





June 18, 1992

Roger A. Brown

38 North Washington Street

Post Office Box 475

Sonora, CA 95370







Re:  Your Request for Confirmation 








of Telephone Advice 








Our File No. I-92-327

Dear Mr. Brown:


You have requested confirmation of advice provided to you regarding the lobbying disclosure provisions of the Political Reform Act ("Act").  Since you have not identified the person or entities on whose behalf the request is being made, we provide the following informal response to your questions. 

QUESTIONS 


1.  An entity contracts with an individual who is not a lobbyist or a lobbying firm for research, analysis and a written work product.   If the individual subsequently becomes a lobbyist/lobbying firm, does the entity qualify as a lobbyist employer if the work product is later used to lobby on behalf of another entity?


2.  Is a lobbying firm required to reflect on its lobbyist reports payments received for a written work product which was undertaken for research purposes prior to the entity's qualification as a lobbying firm but which was eventually used to lobby?

 CONCLUSION


1.  An entity which pays for research, analysis and a written product which is not intended for use in connection with lobbying but which is later used to lobby on behalf of another entity is not required to register as a lobbyist employer.


2.  Payments received by an individual who is not a lobbyist for work which is ultimately used to lobby are not reportable if the payments were not received for lobbying purposes.  

FACTS


An entity (A) hired an independent contractor (B) to perform research and analysis.  B prepared a written product which reflected the research and analysis.  This work was not undertaken for the purpose of influencing any legislative or administrative action.  Additionally, B was not a lobbyist or lobbying firm at the time the research and analysis were performed.  Later another entity (C) contracted with B to lobby on its behalf.  At this point B registered as a lobbyist/lobbying firm.  B realized that the written product which was created for A would be a useful tool for lobbying on behalf of C.  A authorized B to use the written product to lobby on behalf of C.  No lobbying was authorized by or performed for A.  All modifications of the written product to refine it for lobbying were paid for by C.

ANALYSIS


You have questioned whether Regulation 18614 would require A to register as a lobbyist employer.  Regulation 18614 specifies what payments made to lobbying firms are considered to be payments for lobbying services.  At the time A authorized and paid B to perform work on its behalf, B was not a lobbying firm.  Therefore, we do not feel that Regulation 18614 can be applied to the circumstances stated in your letter.  


The Act requires persons who employ a lobbyist and persons who make payments totaling $5,000 or more in a calendar quarter to influence legislative or administrative action to file periodic reports.  (Sections 86115, 86116.)  A payment to influence legislative or administrative action is defined in Section 82045 to include:



(a)  Direct or indirect payment to a lobbyist whether 



for salary, fee, compensation for expenses, or any other 



purpose, by a person employing or contracting for the 




services of the lobbyist separately or jointly with other 



persons; 



(b)  Payment in support or assistance of a lobbyist or 


his activities, including but not limited to the direct 



payment of expenses incurred at the request or suggestion of 


the lobbyist; 



(c)  Payment which directly or indirectly benefits any 


elective state official, legislative official or agency 



official or a member of the immediate family of any such 



official; 



(d)  Payment, including compensation, payment or 




reimbursement for the services, time or expenses of an 



employee, for or in connection with direct communication with 


any elective state official, legislative official or agency 


official; 



(e)  Payment for or in connection with soliciting or 



urging other persons to enter into direct communication with 


any elective state official, legislative official or agency 


official.


Your letter indicates that the activity authorized by A was not for the purpose of influencing legislative or administrative action and the payments made from A to B were not for the purpose of supporting or assisting a lobbyist in his activities to influence legislative or administrative action.  Therefore, it does not appear that A has any reporting obligations under the lobbying disclosure provisions of the Act.  In addition, B has no obligation to report payments received from A which were received prior to B's qualification as a lobbyist and which were not received for the purpose of influencing legislative or administrative action.


We are enclosing a recent advice letter (Robeck, No. I-92-231) which indicates that "payments made for research programs are not reportable if the programs are incurred for purposes other than to influence legislative or administrative action."


If you have additional questions, please contact me at (916) 322-5662.







Sincerely,







Scott Hallabrin







Acting General Counsel







By:  Wayne P. Imberi








Political Reform Consultant

