




January 7, 1992

Anthony Mastrantonio, Treasurer

Santana for Supervisor

405 Humbolt Way

Livermore, CA  94550






Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No. I-91-561

Dear Mr. Mastrantonio:


This is in response to your letter requesting assistance as campaign treasurer for the late Charles Santana and the Santana for Supervisor Committee, regarding your responsibilities under the campaign provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Since you have requested assistance with respect to general rules set forth in the Act, we are treating your request as one for informal assistance.

QUESTIONS


As treasurer for the late Charles Santana of District 2, Alameda County, you have asked the following questions:


1.  What may be done with the remaining $30,000 in the campaign bank account?


2.  Are the campaign funds part of the deceased candidate's estate?


3.  Who decides how the funds are dispersed?


4.  What are your obligations as treasurer of the committee concerning the expenditure of the funds and what would be your liability after you resigned as treasurer?

CONCLUSIONS


1.  Surplus campaign funds may only be expended for:



(a)  the payment of outstanding campaign debts or elected officer's expenses;


(b)  the pro-rata repayment of contributions;


(c)  donations to any bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organization, where no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the former candidate or elected officer, any member of his or her immediate family, or his or her campaign treasurer;


(d)  contributions to a political party or committee so long as the funds are not used to make contributions in support of or opposition to a candidate for elective office; 


(e)  contributions to support or oppose any candidate for federal office, any candidate for elective office in a state other than California, or any ballot measure.


2.  Campaign funds are not the personal property of the candidate and do not become part of his estate.  


3.  The Act does not mandate how the disbursement decisions of the campaign committee are made.  


4.  The treasurer of a committee must verify that to the best of his or her knowledge the committee campaign statements are true and complete and must use all reasonable diligence in the preparation of such statements.  Once a treasurer resigns, however, the treasurer will not be responsible for future expenditures of the committee.

DISCUSSION

1.  Surplus Campaign Funds


Effective January 1, 1990, the Act was amended to include new provisions which regulate the appropriate use of campaign funds.  (Section 89510, et seq., the "personal use" law.)  The use of campaign funds was formerly governed by provisions of the Elections Code as interpreted by the Attorney General's Office.


The general rule of the new personal use law is that any expenditure of campaign funds must, at a minimum, be reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose associated with the candidate's office.  (Section 89512.)  However, where an expenditure confers a substantial personal benefit on the candidate, the expenditure must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512.)  


When campaign funds become surplus funds, the personal use law further limits their expenditure.  "Surplus funds" is defined in Section 89519 as campaign funds under the control of the former candidate or elected officer (1) upon leaving any elected office, or (2) at the end of the post-election reporting period following the defeat of a candidate for elective office.  Under your facts, the candidate died with campaign funds left in the account.


Surplus funds may only be expended for the following:


(a)  The payment of outstanding campaign debts or elected officer's expenses.


(b)  The pro-rata repayment of contributions.


(c)  Donations to any bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organization, where no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the former candidate or elected officer, any member of his or her immediate family, or his or her campaign treasurer.


(d)  Contributions to a political party or committee so long as the funds are not used to make contributions in support of or opposition to a candidate for elective office.


(e)  Contributions to support or oppose any candidate for federal office, any candidate for elective office in a state other than California, or any ballot measure.

2.  Are Campaign Funds Personal Property of the Candidate?


The personal use provisions of the Act were enacted in 1990.  The primary purpose behind the provisions was "to ensure that candidates, elected officers and the people clearly recognize acceptable and unacceptable uses of campaign funds."  (Senate Elections Committee Analysis of SB 1431.)  Thus, pursuant to the personal use provisions and other provisions of the Act, campaign funds have never been regarded as the personal property of the candidate.


Moreover, in 66 Ops.Cal.Atty.Gen. 331 (1983), the Attorney General determined that campaign funds are not the personal property of the candidate which becomes part of his estate.  The Attorney General stated:


Although as a general proposition, any individual may will property he or she owns (Probate Code, \\ 20, 21), in our view it cannot be said that an officeholder "owns" the campaign funds held by the committee.  The contributions or gifts were made to the committee, albeit for his or her benefit or use.  

* * *


Additionally, the law is silent with respect to whether an officeholder may designate in his or her will the manner in which surplus campaign funds should be distributed.  In this regard, we further note that the law does not appear to give the officeholder absolute control of the funds in the hands of his or her committee during the officeholder's lifetime.  To permit a candidate a designation by will would provide such absolute control.


Finally, there is no legal necessity to permit an officeholder to make the section 12404 designations by will.  The committee will survive the officeholder and will still be a  position to carry out the provisions of that section.  Therefore, there is no need to "read into" the law such power in order to effectuate the law or its general purpose.[]


Thus, the use of the surplus campaign funds is still limited to the uses set forth in Section 89519 and is not a part of the deceased candidate's estate.

3.  Committee Decisionmaking


The Act does not mandate how the decisions of the committee are made.  The Act does require that a committee have a treasurer to ensure that there will be a person responsible for the expenditure of funds for purposes of enforcing the disclosure provisions of the Act.  (Mendelsohn Advice Letter, No. A-76-03-36, copy enclosed.)

4.  Treasurer's Responsibility

