therefore, regular dues paid by members of CAIB are not reportable under the Act, even by members who currently may be filing lobbying disclosure reports because of other activities.  Such payments also need not be counted for purposes of determining if a member has spent $5,000 in a calendar quarter to influence legislative or administrative action. 


However, if the members of CAIB make additional payments to the association for the purpose of assisting CAIB in its efforts to influence legislative or administrative action, those payments are reportable lobbying payments.  Therefore, members who are currently filing lobbying disclosure reports must disclose the payments.  Each member that is not already filing lobbying reports  must aggregate the additional payments with any other lobbying payments it has made to determine if the member has spent $5,000 in a calendar quarter to influence legislative or administrative action.  If such members are required to file "$5,000 filer" reports (Form 645), the additional payments must be disclosed on those reports.


If you have additional questions, please contact me at (916) 322-5662.







Sincerely,







Scott Hallabrin







Acting General Counsel







By:  Wayne P. Imberi








Political Reform Consultant

