




June 5, 1992

Charles H. Bell, Jr.

BELL & HILTACHK

555 Capitol Mall, Suite 530

Sacramento, CA  95814






Re:  Your Request for Informal Advice







Our File No. I-92-288

Dear Mr. Bell:


I am writing to confirm our telephone conversation of May 29, 1992, wherein we discussed your request for informal advice, Letter No. I-92-288.  You represent a campaign media consultant who is seeking to obtain free time from a broadcast station to air spot advertisements for one side of a ballot measure.  You would like to know if such free broadcast time is considered a contribution.


Since your question is general in nature and you have not named a specific public official or committee on whose behalf you have requested advice, we can only provide the following informal response to your question. 


The definition of contribution in Section 82015 includes:


...the granting of discounts or rebates not extended to the public generally or the granting of discounts or rebates by television and radio stations and newspapers not extended on an equal basis to all candidates for the same office;...


I informed you that the Morten Advice Letter, No. A-88-293 (copy enclosed) applied this section and concluded that if the radio station has a policy of providing free advertising time to both sides of a campaign or a particular campaign issue, the free time is not a reportable contribution.  


The letter also stated in footnote 3 that it is not necessary that the station actually provide free advertising time to each candidate or side of an issue.  The intent of the above-quoted provision of Section 82015 will be met as long as the station has a policy of providing equal time to each candidate or to each committee for both sides of a ballot measure.


Therefore, the donation of free radio time to one side of a ballot measure, which is not offered to the other side of the ballot measure, is considered a contribution.


I trust this answers your question.






Sincerely,






Scott Hallabrin






Acting General Counsel






By:  Jill Stecher







Counsel, Legal Division
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Enclosure

