SUPERSEDED BY 1998 AMENDMENTS TO REGULATION 18530
April 20, 1992

Jeffrey D. Polisner

Bold and Polisner

Attorneys at Law

500 Ygnacio Valley Road

Walnut Creek, CA  94596‑3840

Re:  Your Request for Informal

Assistance

Our File No. I‑92‑128

Dear Mr. Polisner:

You have requested advice on behalf of the Contra Costa Water District ("CCWD") concerning the campaign provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Because your questions concern past conduct, we treat your letter as a request for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c)(4).  

QUESTION

Did CCWD, its employees, directors, or consultants incur any reporting obligations under the Act in connection with a survey conducted to predict the winners of the November 1990 Antioch City Council election?

CONCLUSION

If the results of the survey were used to make "independent expenditures" totaling $1,000 in a calendar year, or to make "contributions" totaling $10,000 in a calendar year to or at the behest of candidates or committees, CCWD was required to file campaign disclosure reports.

FACTS

According to the report of the Contra Costa County Grand Jury which was enclosed with your letter, an official of CCWD ordered a survey to predict the winners of the November 1990 Antioch City Council Election.  The results of the survey were given to one of the candidates in the election, who was the wife of one of CCWD's board members.  The cost of the survey was not reported as a contribution by CCWD or the candidate.

ANALYSIS

The Act requires all "committees" to file periodic campaign reports disclosing receipts and expenditures.  An entity or organization qualifies as a committee if it receives "contributions" totaling $1,000 or more during a calendar year, makes "independent expenditures" totaling $1,000 or more in a calendar year, or makes "contributions" to or at the behest of candidates or committees totaling $10,000 or more in a calendar year.  (Section 82013.)

A "contribution" includes any monetary or nonmonetary payment for political purposes for which full and adequate consideration is not made to the donor.  (Section 82015; Regulation 18215.)  A payment is made for "political purposes" if it is:

(1)
For the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure; or

(2)
Received by or made at the behest of:

(A)
A candidate, unless it is clear from surrounding circumstances that the payment was received or made at his or her behest for personal purposes unrelated to his or her candidacy or status as an office holder....

* * *

(D)
An organization formed or existing primarily for political purposes....

Regulation 18215(a).

An "independent expenditure" is an expenditure "made in connection with a communication which expressly advocates the election or defeat of a clearly identified candidate or the qualification, passage or defeat of a clearly identified measure, or taken as a whole and in context, unambiguously urges a particular result in an election but which is not made to or at the behest of the affected candidate or committee."  (Section 82031.)

Nothing in the Grand Jury report or your letter indicates that CCWD received contributions or made independent expenditures for the purpose of supporting or opposing candidates or measures.  Therefore, CCWD incurred campaign reporting obligations during 1990 only if it made contributions to candidates or committees totaling $10,000 or more.

The Commission has previously advised that providing the results of a survey to a candidate or committee which either requests the survey results or uses the survey results for political purposes is a contribution to the candidate or committee.  (Winkler Advice Letter, No. A‑86‑035 (copy enclosed).)  The value of the survey is its fair market value.  The "fair market value" is whatever it would cost the candidate or committee to purchase the information on the open market.  (Section 82025.5; McMillan Advice Letter, No. I‑86‑059 (copy enclosed).)

Therefore, if CCWD provided the results of the survey to a candidate who requested the survey results or used the survey results for political purposes, and the value of the survey results was $10,000 or more, CCWD was required to file campaign disclosure reports during 1990.

Your letter also indicates that the general manager for governmental affairs consulted the Commission by telephone concerning the permissibility of conducting the survey.  Section 85300 provides that no public officer shall expend and no candidate shall accept any public moneys for the purpose of seeking elective office.  The Commission has previously advised that where public moneys are spent to advocate or promote a candidate's election to public office, Section 85300 has been violated.  (Owen Advice Letter, No. A‑91‑571 (copy enclosed).)  We also suggest that you may wish to consult with the Office of the Attorney General concerning other laws which may be applicable to CCWD's activities, including Penal Code Section 424, which deals with the misuse of public moneys and which is outside the jurisdiction of the Commission.

If you have questions concerning this letter, please contact me at (916) 322‑5662.

Sincerely,

Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
Carla Wardlow

Acting Division Chief

Technical Assistance and 

  Analysis Division

Enclosures

