




March 4, 1992

Robert K. Steins

Account Executive

Cerrell Associates, Inc.

320 North Larchmont Blvd.

Los Angeles, California  90004






Re:
Your Request for Advice

Our File No. A-92-102

Dear Mr. Steins:


This is in response to your request for confirmation of telephone advice regarding the status of organizations that conduct nonpartisan voter registration and "get out the vote" drives under the campaign disclosure provisions of the Political Reform Act (the "Act").   You are requesting this confirmation on behalf of the Carson "Get Out The Vote" Committee.


This letter confirms that your letter dated February 4, 1992 accurately summarizes the telephone advice provided to your office on February 3, 1992.  


As we discussed, the Act requires that candidates, officeholders and committees file periodic campaign disclosure statements.  (See, Section 84100, et seq.)  A "committee" is defined as follows:


"Committee" means any person or combination of persons who directly or indirectly does any of the following:



(a)  Receives contributions totaling one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year.


(b)  Makes independent expenditures totaling one thousand dollars ($1,000) or more in a calendar year; or


(c)  Makes contributions totaling ten thousand dollars ($10,000) or more in a calendar year to or at the behest of candidates or committees.





Section 82013.


Thus, an organization only becomes a "committee" if it receives or makes "contributions," or makes "independent expenditures."  Section 82015 and Regulation 18215 define "contributions" as:  


[A] payment, a forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment except to the extent that full and adequate consideration is received unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.





Section 82015.


A payment is made for political purposes if it is:



(1)  For the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure; or


(2)  Received by or made at the behest of:




(A)  A candidate...;


(B)  A controlled committee;


(C)  An official committee of a political party...; or


(D)  An organization formed or existing primarily for political purposes ....





Regulation 18215.


The organization you describe does not currently have filing obligations under the Act.  Thus, we assume that the organization is not candidate controlled, an official committee of a political party, or an organization formed or existing primarily for political purposes.


Thus, according to Regulation 18215, payments received by the organization are only made for a political purpose if they are for the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure.  


According to your facts and the materials you submitted, your organization will be conducting nonpartisan voter registration and its communications will not advocate any candidate's election or influence voters with respect to the qualification, passage or defeat of any measures.  Based on this information, payments for these communications would not be contributions to any candidate or measure.  In addition, payments you receive to fund the communications would not be contributions.


Moreover, Section 82031 defines "independent expenditure" as an expenditure made by any person in connection with a communication which expressly advocates the election or defeat of a clearly identified candidate or the qualification, passage or defeat of a clearly identified measure, or taken as a whole and in context, unambiguously urges a particular result in an election but which is not made to or at the behest of the affected candidate or committee.  As stated above, since your organization will be conducting nonpartisan voter registration and its communications will not advocate any candidate's election or influence voters with respect to the qualification, passage or defeat of any measures, the payments for the communications would not be independent expenditures.  


So long as the organization does not qualify as a "committee" under any of the definitions in Section 82013, the organization will not have reporting obligations under the Act, nor will the Act's identification requirements apply to the mailers of the organization.  


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division
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