





April 30, 1992

Robert G. Knox

R. G. Knox Corporation

1980 Mountain Blvd., Ste. 214

Oakland, CA  94611







Re:
Your Request for








Informal Assistance








Our File No. I-92-173

Dear Mr. Knox:


You have requested advice concerning the conflict of interest disclosure provisions of the Political Reform Act.  Because you have requested advice concerning activities which have already occurred, we treat your letter as a request for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c)(4).  

QUESTIONS


You have asked if you were required to disclose as gifts on your statement of economic interests transportation, meals and other benefits provided in connection with a bond rating trip to New York which occurred during November 1988 while you were Chair of the Alameda County Transportation Authority.


You have also asked whether your failure to disclose the meals and other benefits has resulted in a violation of the Act.

CONCLUSIONS


If you received gifts totaling $50 or more during 1988 from any single source required to be disclosed by you pursuant to the Authority's conflict of interest code, the gifts should have been disclosed on your statement of economic interests (Form 730).  If you determine that you received gifts which were not disclosed, you should file appropriate amendments as soon as possible.  With regard to the November 1988 trip to New York, you must include the fair market value of all meals, accommodations, transportation, and entertainment received by you from any single source.  Items which were reimbursed by you or by the Authority within 30 days of receipt are not reportable.  


With regard to any items which are in dispute, you should include only those which you know or have reason to know you actually received.  If it is later determined that the value or donor of the gifts you received is different than originally disclosed, additional amendments can be filed at that time.


There is insufficient evidence to determine if a violation of the Act has occurred.

FACTS


In November 1988, as Chair of the Alameda County Transportation Authority, you accompanied the Authority's financial adviser to New York City to meet with the bond rating agencies.  While there, you received a ticket to a Broadway show and a dinner, and went to a nightclub.  Transportation was provided to the show and to the nightclub.  The Authority was later billed for these expenses and paid them in July 1989, although there is some dispute whether the Authority should have been billed for the expenses.  


There is some uncertainty concerning the value of the theater tickets and who paid for the dinner.  You have stated that you did not consume any beverages at the nightclub, but did not indicate if there was a cover charge.

ANALYSIS


The Act requires public officials to file periodic reports disclosing their personal financial interests and income, including gifts.  (Section 87200, et seq.)  "Gift" is defined in Section 82020 to mean:


...any payment to the extent that consideration of equal or greater value is not received....


The term "payment" includes the rendering of money, property, services or anything else of value, whether tangible or intangible.  (Section 82044.)  All of the items discussed in your letter appear to meet the Act's definition of "gift."


For officials filing statements of economic interests pursuant to an agency's conflict of interest code, gifts aggregating $50 or more from any source specified in the code must be disclosed.  (Section 87302.)


Regulation 18726 states that "gifts shall be valued at fair market value as of the date of receipt or promise."  The fair market value of goods or services is the amount which would be paid to purchase the goods or services on the open market.  Therefore, you must determine or make a good faith estimate of the fair market value of the benefits you received during the trip, including meals, the ticket to the show, transportation to the show and the nightclub, and any fees normally charged to enter the nightclub.


Regulation 18726.1 provides that an official has not received a gift if, within 30 days of receipt, the gift is returned to the donor, unused, or is donated to a charity or to a government agency without being claimed as a tax deduction.  Regulation 18726.1 also provides that the donor may be reimbursed for all or a portion of a gift.  However, the reimbursement must occur within 30 days of receipt.  Therefore, the fact that the Authority reimbursed the donor several months after the trip occurred does not relieve you of the obligation to disclose the gifts.


With regard to amendments, Section 81004.5 provides that reports or statements filed pursuant to the Act may be amended at any time and that amending an incorrect or incomplete report or statement may be considered as evidence of good faith.  If you determine that amendments to your 1988 statement of economic interests are necessary, you should file the amendments as soon as possible.  A supplemental schedule for disclosing gifts (Schedule F) is enclosed for your convenience.


I hope this letter adequately addresses your concerns.  Please contact me at (916) 322-5662 if you have questions concerning this letter.







Sincerely,







Scott Hallabrin







Acting General Counsel







By:
Carla Wardlow








Acting Division Chief








Technical Assistance Division

Enclosure
