

August 28, 1992

William N. Manahan, Superintendent

El Segundo Unified School District

641 Sheldon Street

El Segundo, CA  90245



Re:  Your Request for Informal Assistance




Our File No. I-92-144

Dear Mr. Manahan:


This is in response to your letter requesting advice under the provisions of the Political Reform Act (the "Act").  

Since we did not receive a copy of the letter intended to be sent to school districts, we cannot make a factual determination if the activities of the district would constitute lobbying activities.  We are therefore treating your request as one for informal assistance.  

QUESTION


Would employees of the El Segundo Unified School District violate the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act if they send letters to other school districts requesting financial support to defray lobbying costs related to a bill which would increase financial aid to school districts?

CONCLUSION


Salary from a state, local of federal government agency, including a school district, does not create a conflict of interest.


  However, if the El Segundo Unified School District makes payments to influence legislative or administrative action of $5,000 or more in value in any calendar quarter, the district must file periodic lobbying disclosure reports.

FACTS


Two members of the El Segundo Unified School District have written legislation which would provide additional funding of public schools through the "School Measure, Electorate" process.  Assemblyman Curtis Tucker, Jr., has authored the bill (AB 2345).

In an effort to lobby for support of AB 2345, the School District wishes to submit letters to other school districts requesting financial support to defray lobbying costs in support of this bill.


If AB 2345 were to pass, the bill would bring financial aid to school districts.  You are asking if the lobbying efforts would

violate Section 87100, the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act.

ANALYSIS


Section 87100 prohibits public officials from making, participating in, or using their official position to influence a governmental decision in which they know or have reason to know they have a financial interest.  


An official has a financial interest in a governmental decision within the meaning of Section 87100 if it is reasonably foreseeable that the decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on the official, or on a member of the official's immediate family, or on:


(a)  Any business entity in which the public official has a direct or indirect investment worth one thousand dollars ($1,000) or more.  


(b)  Any real property in which the public official has a direct or indirect interest worth one thousand dollars ($1,000) or more.  


(c)  Any source of income, other than gifts and other than loans by a commercial lending institution in the regular course of business on terms available to the public without regard to official status, aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.  


(d)  Any business entity in which the public official is a director, officer, partner, trustee, employee, or holds any position of management.  


(e)  Any donor of, or any intermediary or agent for a donor of, a gift or gifts aggregating two hundred fifty dollars ($250) or more in value provided to, received by, or promised to the public official within 12 months prior to the time when the decision is made.  


Salary from a state, local or federal government agency is expressly exempted from the definition of "income" for purposes of the Act.  (Section 82030(b)(2).)  Thus, an employee or board member's salary from the District does not create a conflict of interest.  In addition, because a local government agency is not an organization or enterprise operated for profit, it is not a business entity as defined by the Act.  


A conflict of interest situation does not exist if the employees or board members of the school district lobby for passage of a legislative bill which may increase the district's funding.


The school district may, however, incur reporting obligations under the Act's lobbying disclosure provisions.  (Section 86100, et seq.)  The Act requires persons, including local government agencies, that employ a lobbyist, contract with a lobbying firm, or spend $5,000 in a calendar quarter to influence the outcome of state legislation or state agency rules or regulations, to file periodic reports disclosing those payments.


If an employee of the school district communicates directly with legislative officials (including legislative staff members) on compensated time on at least 25 separate occasions in any two consecutive calendar months, the employee will qualify as a "lobbyist" under the Act.  (Section 82039; Regulation 18239.)  If a school district employee qualifies as a lobbyist, or if the school district contracts for the services of a lobbying firm, the district will become a "lobbyist employer."  (Section 82039.5.)


If the school district does not employ a lobbyist or contract for the services of a lobbying firm, it still must disclose payments to influence the legislation if such payments total $5,000 or more in any calendar quarter.  (Section 86115(b).)  Payments to be counted toward the $5,000 threshold would include:


1.  Payments made in connection with communicating directly with legislative officials (e.g., compensation paid to employees and board members; travel costs; costs for written communications);


2.  Payments for or in connection with soliciting or urging other persons to communicate directly with officials concerning the legislation; and


3.  Payments which directly or indirectly benefit any elected state official or legislative official (e.g., meals or other gifts provided to such officials). 

(Section 82045.)


Enclosed is the Commission's "Information Manual on Lobbying Disclosure Provisions of the Political Reform Act," which explains in more detail the requirements for disclosing lobbying payments.


While a conflict of interest situation does not exist if the district lobbies for passage of a legislative bill which may increase the district's funding, the district may be subject to the Act's lobbying disclosure provisions.


I hope this has provided the assistance you needed.  If I can answer further questions, please feel free to call me at (9l6) 322-5901.





Sincerely,





Jeanette E. Turvill





Political Reform Consultant





Legal Division

JET/jt

Enclosure
