




March 17, 1992

David Weldy

Treasurer

Carole Migden for 

  Supervisor Committee

4430 20th Street

San Francisco, CA  94114






Re:
Your Request for Informal Assistance 

Our File No. I-92-124

Dear Mr. Weldy:


This letter confirms the advice I provided to you on February 18, 1992, on behalf of San Francisco City and County Supervisor Carole Migden, concerning the transfer of campaign funds under the provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Your letter requests general guidance, therefore we are treating your request as one for informal assistance. 

Inter-candidate Transfers


As we discussed in our telephone conversation, Proposition 73 was adopted by the people of California in June of 1988.  The proposition imposed new restrictions on the use of campaign funds.  (See, Section 85304 and Section 89510(b).)  For example, Section 85304 provides:


No candidate for elective office or committee controlled by that candidate or candidates for elective office shall transfer any contribution to any other candidate for elective office.  Transfers of funds between candidates or their controlled committees are prohibited.


On September 25, 1990, the United States District Court issued an order in Service Employees International Union, AFL-CIO, CLC, et al. v. Fair Political Practices Commission (1990) 747 F.Supp. 580 which invalidated the fiscal year contribution limitations of the Act.  In addition, the court invalidated the transfer ban of Section 85304 insofar as it was premised upon the need to prevent evasion of fiscal year campaign contribution limitations.    


Thus, pursuant to the federal court's order, the transfer ban is invalid where applied to support fiscal year limits.  However, the transfer ban continues to prohibit the transfer of campaign funds where the prohibition serves to uphold constitutionally valid contribution limits.  Consequently, the transfer ban prohibits a candidate from transferring campaign funds to (1) any candidate on the ballot for election in a special election for any local or state office; and, (2) any candidate in a jurisdiction with valid local contribution limits.  (Riffenburg Advice Letter, No. A-90-761.) 


Since the basis for the transfer ban would be to prevent evasion of valid campaign contribution limitations, the transfer of campaign funds from a candidate's campaign account subject to valid limits to a candidate who is not subject to limits would not be prohibited.  However, please note that this advice is limited to the provisions of the Act.  San Francisco may have more restrictive rules governing contribution limits and transfers.  (Section 85101.)

Intra-candidate Transfers


For the most part, the Act no longer restricts a candidate's ability to transfer campaign funds among his or her controlled committees.  However, if the committee which is to receive the funds was established for a special election for any state or local office, the funds transferred must be in compliance with the special election limits of Section 85305.  


Regulation 18535 provides:


(b)  Unless otherwise prohibited by law, a candidate may transfer contributions from any other committee controlled by the candidate to the candidate's special election committee if all of the following apply:



(1)  The contributions transferred to the candidate's special election committee, when aggregated with all other contributions from, and transfers attributable to, the same contributor do not exceed the amount the contributor could have contributed to the special election committee for the special election, and, where required, the special runoff election, pursuant to Government Code Section 85305.




(2)  All contributions transferred to the special election committee are attributed to specific contributors to the transferring committee for the actual amount contributed.  The fair market value of any inventory, equipment, or other assets to be transferred to the candidate's special election committee shall be similarly attributed to specific contributors at the time of transfer.


(3)  The contributions transferred to the special election committee do not include contributions received from any other candidate.


Thus, if the supervisor had a supervisorial committee that was not subject to limits, and a special election committee, the supervisor could transfer the contributions of persons that have contributed to the supervisorial committee to the special election committee, to the extent the contributions transferred are within the limits of Section 85305.  Where a person's contribution has been transferred to the special election committee and the contribution is equal to the limits applicable in Section 85305, that person may not contribute again to the special election committee.  


Where the supervisor is transferring between two controlled committees not subject to the special election contribution limits of the Act, the transfer may be made without limit.  For purpose of the Act, this would be true even if there were local contribution limits in place.  However, as noted above, local jurisdictions may have more restrictive rules.


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division
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