




June 17, 1992

Stephen M. Eckis

City Attorney

City of Poway

13325 Civic Center Drive

P.O. Box 789

Poway, CA  92074-0789






Re:  Your Request for Informal Assistance







Our File No. I-92-292

Dear Mr. Eckis:


I am writing to confirm our telephone conversation of June 9, 1992, wherein we discussed your request for informal assistance, Letter No. I-92-292.   As the City Attorney for the City of Poway, you requested general advice regarding the conflict-of-interest provisions of the Political Reform Act (the "Act").    


You posed a number of hypothetical questions regarding a potential member of the Poway Housing Commission, who would also be a resident of a housing project owned either by the city or the Poway Redevelopment Agency.  Since your questions were general in nature and you did not name a specific housing commissioner, informal and general responses to your questions were given.


I advised you to consult Regulation 18702.4 because you stated that the housing commissioner would have a leasehold interest in any decision.  However, please note that if it is a periodic tenancy of one month or less, it is not considered a leasehold interest pursuant to Regulation 18233.  Also, any decisions regarding the amount of rent, maintenance fees or subsidy should be analyzed under Regulation 18702.1(a)(4) and possibly (d).


The questions we discussed involved commissioners who would be the representatives of the mobilehome parks in which they live.  Enclosed are some advice letters which deal with public officials who live in mobilehome parks and their ability to participate in certain governmental decisions.  (Battersby Advice Letter No. I-91-034; Shaw Advice Letter Nos. I-87-181 and I-87-190; Morten Advice Letter No. 91-374.)


Even if the effect of a governmental decision is material, disqualification is not required if the effect of the decision on an official's economic interest is not distinguishable from the effect on the public generally.  (Section 87103.)  I have also enclosed an outline regarding the "public generally" exception.  It is incumbent upon you to ascertain from the facts if this exception applies.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Ogelsby (1975) 1 FPPC Ops. 71.) 


I trust this gives some guidance to you in the formation of the Poway Housing Commission.






Sincerely,






Jill Stecher






Counsel, Legal Division
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Enclosures

