




July 23, 1992

Rosemary Cambra 

Ohlone Families Consulting Services

1845 The Alameda

San Jose, California  95126

Norma Sanchez 

Ohlone Families Consulting Services

1845 The Alameda

San Jose, California  95126






Re:  Your Request for Informal Assistance







Our File No. I-92-245

Dear Ms. Cambra and Ms. Sanchez:


This is in response to your letter requesting assistance regarding your obligations under the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Since your request seeks general guidance we are treating your request as one for informal assistance pursuant to Regulation 18329(b)(8)(C).


Please note that other provisions of law, such as Section 1090, may restrict your ability to participate in the pending decisions.  Section 1090 is not within the Political Reform Act, and is, therefore, outside the Commission's jurisdiction.  You should contact the Attorney General's Office for guidance concerning that section.  Furthermore, nothing in this letter should be construed to evaluate past conduct.

QUESTIONS


1.  Your firm has been retained under contract by the City of San Jose to provide specific services relating to Native American burial sites.  Are you "consultants" for the purposes of the disclosure and disqualification provisions of the Act? 


2.  Councilwoman Pat Saucedo has formed an ad hoc committee in the City of San Jose to advise the councilwoman on issues relating to Native American Indian burial sites.  If you are "consultants," may you participate in discussions and activities of this ad hoc committee?


3.  Furthermore, may you participate in decisions that may have a foreseeable material financial effect on your firm?

CONCLUSIONS


1.  You are "consultants" for purposes of the Act if you provide information, advice, recommendation or counsel to the city.  However, if you function independently of agency control and direction, and possess no authority with respect to any agency decision beyond the rendition of information, advice, recommendation or counsel, you are not "consultants" under the Act.  Moreover, if the decision-making structure of the city concerning the contract is modified to provide for an independent substantive review and analysis by the city, and you may not otherwise influence the decision, you would not have disclosure or disqualifications responsibilities.


2 and 3.  Assuming you are "consultants" to the city, you may not participate in any decision which will have a material financial effect on you, your sources of income, or your consulting firm.  However, under the terms of Section 82030(b)(2), salary you receive from a local or state agency is not "income."  Therefore, absent some other disqualifying interest in a decision as set forth in Section 87103, financial effects from public agencies which are sources of income to you may be disregarded for purposes of Section 87013(c).

FACTS


You are leaders of the Muwekma Ohlone Tribe and also jointly own a private consulting firm, Ohlone Families Consulting Services (OFCS).  The sources of income to the firm are state agency contracts and a contract with the City of San Jose.


OFCS was retained to do consulting work on September, 1991, to research, design, develop, and administer the City of San Jose's Redevelopment Agency's policy concerning the treatment of Native American burial sites.  The San Jose City Council sits as the Redevelopment Agency board.


As Chairwoman of the Muwekma Ohlone Tribe, one of you, Ms. Cambra, was asked on or about March of 1991 by the tribe's councilmembers to address the Native American burial issue before the City of San Jose as it relates to the disposition of their ancestral dead.  There were various letters and meetings in which new federal law and pertinent state laws relating to the Native American burial issue were discussed with various city representatives.


In September, 1991, the Redevelopment Agency of the City of San Jose and OFCS entered into an agreement which expires in August, 1992, in the amount of $7,670 to provide the following services: 


(1)  Design, develop and conduct an educational seminar concerning archaeological information for agency staff and invitees that will include sections regarding state and federal laws, and a description of Native American cultural and tribal affiliations.


(2)  Provide, as needed, consulting support to the agency in the research, design, development, and administration of agency policy and programs concerning the treatment of Native American burials, a process for Native American observers, and other Native American matters.  Furthermore, at the direction of the agency, assist in the design, development and administration of a Native American observer program for potential use in agency projects. 


In November 1991, Ms. Cambra requested, as a member of the tribe, a meeting between Councilwoman Pat Saucedo and Muwekma elders and representatives to discuss the development of an ordinance relating to the disposition of ancestral remains within the city's jurisdiction.  Subsequently, an ad hoc committee was developed under Councilwoman Pat Saucedo's office to address this issue.


In April of 1992, you were provided a copy of a memorandum from the City Attorney's Office which states the office is aware that the OFCS is under contract with the Redevelopment Agency to provide, on an as-needed basis, consulting support to the agency in the research, design, development and administration of agency policy concerning the treatment of Native American burial sites.  According to the memorandum dated April 8, 1992, this arrangement, in light of past meetings between officers of the OFCS and city and agency officials regarding a city-wide Native American burial policy, concerns the City Attorney given the conflict-of-interest provisions in the Political Reform Act applicable to "consultants."

ANALYSIS


Section 87100 of the Act prohibits any public official from making, participating in making, or otherwise using his or her official position to influence a governmental decision in which the official has a financial interest.  


A "public official" is defined in Section 82048 and Regulation 18700 as every natural person who is a member, officer, employee, or consultant of a state or local government agency.  Regulation 18700(a) provides:



(a)  "Public official at any level of state or local government" means every natural person who is a member, officer, employee, or consultant of a state or local government agency.

* * *




(2)  "Consultant" shall include any natural person who provides under contract, information, advice, recommendation or counsel to a state or local government agency, provided, however, that "consultant" shall not include a person who:





(A)  Conducts research and arrives at conclusions with respect to his or her rendition of information, advice, recommendation, or counsel independent of control and direction of the agency or any agency official, other than normal contract monitoring; and


(B)  Possesses no authority with respect to any agency decision beyond the rendition of information, advice, recommendation or counsel.






Regulation 18700(a).


In your letter you ask whether you may participate in an ad hoc committee established by Councilwoman Pat Saucedo to address the Native American burial site issues in the City of San Jose.  In order to address your question, it must be determined whether you are "consultants" as defined in the Act.  The conflict-of-interest provisions of the Act only apply to public officials.  (Section 87100.)

I.  CONSULTANTS


You are "consultants" as that term is defined in the Act, if you provide information, advice, recommendation or counsel to any state or local government agency and are subject to the agency's control and direction, or possess authority with respect to any agency decisions.  Conversely, if you act independently of the agency's control and direction, and possess no authority with respect to any agency decisions beyond the rendition of information, advice, recommendation or counsel, you are not consultants or public officials under the Act.  In this regard, note that both of the requirements of Regulation 18700(a)(2), (A) and (B), must be met for the exclusion to operate.  (Hayden Advice Letter, No. A-84-319; Rose Advice Letter, No. A-84-306; and Kaplan Advice Letter, No. A-82-108.)

Direction and Control


Under subdivision (A) of Regulation 18700(a)(2), the Commission has found that the exclusion does not apply when contractors to a government agency who are consultants, in essence, act like "employees" and provide general advice on an ongoing basis with duties like those normally performed by agency staff.  (In re Maloney (1977) 3 FPPC Ops. 69; In re Leach (1978)  FPPC Ops. 48; Kaplan Advice Letter, supra; Todorov Advice Letter, No. I-90-440.)  On the other hand, the exclusion does apply when contractors to an agency are retained to use their own judgment and expertise to render professional services according to the specifications of a contract and their decisions are not subject to day-to-day review or direction by the agency.  In those situations, the individuals contract to deliver a finished product, just as any vendor of goods and services, and not to participate in or advise the agency on general governmental decisions requiring expertise.  (Clifford Advice Letter, No. A-83-103.)  These contractors do not meet the definition of "consultant" as that term is defined in the Act.  


Based on the facts you have provided, the first requirement of the exception in Regulation 18700(a)(2)(A) would be met if you were retained to use your own judgment and expertise according to the specifications of a contract and all you do is deliver a finished product to the agency relating to the educational component of the contract.  However, the contract requires you to also provide advice on an ongoing basis relating to the design and administration of the program.  From our review of the agreement, it appears that you have broad discretion in the tasks performed under this contract due to your expertise in the area of Native American Indian burial sites.


Regulation 18700(a)(2) also automatically sweeps into the Act any person who has some authority to make an agency decision rather than to merely participate in one by making recommendations to the decision-maker.  Typically, consultants who are retained to perform studies, audits or evaluations are excluded from coverage of the Act because they do not make governmental decisions and do not act as quasi-employees of an agency.  (In re Leach, supra.)  "Authority" may be implied where the consultant does more than merely offer his professional opinion on specific questions or request information on specific factual issues, but participates in meetings and discussions where he or she plays a key role in the actual decision-making process, such as participating in meetings and discussions with agency staff.  (In re Maloney supra; In re Leach, supra.)  


We recognize that your tasks or decisions relating to implementation of the contract standing by themselves may not qualify as official decisions.  However, they may be characterized as decision-making because they are instrumental to completion of particular tasks relative to the contract; i.e. implementation of the city's policy on Native American Indian burial sites.  The nature of the discretionary decisions lend considerable weight to the proposition that you are involved in the decision-making process, and are thus consultants.  (Davis Advice Letter, No. I-91-473.)


You have stated in your request for advice that you wish to participate in Councilwoman Pat Saucedo's ad hoc committee on Native American Indian burial sites issues.  We do not have sufficient facts to make a determination as to whether your participation in the ad hoc committee activities will "influence" the results of the city's decisions, thus the exclusion discussed above would not apply.  This is a factor to be considered in making a determination on whether you would "influence" a governmental decision in your role as ad hoc committee members, but the ultimate conclusion is a question of fact which will depend upon a review of all the surrounding circumstances.

B.  Intervening Substantive Review


Regulation 18700(c) provides that individuals who otherwise qualify as public officials do not participate in the making of a governmental decision if there is "significant intervening substantive review" of their recommendations.  The regulation defines "participates in the making of a governmental decision" as follows: 

