




April 22, 1992

John F. Suggs, Management Analyst

City Ethics Commission 

201 No. Los Angeles St.

L. A. Mall, Suite 2

Los Angeles, CA  90012






Re:  Your Request for Advice







Our File No. A-91-565

Dear Mr. Suggs:


This letter is in response to your request for clarification of the advice provided to you on January 27, 1992, Our File No. A-91-565, regarding the campaign provisions of the Political Reform Act (the "Act").


You asked whether an elected officeholder in the City of Los Angeles could maintain two campaign bank accounts, one containing funds raised for the current office and the other containing funds raised for a future election.  We advised you that a candidate must establish a campaign contribution account at a financial institution for each office for which the individual intends to be a candidate.  All contributions must be deposited in the appropriate bank account.  Following the election of the candidate to office, the candidate may use the funds that remain in a campaign committee account to defray current officeholder expenses and may open a campaign bank account for a future election.


You state that many of the Los Angeles City elected officials have been in office for two or more terms and thus have a series of committees.  New city ethics ordinances have been enacted which prohibit the commingling of a candidate's campaign funds with officeholder funds and legal expense funds.  


You now seek our advice to determine whether a two-term officeholder could maintain three accounts:  one for the initial campaign, one for the second campaign, and one for a future campaign.  You also seek to determine whether these three accounts could be used as follows:  one for the upcoming campaign, one for the officeholder expense fund, and one for the legal defense fund.  You also seek to determine whether, under the provisions of the Act, first-term officeholders could maintain three separate accounts and thus comply with the requirements of the city's ethics ordinances.


As we have previously advised you, the Act requires that candidates have a single campaign bank account and one controlled committee for each specific election.  (Section 85201(c); Bergeson Advice Letter, No. I-92-093.)  Thus, a two-term officeholder could maintain three separate and distinct campaign accounts, each holding funds received for the particular election.  One of these accounts would contain funds received for the campaign which resulted in the election of the officeholder to his or her current position.  These funds may be used for officeholder expenses.  The elected official could also establish a new campaign bank account for the purpose of seeking a future office.  These funds should be used for the upcoming campaign.  Finally, the same officeholder may maintain a previous account which was opened for the purpose of depositing contributions for a previous election.  Funds in this account may be used to defray the cost of permissible legal expenses.  (See Section 89514.)  A first-term officeholder, however, may have only one bank account for the campaign which resulted in the election of the candidate to office, and any account the officeholder wishes to open for the purpose of seeking future office.


We trust this letter adequately responds to your inquiry.  Should you have any further questions regarding this matter, do not hesitate to call me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:  Blanca M. Breeze







Counsel, Legal Division 
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