




June 26, 1992

John D. Flitner

City Attorney

6750 Commerce Boulevard

Rohnert Park, CA  94927






Re:  Your Request for Advice







Our File No. I-92-065b

Dear Mr. Flitner:


This letter is in response to your request for reconsideration of the advice provided to you on April 17, 1992, (Flitner Advice Letter, No. I-92-065a) and clarifies the advice previously provided.  Our advice is prospective in nature.  We make no comments regarding past conduct.

FACTS


The facts presented in our previous letter to you regarding Ms. Coe are incorporated herein by reference.  You have not provided us with additional facts for our consideration.  Accordingly, our conclusions are based on the facts previously provided.

QUESTIONS

Question 1


1.  Does a month-to-month tenancy constitute an interest in real property?

Conclusion


A month-to-month tenancy does not constitute a leasehold interest and, therefore, is not an interest in real property for purposes of the Act.

Question 2


What steps must be taken to determine whether a decision will have a financial effect of $250 on an official's economic interests?  Who bears the cost, if any?

Conclusion


We have previously advised that a good faith effort to determine the financial effect of a decision on an official's economic interests suffices for purposes of determining materiality.  (Stone Advice Letter, No. I-92-133a.)  For example, such a determination may be made by a qualified appraiser.


Assuming that the appraiser is qualified to determine, based on the Commission's materiality regulations, that the decisions to be made will have no material financial effect on the official's economic interests, the appraiser's determinations will be considered to be a good faith effort to assess the materiality of the pending decisions on Ms. Coe's economic interests.  (Stone Advice Letter, No. I-92-133a.)  The cost of such an appraisal, if any, may be borne by the public official or his or her agency.


To obtain written advice from the Commission which grants immunity from Commission enforcement action under Section 83114(b), a written statement to the Commission declaring that there is no material financial effect is sufficient, as long as it is made clear that the Commission's materiality regulations have been applied in reaching this determination.  (Stone, supra.)


Please note that, in issuing immunizing advice, the Commission is not a finder of fact.  Therefore, the immunity granted in such a letter necessarily only applies to the facts provided.

Question 3


For purposes of determining the fair market value of a mobile home unit, should the value of the land owned by the landlord be taken into consideration or should the mobile home unit be valued as an item of personal property detached from the land?

Conclusion


You have stated in your request for advice that a mobile home unit sold from the mobile home park pad may be worth $25,000, whereas the same unit offered for sale at a dealer's lot may be worth $10,000.  Thus, it would appear that a mobile home unit located in a mobile home park, regardless of the value of the land, has more value than a mobile home unit situated in a location other than a mobile home park.  It is also likely that the desirability of the mobile home park on which the unit is located may affect the unit's value.  Accordingly, a mobile home unit must be valued in its present location.  However, the value of the land on which it is situated does not appear relevant for purposes of determining the value of the mobile home unit.

Question 4


When a mobile home tenant resides in a mobile home park under a leasehold but cannot transfer his or her interest on the lease, does the tenant have a valuable leasehold interest and an interest in real property?

Conclusion


As stated above, a month-to-month tenancy does not constitute a leasehold interest and, therefore, is not an interest in real property.  Thus, a mobile home tenant who resides in a mobile home park under a month-to-month tenancy does not have an interest in real property.  However, a mobile home tenant who resides in a mobile home park under a leasehold has both an interest in personalty (the mobile home unit) and an interest in real property.  Even when a mobile home tenant cannot transfer his or her interest on a lease, the tenant has a leasehold interest, and thus an interest in real property, as well as an interest in the mobile home itself.

Question 5


When an official appears before his or her agency to represent his or her personal interests, is the official attempting to influence a governmental decision?

Conclusion


When an official appears before his or her agency to represent his or her personal interests, the official is not attempting to influence a governmental decision.  Regulation 18700(d)(2) provides that making or participating in the making of a governmental decision does not include appearances by a public official as a member of the general public before the agency in the course of its prescribed governmental function to represent himself or herself on matters related solely to his or her personal interests.  In addition, Regulation 18700.1 states that an official is not attempting to use his or her official position to influence a governmental decision of an agency if the official:


(1)  Appears in the same manner as any other member of the general public before an agency in the course of its prescribed governmental function solely to represent himself or herself on a matter which is related to his or her personal interests.  An official's "personal interests" include, but are not limited to:



(A)  An interest in real property which is wholly owned by the official or members of his or her immediate family.



(B)  A business entity wholly owned by the official or members of his or her immediate family.



(C)  A business entity over which the official exercises sole direction and control, or over which the official and his or her spouse jointly exercise sole direction and control.


(2)  Communicates with the general public or the press.




    

Regulation 18700.1(b)(1) and (2).


Accordingly, Ms. Coe may appear before her agency to represent her interests in her mobile home.

Question 6


Do the conflict-of-interest provisions of the Act require Ms. Coe to disqualify herself from participating in the following decisions?



a.  Decisions to approve a rental increase for all spaces in the mobile home park in which she is a tenant.  


b.  Decisions to approve a rental increase for mobile home parks in which she is not a tenant.

Conclusion

