




April 10, 1992

Teri Persson

46721 Fremont Blvd.

Fremont, CA  94538






Re:
Your Request for Advice


Our File No. A-92-161

Dear Ms. Persson: 


This is in response to your letter requesting advice as a candidate for the Fremont City Council regarding your responsibilities under the provisions of the Political Reform Act (the "Act") which regulate the appropriate use of campaign funds.  

QUESTION


May you use campaign funds raised for your November, 1991 election to Fremont City Council for your future election to Fremont City Council where you lost the election in November, 1991?

CONCLUSION


Campaign funds that become surplus campaign funds may not be used for future elections.  However, surplus campaign funds may be returned to contributors of record on a pro-rata basis.

DISCUSSION


Effective January 1, 1990, the Act was amended to include new provisions which regulate the appropriate use of campaign funds.  (Section 89510, et seq., the "personal use" law.)  The use of campaign funds was formerly governed by provisions of the Elections Code as interpreted by the Attorney General's Office.


The general rule of the new personal use law is that any expenditure of campaign funds must, at a minimum, be reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose associated with the candidate's office.  (Section 89512.)  However, where an expenditure confers a substantial personal benefit on a candidate, the expenditure must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512.)  


When campaign funds become surplus campaign funds, the personal use law further limits their expenditure.  "Surplus funds" is defined in Section 89519 as campaign funds under the control of the former candidate or elected officer (1) upon leaving any elected office, or (2) at the end of the post-election reporting period following the defeat of a candidate for elective office.  


According to your facts, the funds in your 1991 campaign bank account would have become surplus campaign funds at the end of the post election reporting period after your defeat.  The end of the post election reporting period would have been December 31, 1991.  After this date, the campaign funds would be treated as surplus campaign funds.


By statute, surplus funds may only be expended for the following:


(a)  The payment of outstanding campaign debts or elected officer's expenses.


(b)  The pro-rata repayment of contributions.


(c)  Donations to any bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organization, where no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the former candidate or elected officer, any member of his or her immediate family, or his or her campaign treasurer.


(d)  Contributions to a political party or committee so long as the funds are not used to make contributions in support of or opposition to a candidate for elective office.


(e)  Contributions to support or oppose any candidate for federal office, any candidate for elective office in a state other than California, or any ballot measure.


The statute sets out an exclusive list of permissible expenditures.  The statute does not permit the use of surplus campaign funds in future campaigns.


One of the permissible uses is a pro-rata return of contributions.  This means that campaign funds may be returned to all your contributors of record, so long as each gets a pro rated amount of the campaign funds that are left in the account.  Whether you solicit these same persons or any other persons to contribute to your future election is not at issue under the Political Reform Act.


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
Luisa Menchaca


Counsel, Legal Division
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