




April 23, 1992

Michael Schaefer

La Jolla Corporate Center

3252 Holiday Court, Suite 103

La Jolla, California  92037






Re:
Your Request for Informal Assistance







Our File No. G-92-241

Dear Mr. Schaefer:


I am responding on behalf of Wayne Ordos, Executive Director of the Fair Political Practices Commission, regarding your letter on issues relating to the Political Reform Act (the "Act").  We appreciate your concerns and interest in campaign reform.  Some of the issues you have raised in your letter have been addressed by the voters of the State of California, the Legislature, and the courts, and are discussed below.

Limits on Campaign Fundraising


You ask in your letter whether incumbents are presently able to raise unlimited funds for future campaigns.  As you may be aware, in June 1988, the voters passed both Propositions 68 and 73 to institute various campaign reforms.  Because Proposition 73 received more votes than Proposition 68, only Proposition 73 was implemented by the Commission.  However, on September 25, 1990, the United States District Court, Eastern District of California, invalidated the fiscal year contribution limitations of the Act established by Proposition 73.  Thus, except for the special election contribution limits under Proposition 73, there are no contribution limits currently applicable to statewide candidates.  (Service Employees International Union, AFL-CIO, CLC, et al. v. Fair Political Practices Commission (1990) 747 F.Supp. 580.)  


Proposition 73 established specified contribution limits for state and local campaigns, but it did not limit the amount of cumulative funds which could be raised by a candidate or an officeholder for an elective office.  Consequently, so long as the requisite reporting and disclosure requirements are met, and other restrictions do not apply, the Act does not prevent unlimited fundraising for a future office. 

Excess Funds


As to your question about excess funds, we are not aware of any requirement in existing law which requires campaign funds to be turned over to the State Treasurer at the end of an election year.  However, the Act does contain provisions that regulate the appropriate use of campaign funds.  (Section 89510, et seq., the "personal use" law.)  Generally, any expenditure of campaign funds by a candidate or an officeholder must be, at a minimum, reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.  When campaign funds become surplus campaign funds, the personal use law further limits their expenditure.


"Surplus funds," as defined in Section 89519, are campaign funds under the control of a former candidate or elected officer upon leaving any elected office, or at the end of the post-election reporting period following the defeat of a candidate for elective office.  The statute sets out an exclusive list of permissible expenditures, including making contributions to a political party or committee so long as the funds are not used to make contributions in support of or opposition to a candidate for elective office.  Surplus funds may also be used to make contributions to support or oppose any candidate for federal office, any candidate for elective office in a state other than California, or any ballot measure.  Section 89519, however, does not permit the use of surplus funds by a candidate or officeholder for his or her future election.  


In addition, there have been legislative efforts in this area which may be of interest to you.  For example, Assembly Bill 2328 (Johnson), introduced earlier this year, would have required the termination of a campaign committee at the end of the election period, thereby limiting the time period in which campaign funds may be expended.  However, that bill failed in the Assembly Elections, Reapportionment and Constitutional Amendments Committee earlier this month.

Mass Mailings at Public Expense


You also ask in your letter about ending the distribution of newsletters at public expense.  Proposition 73 added Section 89001 to the Act.  This section states that no newsletter or other mass mailing shall be sent at public expense.  A mass mailing consists of more than two hundred substantially similar pieces of mail sent in any one calendar month.  (Section 82041.5.)  The Commission has adopted Regulation 18901 to interpret Section 89001, and provides for a number of exceptions to the mass mailing prohibitions of the statute.  There are no special rules for the period immediately prior to an election.  Thus, these rules apply at all times, regardless of whether there is a pending election.

Expenditure Limits


Finally, you ask about expenditure limits for campaigns.  Currently, there is no existing state statute which places limitations on the cumulative total of campaign expenditures.  There have been various legislative attempts to establish expenditure limits, but none have survived the legislative process.  Furthermore, in Buckley v. Valeo (1976) 96 S.Ct. 612, the U.S. Supreme Court held that campaign expenditure limits were violative of First Amendment free speech guarantees.  Presently, there are two legislative proposals before the California Legislature which seek to satisfy the requirements set out in Buckley by providing for a "voluntary" campaign public finance scheme.  These legislative measures are Senate Bill 2032 (Hart) and Assembly Bill 2951 (Vasconcellos).


As noted earlier, Proposition 73 established specified contribution limits, including a $1,000 limit per person for a candidate.  As a result of the litigation surrounding Proposition 73, the contribution limits are applicable only for special elections and special runoff elections.  In addition, local contribution limits which are consistent with the court's ruling are also valid.  Whether a local ordinance contains valid contribution limits is a question of local interpretation, however.


We have enclosed a copy of the Political Reform Act and Regulation 18901 for your information.  If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Luisa Menchaca






Counsel, Legal Division

LM:aa

Enclosures

