




April 15, 1992

Charles M. House

1534 South Deerhaven Drive

Hacienda Heights, CA  91745






Re:
Your Request for Advice







Our File No. A-92-111

Dear Mr. House:


You are seeking advice regarding your duties and responsibilities as a candidate for city council under the Political Reform Act (the "Act").   The following advice is limited to the provisions of the Act and does not address other provisions of state or federal law which might also be applicable to your query.

QUESTION


You are a former candidate for Congress (1988).  Apparently you wish to terminate your federal committee and deposit the committee's remaining funds into your city council campaign committee account.  Is this permitted under the Act?

CONCLUSION


The transfer of funds from a federal campaign committee to a state campaign committee is not prohibited by the Act and may not even be limited by the Act, unless the city council race is a special election or special runoff election, in which case your committee may only contribute up to $1,000 per fiscal year.  If the city in which you are running has an ordinance limiting contributions, you may only contribute the amount permitted under that city's law.

FACTS


You are a former candidate for Congress (1988).  Your federal campaign committee contains excess funds.

ANALYSIS


The transfer of funds from a federal campaign committee to a state campaign committee is not prohibited by the Act.  (Levin Advice Letter, No. I-89-687.)  However, as noted below, the transfer of excess funds may be limited.  


A court order has enjoined the Act's contribution limits and transfer ban.  However, the court order did not invalidate the special election and special runoff election contribution limits.  Therefore, these restrictions remain operative in both local and statewide special elections.  (Section 85305.)  Moreover, Section 85304 continues to prohibit candidates for state or local office from transferring campaign funds to any candidate who is subject to any valid contribution limits, including those limits established by local jurisdictions.


A federal candidate's committee is considered a "person" and not a "committee" under the Act and for purposes of the Act's contribution limits.  (Stark Advice Letter, No. A-89-470.)  Therefore, you can transfer all of your excess funds to your city council campaign committee, unless the race is a special election or special runoff election, in which case you may only contribute up to $1,000 per fiscal year.  Moreover, if the city in which you are running has an ordinance limiting contributions, you may only contribute the amount permitted under that city's law.


As indicated above, our analysis of the proposed transfer is limited to provisions of the Act.  Prior to effecting any transfer, you should consult the Federal Elections Commission to determine if the transfer is limited or prohibited by any provisions of federal law. 


I trust this letter has provided you with the guidance you requested.  If you have any further questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:  Deanne Stone







Counsel, Legal Division
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