




May 20, 1992

Lou Smallwood

Assistant Secretary for External Affairs

California Environmental Protection Agency

555 Capitol Mall, Suite 235

Sacramento, CA  95814






Re:  Your Request for Advice







Our File No. I-92-202

Dear Ms. Smallwood:


This letter is in response to your request for advice regarding the duties and responsibilities of designated employees of the California Environmental Protection Agency (Cal/EPA) under the provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Your request is general in nature.  Accordingly, we treat your letter as a request for informal assistance pursuant to the provisions of Regulation 18329.


Please be aware that advice letters are based on the particular facts and circumstances of each situation.  Thus, responses to hypothetical questions may not be applicable to a particular factual situation. 

QUESTION


Under the provisions of the Act, may a designated employee of Cal/EPA agree to make a speech or make other public appearances for no consideration but suggest at the time of the agreement that a monetary donation be made to a scholarship fund specified by the designated official? 

CONCLUSION


If a designated employee of Cal/EPA agrees to give a speech or make other public appearances and merely suggests that, in exchange for these activities, a donation be made to a charitable scholarship fund, such a donation will not be deemed to be a prohibited honorarium if the following circumstances are met:  (1) the donation is made directly to a bona fide educational tax-exempt nonprofit organization; (2) the designated employee does not make the donation a precondition for his or her speech or other public appearance; (3) the designated employee does not claim the donation as a deduction for income tax purposes; and (4) the payment will not confer a financial benefit on the designated employee. 

FACTS


Designated employees of Cal/EPA wish to accept monetary donations to establish a scholarship fund for students studying in the environmental field.  The charitable donations would be made directly to the scholarship fund, not to the designated employees.  The charitable donations may be offered in connection with speaking engagements or other public appearances by the Cal/EPA employees.  In addition, the charitable donations may be offered in circumstances other than for speaking engagements or other public appearances.


You have posed for our consideration four hypothetical scenarios for the disposition of any monetary donations received for the scholarship fund.  

Scenario I


The contributors would make donations to the scholarship fund set up by the agency secretary and/or his designees.  The agency secretary and/or his designees would award scholarships to students selected by the agency secretary and/or his designees.

Scenario II


The contributors would make donations to the scholarship fund which Cal/EPA would establish at one or more post-secondary educational institutions.  The institution(s) would select the recipients of the scholarship funds based on the criteria established by Cal/EPA.

Scenario III


The contributors would make donations to a scholarship fund which Cal/EPA would establish at one or more post-secondary educational institutions.  The institution(s) would select the recipients of the scholarship funds based on criteria which the institution would establish either with or without consulting

Cal/EPA.

Scenario IV


The contributors would make donations to an existing scholarship fund at one or more post-secondary educational institutions.  The institution's existing criteria for selection of the recipient(s) of the scholarship funds would apply.

ANALYSIS


Effective January 1, 1991, the Legislature enacted a series of amendments to the Act that restrict the receipt of gifts and honoraria by public officials.  The Act now provides:


No member of a state board or commission, and no designated employee of a state agency, shall accept an honorarium from any source, if the member or employee would be required to report the receipt of income or gifts from that source on his or her statement of economic interest.  This section shall not apply to any part-time member of the governing board of any public institution of higher education, unless the member is also an elected official.




Section 89503(a).  (Emphasis added.) 

The Act defines an "honorarium" as follows:


(b)  "Honorarium" means, except as provided in subdivision (c), any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.


(c)  "Honorarium" does not include earned income for personal services which are customarily provided in connection with the practice of a bona fide business, trade, or profession, such as teaching, practicing law, medicine, insurance, real estate, banking, or building contracting, unless the sole or predominant activity of the business, trade, or profession is making speeches.  The commission shall adopt regulations to implement this subdivision.

* * * 


(e)  This section does not apply to any honorarium which is not used and, within 30 days after receipt, is either returned to the donor or delivered to the Controller for donation to the General Fund, without being claimed as a deduction from income for tax purposes.





Section 89502(b), (c) and (e).


Designated employees of Cal/EPA are public officials subject to the prohibitions of Section 89503(a).  Accordingly, they may not "accept" an honorarium from any source which they would be required to report on their Statements of Economic Interests.


On May 7, 1991, the Commission directed staff to advise that donations to certain charitable tax-exempt organizations do not violate the honorarium prohibitions of the Act under the following circumstances:


1.  The donation is made directly by the offeror of an honorarium to a bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organization;


2.  The filer or public official does not make the donation a precondition for his or her speech, article, or attendance at an event;


3.  The filer or public official does not claim the donation as a deduction from income for tax purposes; and


4.  No substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the filer or public official.


Under these circumstances, no honorarium is "accepted" by the state officer nor is there a payment made "in consideration" for the designated employee's speech, article, or attendance at a function.  (Brown Advice Letter, No. I-91-168.)


The Commission is now in the process of enacting regulations which would specify exclusions from the term "honorarium."  Proposed Regulation 18932.5 is scheduled to be heard by the Commission at its July, 1992, meeting.  Accordingly, the advice expressed in this letter may change as a result of further consideration of the issues.  You may wish to contact this office at a later date to determine whether the Commission has adopted the proposed language in Regulation 18932.5.


Pending adoption of the aforementioned regulation, you may proceed to set up the scholarship fund and disbursement of its proceeds in any of the four scenarios you have submitted for our consideration so long as you adhere to the standards set forth above. 


We trust this letter adequately responds to your inquiry.  Should you have any further questions regarding this matter, do not hesitate to call me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Scott Hallabrin

