




July 8, 1992

Michael H. Roush

City Attorney

City of Pleasanton

123 Main Street

P. O. Box 520

Pleasanton, CA  94566-0802






Re:  Your Request for Advice







Our File No. A-92-224

Dear Mr. Roush:


You have requested advice on behalf of Mr. Goldsworthy and Mr. Shutts, members of the City of Pleasanton Design Review Board, concerning the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").   The following advice is based upon the facts provided in your letter and our telephone conversation on June 19, 1992.


Please note that nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct which may have already taken place.  In addition, the Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Ogelsby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)  The Commission's advice is limited only to the provisions of the Act.

QUESTIONS


1)  Does the exception provided in Regulation 18700.1(b)(5) apply to either Mr. Goldsworthy or to Mr. Shutts?


2)  If so, may Mr. Goldsworthy or Mr. Shutts contact city staff concerning project matters which are non-clerical in nature?

CONCLUSIONS


1)  From the facts provided, it appears that all the criteria of Regulation 18700.1(b)(5) are met.  If so, this exception applies to both Mr. Goldsworthy and Mr. Shutts.


2)  Contacts with staff are limited to actions which are solely ministerial, secretarial, manual or clerical in nature.

FACTS


The City of Pleasanton has a design review board ("board"), which consists of five members and one alternate, four of whom must be state licensed in the professions of architecture or landscape architecture.  Mr. Goldsworthy and Mr. Shutts are the state licensed architects on the board.


Mr. Goldsworthy's business is incorporated and he is the only employee of his professional corporation.  Sometimes he contracts with other architects or draftspersons to provide services on projects.  Mr. Goldsworthy has recently resigned from the board pending review of his situation and ability to participate. 


Mr. Shutts has established his business as a sole proprietorship.  He does not employ any other architects, but does employ a draftsperson.  On occasion, he also contracts with outside architects to provide services on projects.


Members of the design review board are public officials subject to the conflict-of-interest provisions of the Act.

ANALYSIS


Section 87100 prohibits a public official from making, participating in, or using his or her official position to influence a governmental decision in which he or she knows or has reason to know he or she has a financial interest.


Regulation 18700.1(a) sets forth the general rule that an official must not contact any member, officer, employee or consultant of his agency for the purpose of influencing a decision in which he has a financial interest.  Attempts to influence include appearances or contacts by the official on behalf of a business entity or client.

Question 1


Regulation 18700.1(b)(5) provides an exception to the general rule whereby an official is not attempting to use his or her official position to influence a governmental decision before his or her agency if the official:


Appears before a design or architectural review committee or similar body of which he or she is a member to present drawings or submissions of an architectural, engineering or similar nature which the official has prepared for a client if the following three criteria are met:



(A)  The review committee's sole function is to review architectural or engineering plans or designs and to make recommendations in that instance concerning those plans or designs to a planning commission or other agency; 


(B)  The ordinance or other provision of law requires that the review committee include architects, engineers or persons in related professions, and the official was appointed to the body to fulfill this requirement; and



(C) The official is a sole practitioner.





(Emphasis added.)


You have stated in your letter that the design review board architects are appointed pursuant to an ordinance which requires the inclusion of architects on the board.  The ordinance also provides that the board's scope is to review site plans, landscape plans, building architecture, etc.  The board also reviews and makes recommendations to the planning commission and city council on new uses and structures.  Decisions of the board are subject to appeal to the planning commission and city council.  Therefore, your letter concluded that the criteria of Regulation 18700.1(b)(5)(A) and (B) were met.


You have specifically sought our advice regarding subsection (C) of Regulation 18700.1(b)(5) because the term "sole practitioner" is not defined.  To determine if one is a sole practitioner, it is necessary to examine how the business is set up and if there are other professional employees.  Mr. Goldsworthy has incorporated his practice and he is the only employee of the professional corporation.  Mr. Shutts' business is set up as a sole proprietorship; although he employs a few others, he is the only architect.  Sometimes both Mr. Goldsworthy and Mr. Shutts contract with other architects, who are most likely independent contractors, to provide services on specific projects.  Since these other architects are not employees of either board member, it appears that the criterion in subsection (C) is also met.


If, in fact, all the criteria of Regulation 18700.1(b)(5) are met, this exception would apply to Mr. Goldsworthy and Mr. Shutts.

Question 2


You have also asked if Mr. Goldsworthy and Mr. Shutts may contact city staff concerning project matters which are non- clerical in nature if Regulation 18700.1(b)(5) applies.  Regulation 18700(d)(1) excepts from the definition of "making or participating in the making of a governmental decision" any contact with staff which is limited to actions which are solely ministerial, secretarial, manual or clerical.  Therefore, Mr. Goldsworthy and Mr. Shutts may only have contact with staff which is solely ministerial, secretarial, manual or clerical in nature.  (Holbert Advice Letter, No. I-90-080.)


I trust this answers your questions.\  






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:  Jill Stecher







Counsel, Legal Division
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