




April 1, 1992

Charles H. Bell, Jr.

Bell and Hiltachk

555 Capitol Mall, Suite 530

Sacramento, CA  95814






Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No. I-92-081

Dear Mr. Bell:


This is in response to your letter requesting assistance with respect to the provisions of the Political Reform Act (the "Act") which control campaign disclosure and the appropriate use of campaign funds (the "personal use" provisions).  You have requested informal assistance.  Please note that nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct that has already taken place.  

QUESTION


May two candidates establish and control a joint officeholder account which may be used to raise funds for contributions to other legislative candidates?

CONCLUSION


Multiple candidates for elective office may create a joint committee established for the controlling candidates' current term of office and make contributions to other candidates from the account.

DISCUSSION

Campaign Committees


Proposition 73, adopted by the voters of California in 1988, established specific procedures relating to the solicitation and acceptance of campaign funds by candidates.  Pursuant to Proposition 73, before any contributions can be solicited or accepted, the candidate must file a Candidate Intention Statement (form 501) and open a campaign bank account for the election.  (Section 85200.)  Within 10 days after a campaign bank account is established, the candidate must file a Campaign Bank Account Statement (form 502) with the Commission.  (Section 85201(b).)  


Section 85201(c) provides that all contributions or loans made to a candidate, or to the candidate's controlled committee, for a specific election must be deposited in the campaign bank account established for that election.  The Commission has interpreted this to mean that a candidate for elective office may have only one campaign bank account and one controlled committee for each office sought.  (Riddle Advice Letter, No. A-88-409.)  


However, a candidate may seek more than one elective office simultaneously.  Thus, the candidate may establish one campaign bank account and one controlled committee for each office the candidate is seeking.  For example, a candidate may maintain a 1992 Assembly election committee and campaign bank account, as well as a campaign bank account and committee established for the 1994 Senate election because the candidate is campaigning for both offices.  The candidate may not have two committees ostensibly established for the 1992 Assembly election to the same office.


Once a candidate is elected to office, the campaign bank account established for that election may be used for the purpose of collecting funds to defray the costs of holding that term of office.  (Section 85201.)  For example, an Assemblymember elected in 1990 could use the 1990 campaign bank account and committee to raise money to use for officeholder expenses during the Assemblymember's term in office.  Funds in the 1990 campaign bank account could not be used for future campaigns.  (Regulation 18525.)  


In addition, an officeholder who has terminated his or her campaign committee and bank account established for the officeholder's current term of office may reestablish the campaign committee and campaign bank account for his or her current term of office.    

The Transfer Prohibition


As you correctly point out, since the decision in SEIU, generally transfers between candidates are no longer prohibited.  Based on this change in law, we have advised that candidates may create joint campaign committees.  (Bott Advice Letter, No. A-91-386.)  In addition, we have advised that contributions to other candidates may be made from committees established for an officeholder's current term of office.  (Weems Advice Letter, No. A-91-326.)  Therefore, a joint officeholder committee may be created and may be used to make contributions to other candidates so long as the expenditure is reasonably related to a political, legislative or governmental purpose.  (Section 89512.)


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division
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