




May 22, 1992

James Eddie

9401 Main Street

Potter Valley, CA  95469






Your Request for Advice






Our File No. A-92-250

Dear Mr. Eddie:


I am writing to confirm our telephone conversation of May 14, 1992, wherein we discussed your request for advice, Advice Letter No. A-92-250.  As a member of the Mendocino County Board of Supervisors, you are requesting advice concerning your duties and obligations under the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act"). 

QUESTION


Under the Act, may you participate in decisions regarding timber production in Mendocino County since you are a beneficiary of a revocable trust which owns land in Mendocino County?

CONCLUSION


Since the trust is revocable and you do not receive any income from the trust, you do not have an interest in real property which gives rise to a conflict of interest.  Therefore, you may participate in the decisions regarding timber production.  However, when your interests in the trust change, or if the nature of the trust itself changes, you may have a conflict of interest which may preclude future participation.

FACTS


The Mendocino County Board of Supervisors will be reviewing a proposal by a special timber advisory committee to make certain changes in timber production in Mendocino County.  The proposal, which reduces the harvestable amounts on private lands, contains a formula for industrial lands of over five acres to two-percent of the growth on those lands.  For ownership of non-industrial lands of 5,000 acres and less, the proposal incorporates the rules that are in effect in Santa Cruz County.


Your mother owns a ranch of approximately 2,500 acres (non-industrial land), which would be subject to the Santa Cruz rule.  However, another proposal may apply the two-percent formula to non-industrial property. 


You and your two sisters are the beneficiaries of all properties owned by your mother under a revocable living trust.  Although you assist your mother on the ranch by helping with labor and technical advice, you do not (and have not within the past 12 months) received any income or compensation for your labor or time spent working on the ranch.  At one time, you and your mother operated the ranch as a partnership, but that was dissolved when you became a board member in 1974.

ANALYSIS


I have enclosed an attachment outlining the general rules of the conflict-of-interest provisions.  During our telephone conversation you stated that you do not have any financial interests under Section 87103 that could be affected by the timber decision. 


Section 87103(b) lists real property in which the public official has an interest worth $1,000 or more as a financial interest.  Section 82033 defines "interest in real property" as:


...any leasehold, beneficial or ownership interest or an option to acquire such an interest in real property located in the jurisdiction owned directly, indirectly or beneficially by the public official, or his or her immediate family if the fair market value of the interest is $1,000 or more. 


You are a beneficiary of your mother's property under the terms of her revocable living trust.  Regulation 18234 sets forth the requirements for reporting interests in trusts, as follows:


(a)  A filer must report the pro rata share of the interests in real property, sources of income and investments of a trust in which the filer has a direct, indirect or beneficial interest of 

10-percent or greater.


(b)  For the purposes of this section, the interests of the filer include those of the filer, spouse and dependent children in reporting interests in real property and investments and those of the filer and spouse in reporting sources of income.


(c)  For the purposes of reporting interests in real property, sources of income and investments of a trust, the filer has a direct, indirect or beneficial interest if the filer is:



(1)  A maker and:




(A)  Can revoke or terminate the trust;


(B)  Has retained or reserved any rights to the income or principal of the trust or retained any reversionary or remainder interest; or


(C)  Has retained or reserved any power of appointment, including but not limited to the power to amend, alter or designate, either alone or in conjunction with anyone else, the person or persons who shall possess or enjoy the property or income therefrom.



(2)  A beneficiary and:




(A)  Presently receives income; or




(B)  Has an irrevocable future right to receive income or principal.  For purposes of this subsection, an individual has an irrevocable future right to receive income or principal if the trust is irrevocable and:





1.  No powers exist to consume, invade or appoint the principal for the benefit of beneficiaries other than the filer or if there are such powers they are limited by an ascertainable standard relating to the health, education, support or maintenance of said beneficiaries; or


2.  Under the terms of the trust, no one else can designate the persons who shall possess or enjoy the property or the income therefrom.


(d)  For the purposes of this section, a filer does not have a direct, indirect or beneficial interest in a trust by reason of being a trustee or co-trustee provided that the filer does not have a direct, indirect or beneficial interest (as described in subsection (c)) in the trust.  However, income that is otherwise reportable and is received by the filer for the performance of trustee services must be reported.





(Emphasis added.)


At the present time, since the trust is revocable and you do not receive any income from the trust, you do not have an interest in real property which gives rise to a conflict of interest.  Therefore, you may participate in decisions regarding timber production.


We also discussed that you do not have any filing obligations under Regulation 18234(c)(2), since the trust is revocable and you do not receive any income.  However, please be aware that when your interests under the trust change, or if the nature of the trust itself changes, your filing obligations and this advice may also change. 


I trust this answers your question.  If you have any further questions regarding this matter, please contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Jill Stecher






Counsel, Legal Division

JS/sl

