




December 20, 1991

Kathleen A. Larocque    

Deputy County Counsel   

County of Sonoma            

County Administration Center 

575 Administration Drive, Room 116A

Santa Rosa, CA  96403-2881






Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No. I-91-549

Dear Ms. Larocque:


This is in response to your letter requesting advice regarding the propriety of a Sonoma County Supervisor using campaign funds to pay for a holiday party for employees of Sonoma County's Public Works Department pursuant to the "personal use" provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Since your advice request does not provide the name of the public official on whose behalf you have requested the advice, we are treating your request as one for informal assistance.

QUESTION


May a Sonoma County Supervisor use his campaign funds to pay for a holiday party for employees of Sonoma County's Public Works Department? 

CONCLUSION


The supervisor may use campaign funds for the party, so long as the cost per employee, when aggregated with all other gifts to the employee in the calendar year, is less than $250.  To determine whether or not the supervisor has already provided the maximum gifts allowed to an employee, the supervisor must also include gifts to the employee's family.

DISCUSSION


The Act requires that a candidate's expenditure of campaign funds be related to a political, legislative or governmental purpose.  The general rule of the "personal use" provisions of the Act is that any expenditure of campaign funds must be at a minimum reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.  However, if the expenditure confers a substantial personal benefit on the candidate, the expenditure must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512.)  A "substantial personal benefit" is defined as a direct personal benefit to the official of $100 or more. (Section 89511(b)(2).)


You have asked whether a county supervisor may use campaign funds to pay for a holiday party for the employees of Sonoma County's Public Works Department.  Section 89513(f) provides that campaign funds may not be used to make personal gifts unless the gift is directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  Section 89513(f)(2) provides:


An election victory celebration or similar campaign event, or gifts with a total cumulative value of less than two hundred fifty dollars ($250) in a single year made to an individual employee, a campaign committee worker, or an employee of the elected officer's agency, are considered to be directly related to a political, legislative or governmental purpose.  For purposes of this paragraph, a gift to a member of a person's immediate family shall be deemed to be a gift to that person.


Thus, so long as the cost per employee, when aggregated with all other gifts in the calendar year, is less than $250, the supervisor may use the campaign funds for the party.  For example, if the supervisor has provided no other gifts to the employees in question, and the cost per attendee was $200, the supervisor could not make the gifts to an employee and his or her spouse, since the total would exceed the $249 limit.  Individual employees could take advantage of the party, however.  Conversely, if the cost per attendee is $100 and no other gifts were given to the employee, both the employee and spouse could attend.  


Please note, any other gifts to an employee during the year would reduce the amount that can be expended on the employee's attendance at the party.  Moreover, in determining whether or not the supervisor has already provided the maximum gifts allowed to an employee, the supervisor must also include gifts made to the employee's spouse and family.


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division
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