




April 17, 1992

Honorable Lucille Roybal-Allard

Member, California State Assembly

State Capitol, Room 5150

Sacramento, CA  958l4






Re:  Your Request for Assistance







Our File No. I-92-156

Dear Assemblymember Roybal-Allard:


You have requested assistance concerning the lobbying provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Because your questions are of a general nature, we are treating your request as one for informal assistance.


Your inquiry concerns the application of Government Code Section 86112.5 (Chapter 322, Statutes 1991).  This statute was added by Assembly Bill 392 which you authored in 1991.  As you are aware, this section provides that persons who are required to file lobbying reports under Chapter 6 of the Act must provide specified information to state legislative and administrative officials, and to state candidates, concerning gifts they made to the officials.


You ask in your letter whether the notification by the lobbyist or lobbyist employers required by Section 86112.5 applies for each gift, or only when the cumulative total reaches fifty dollars.  You also ask whether the notification required by Section 86112.5 may be done within, rather than thirty days after, the close of the calendar quarter in which the total is reached, 

and if immediate notification is permissible. 


Section 86112.5 provides:


(a)  Each person filing a report pursuant to this article shall provide each beneficiary of a gift listed within the report the following information:



(1)  The date and amount of each gift reportable by the beneficiary.


(2)  A description of the goods or services provided to the beneficiary.


(b)  The information required to be disclosed pursuant to subdivision (a) shall be provided to the beneficiary within 30 days following the end of each calendar quarter in which the gift was provided.  For the purposes of meeting the disclosure requirements of this section, a lobbyist firm or lobbyist employer may provide the beneficiary a copy of the activity expense section of the report submitted to the Secretary of State pursuant to this article.


(c)  The remedies provided in Chapter 3 (commencing with Section 83100) constitute the exclusive penalty for a violation of this section.  The remedies provided in Chapter 11 (commencing with Section 91000) do not apply to this section.


We have previously advised that the requirement in Section 86112.5 to provide specified information concerning gifts made to a state official or a state candidate applies only to gifts which are "reportable" by the official.  Therefore, it is not required that the notice be provided for each gift, unless the aggregate value of the gift is $50 or more.  (Maas Advice Letter, 

No. I-92-26, copy attached.)  We have suggested, however, that the information required by Section 86112.5 be provided for a gift of any amount because the period over which the $50 threshold for officials is calculated differs depending on the type of statement of economic interests an official is required to file. 


In the Maas Advice Letter, we also advised that the required information will be deemed to have been provided "within" the time period specified in Section 86112.5 if it is sent by first class mail and is postmarked "no later" than 30 days following the end of the calendar quarter in which the gift was provided.  


You also ask in your letter whether immediate notification that a gift has been made is permissible under the statute.  We believe that it is reasonable to interpret subdivision (b) of Section 86112.5 to allow a donor of a gift to immediately notify a beneficiary that a gift has been made.  Subdivision (b) states that the notification shall be provided within 30 days "following" the end of each calendar quarter in which the gift was provided.  This subdivision applies to the deadline for complying with the statute.  Therefore, it is reasonable to permit notification immediately following the date a gift is made so long as it is no later than 30 days following the end of the applicable calendar quarter.  For example, for the calendar quarter beginning

January 1 and ending March 31, the information may be provided at any time through April 30.


I hope this information is helpful to you.  If you have any further questions regarding this matter please contact me at

(916) 322-5901.






Sincerely, 






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:
Luisa Menchaca







Counsel, Legal Division
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