




April 28, 1992

Leela A. Kapur

Senior Deputy County Counsel

Public Services Division

County of Los Angeles

Office of the County Counsel

648 Hall of Administration

500 West Temple Street

Los Angeles, CA  90012






Re:  Your Request for Advice







Our File No. A-92-031

Dear Ms. Kapur:


This letter is in response to your request for confirmation of telephone advice provided to you with respect to the applicability of the provisions of the Political Reform Act (the "Act") to members of the Los Angeles County Transportation Commission.

QUESTION


Do the provisions of the Act apply to contributions from subcontractors who are specifically named in a contract proposal before the Los Angeles County Transportation Commission?

CONCLUSION


The provisions of the Act will apply to contributions from subcontractors who are specifically named in a contract proposal before an appointive board if the subcontractor makes a contribution at the request of, or in coordination with, the contractor. 

FACTS


On behalf of the members of the Los Angeles County Transportation Commission (the "commission"), you seek our advice to determine whether the restriction from accepting, soliciting, or directing contributions and the disqualification requirements of Section 84308 apply to contributions received from subcontractors who are specifically named in a contract proposal before the commission.

ANALYSIS


Section 84308 applies to campaign contributions and governmental decisionmaking by officials serving on appointive public agencies.  Members of the commission are appointed officials and thus covered by the provisions of Section 84308 which provides in pertinent part:


No officer of an agency shall accept, solicit, or direct a contribution of more than two hundred fifty dollars ($250) from any party, or his or her agent, or from any participant, or his or her agent, while a proceeding involving a license, permit, or other entitlement for use is pending before the agency and for three months following the date a final decision is rendered in the proceeding if the officer knows or has reason to know that the participant has a financial interest, as that term is used in Article 1 (commencing with Section 87100) of Chapter 7.  This prohibition shall apply regardless of whether the officer accepts, solicits, or directs the contribution for himself or herself, or on behalf of any other officer, or on behalf of any candidate for office or on behalf of any committee.  





Section 84308(b).

Accordingly, the provisions of Section 84308 are applicable to parties, participants, and their agents, as defined.


Section 84308(a)(1) defines "party" to mean any person who files an application for, or is the subject of, a proceeding involving a license, permit, or other entitlement for use.


Section 84308(a)(2) defines "participant" to mean any person who is not a party but who actively supports or opposes a particular decision in a proceeding involving a license, permit, or other entitlement for use and has a financial interest in the decision.


In consonance with the provisions of Section 84308, we have previously advised that an elected official serving in an appointive capacity is required to disqualify himself or herself from participating in governmental decisions if the official has received a contribution of $250 or more from a "party."  Within the context of annexation proceedings before LAFCO, our advice has been that the person or persons who initiate an annexation proceeding would be considered parties to the proceeding.  However, individuals whose only connection to the proceeding is that their names and signatures are affixed to an annexation petition are not considered parties to the proceedings.  (Pellman Advice Letter, No. A-85-094.)  Such persons would also not be considered "participants" within the meaning of Section 84308 unless these persons do something to actively support or oppose a decision or otherwise attempt to influence the proceedings in addition to signing the petition.  (Id.)  However, a financially interested person will be considered a participant if he or she lobbies in person, testifies in person, or otherwise acts to influence the decision of the agency.  (Regulation 18438.4.) 


We have also previously advised that where a financially interested person merely signs a petition (defined as any communication signed by ten or more individuals), that does not constitute actively supporting or opposing a decision in the proceeding.  (Id.)  Accordingly, a subcontractor named in a contract proposal before an appointive board would not be deemed a "party" or a "participant" to a proceeding unless the subcontractor actively supports or opposes a particular decision.  


Another important consideration is whether the subcontractor is an "agent" for purposes of Section 84308.  By regulation, the Commission has defined the term "agent" as follows:


(a)  For purposes of Government Code Section 84308, a person is the "agent" of a party to, or a participant in, a proceeding involving a license, permit or other entitlement for use only if he or she represents that person in connection with the proceeding involving the license, permit or other entitlement for use.  If an individual acting as an agent is also acting as an employee or member of a law, architectural, engineering or consulting firm, or a similar entity or corporation, both the entity or corporation and the individual are "agents."


(b)  To determine whether a contribution of $250 or more has been made by a person or his or her agent, contributions made by that person within the preceding 12 months shall be aggregated with those made by his or her agent within the preceding 12 months or the period of the agency relationship, whichever is shorter.






Regulation 18438.3.  (Emphasis added.)


Thus, a subcontractor who is specifically named in a contract proposal before a governmental body is an "agent" for purposes of Section 84308 if the subcontractor makes a contribution at the request of, or in coordination with the contractor.  (Pellman, supra.)  Accordingly, if the subcontractor has made a contribution to an appointed member of the entity, the contribution would be attributed to the contractor appearing before the public entity if the subcontractor has made the contribution at the direction of the contractor.  Under this set of facts, the subcontractor would be acting as an agent of the contractor and the contribution would be disqualifying.  


We trust this letter adequately responds to your inquiry.  Should you have any further questions regarding this matter, do not hesitate to call me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:  Blanca M. Breeze







Counsel, Legal Division
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