June 29, 1992

David Keller

1605 N. Parton

Santa Ana, CA 92706

Re:
Your Request for Advice 

Our File No. I-92-305

Dear Mr. Keller:

You have requested advice in regard to the campaign disclosure provisions of the Political Reform Act (the "Act").
  Because your request is a general inquiry, we treat it as one for informal assistance pursuant to Regulation l8329(c).

OUESTIONS
1. You have presented a plan to the other candidates for

the 69th Assembly District to dedicate campaign funds to benefit non-partisan, charitable/educational organizations and in return you would receive free goods or services for your campaigns. Would this plan violate any laws or regulations?

2.
May you accept informational material, such as books, research studies, issue papers, fiscal analyses, and copies of model legislation and would receipt of such' material be reportable?

3.
May you accept parking validations, complimentary tickets to conferences, and meals which are offered to you because of your status as a candidate for public office?

4.
Are pro bono legal services rendered to you because of your status as a candidate considered a contribution?

CONCLUSIONS
1.
Absent specific facts concerning the receipt by candidates of free advertising and other goods and services in exchange for donations to charitable or educational organizations, we are unable to provide a response to this question.  However, receipt of such goods or services may be contributions.

2.
The Act imposes no restrictions on a candidate soliciting or accepting informational material.  Ordinarily, you are under no obligation to report the receipt of such material.  However, in some cases, receipt of such materials may be contributions.

3.
The Act does not prohibit candidates from accepting gifts regardless of the reason for their being offered.  Some of these offerings may be contributions and may be reportable.

4.
An individual lawyer may volunteer his or her services and the donated time would not be considered a contribution.  If a law firm provides pro bono legal services to you, such services would be a "contribution" if any of the firm's employees spend more than 10 percent of their compensated time in any calendar month working on your behalf.

FACTS
You are the Libertarian candidate for the 69th Assembly District seat in the 1992 election.  You are also active in the Orange County Libertarian Party Central Committee.  You do not have a controlled committee and you have filed Form 470.  You have made an offer to other candidates for the 69th Assembly District seat to dedicate surplus campaign funds for donations to charitable organizations by "trading dedicated funds for free or discounted political advertising or other goods and services." The goods or services would be provided by businesses which may be eligible to receive tax deductions or other benefits from the transactions.

ANALYSIS
Section 82015 defines "contribution" as:

... a payment, a forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment except to the extent that full and adequate consideration is received unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.  An expenditure made at the behest of a candidate, committee or elected officer is a contribution to the candidate, committee or elected officer unless full and adequate consideration is received for making the contribution.

The term "contribution" includes ... the granting of discounts or rebates not extended to the public generally or the granting of discounts or rebates by television and radio stations and newspapers not extended on an equal basis to all candidates for the same office....

Notwithstanding the foregoing definition of "contribution," the term does not include volunteer personal services or payments made by any individual for his or her own travel expenses if such payments are made voluntarily without any understanding or agreement that they shall be, directly or indirectly, repaid to him or her.

Regulation 18215 further provides:

(a)  A contribution is any monetary or non-monetary payment made for political purposes for which full and adequate consideration is not made to the donor.  A payment is made for political purposes if it is:

(1)  For the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure; or

(2)  Received by or made at the behest of:

(A)  A candidate, unless it is clear from surrounding circumstances that the payment was received or made at his or her behest for personal purposes unrelated to his or her candidacy or status as an officeholder.  The term “payment" includes the candidate's own money or property used on behalf of his or her candidacy;...

(b)  "Made at the behest" means a payment made under the control or at the direction of, in cooperation, consultation, coordination, or concert with, or at the request or suggestion of a candidate, controlled committee, official committee of a political party, or organization formed or existing primarily for political purposes....

(Emphasis added.)

With regard to your proposal to dedicate surplus funds for charitable purposes and receive goods and services in return, you should contact us again with the specific terms and conditions of any agreements so we can advise you how to report the activity.

There are no restrictions on your acceptance of informational materials, and ordinarily you have no obligation to report the receipt of informational materials.  An exception to this would be for certain material which is intended to be used for political purposes and is not made available to the general public.  For instance, if an organization makes the results of a survey or an opinion poll available to you, the value of the poll would be a non-monetary campaign contribution.

Regulation l8950.4
 (copy enclosed) specifies that a payment made to a candidate for transportation, lodging or subsistence during the six-month period prior to the candidate's election is a contribution if the payment is specifically to enable the candidate to participate in candidate forums, debates or similar voter gatherings at which he or she makes a speech, or to attend meetings with campaign staff or consultants to develop or implement campaign strategy.  Payments made to a candidate for necessary transportation to, or lodging and subsistence at an event described above but not made within the six months prior to the candidate's election are considered gifts unless it is clear that the payment is made directly in connection with political activities, in which case it would be a contribution.

Candidates have no obligation to report gifts.  However, officeholders must file Statements of Economic Interests (Form 721), disclosing gifts with an aggregate value of $50 or more from a single source.  If you are receiving gifts as a candidate, you should maintain a record of them in case you are successful in your candidacy.  Newly elected officeholders are required to file an assuming office statement (Form 721) which reflects income and gifts received for one year prior to the filing of the statement.

Section 82015 excludes volunteer personal services from the definition of "contribution."  If an attorney wishes to donate his or her time to work on your campaign, you have no obligation to report that activity.  However, if a law firm pays an employee to work on your campaign and the employee spends more than 10 percent of his or her compensated time working on your campaign in any month, you will have received a non-monetary contribution from the law firm.  (Regulation 18423.)  We are enclosing a copy of a letter (Borenstein, No. A-92-085) concerning a law firm which provided pro-bono legal services to a candidate for public office. The letter provides that the firm made contributions to the candidate to the extent that employees of the firm spent more than 10 percent of their compensated time working on behalf of the candidate.

You have filed Form 470 and unless you receive monetary and non-monetary contributions totaling $1,000 or more during 1992, you have no additional campaign reporting obligations for this year.  If you receive contributions totaling $1,000 or more this year, including non-monetary contributions, you must file Form 490.  Candidates filing Form 490 are required to itemize monetary and non-monetary contributors of $100 or more.  (Section 84211.)

If you have additional questions, please contact me at (916) 322-5662.

Sincerely,

Scott Hallabrin 

Acting General Counsel

By:  
Wayne P. Imberi

Political Reform Consultant

Enclosures

�  Government Code Sections 81000-91015.  All statutory references are to the Government Code unless otherwise indicated.  Commission regulations appear at 2 California Code of Regulations Section 18000, et seq.  All references to regulations are to Title 2, Division 6 of the California Code of Regulations.


�  Informal assistance does not provide the requestor with the immunity provided by an opinion or formal written advice. (Government Code Section 83114; 2 Cal. Code of Regs. Sections 18329(c) (3).)








�  Regulation 18950.4 was adopted by the Commission on June 4, 1992.  Although the regulation is not yet in effect, it represents the policy of the Commission.





�  Please note that, after the issuance of the Borenstein letter the Commission “suspended” the advice given in that letter pertaining to legal representation in election contests and directed staff to study possible amendments to the Commission's definition of "contribution" in Regulation 18215.  However, the analysis set forth in Borenstein would still be applicable to other types of free campaign services offered by law firms to candidates.








