




July 23, 1992

Judy Vonada

City Clerk

City of Hayward

25151 Clawiter Rd.

Hayward, CA  94545-2731







Re:
Your Request for  Confirmation of Telephone Advice

Our Advice File A-92-360

Dear Ms. Vonada:


This letter is in response to your request for confirmation of telephone advice and confirms the advice provided to you on June 1, 1992, regarding the "personal use" provisions of the Political Reform Act (the "Act"). 


Effective January 1, 1990, the Act was amended to include new provisions which regulate the appropriate use of campaign funds.  (Section 89510, et seq.)  The general rule of the new personal use law is that any expenditure of campaign funds by a candidate must, at a minimum, be reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose associated with the candidate's office.  (Section 89512.)



Where campaign funds become surplus campaign funds, the personal use law further limits their expenditure.  For campaign funds raised after January 1, 1989, Section 89519 provides:


Upon leaving any elected office, or at the end of the postelection reporting period following the defeat of a candidate for elective office, whichever occurs last, campaign funds raised after January 1, 1989, under the control of the former candidate or elected officer shall be considered surplus campaign funds and shall be disclosed pursuant to Chapter 4 (commencing with Section 84100) and shall be used only for the following purposes:


(a)  The payment of outstanding campaign debts or elected officer's expenses.


(b)  The pro rata repayment of contributions.


(c)  Donations to any bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organization, where no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the former candidate or elected officer, any member of his or her immediate family, or his or her campaign treasurer.


(d)  Contributions to a political party or committee so long as the funds are not used to make contributions in support of or opposition to a candidate for elective office.


(e)  Contributions to support or oppose any candidate for federal office, any candidate for elective office in a state other than California, or any ballot measure.


(f)  The payment for professional services reasonably required by the committee to assist in the performance of its administrative functions, including payment for attorney's fees for litigation which arises directly out of a candidate's or elected officer's activities, duties, or status as a candidate or elected officer, including, but not limited to, an action to enjoin defamation, defense of an action brought for a violation of state or local campaign, disclosure or election laws, and an action arising from an election contest or recount.





(Emphasis added.)


In our telephone conversation, I advised you that pursuant to Section 89519, campaign funds of a defeated candidate shall be considered surplus at the end of the postelection reporting period following the defeat of the candidate for elective office for which the campaign funds were raised.  The end of the postelection reporting period means June 30 with respect to elections occurring in the first six months of the calendar year.  (Section 84200 and Regulation 18587.)  Thus, campaign funds raised by a candidate defeated in an April 14, 1992, election became surplus on

June 30, 1992.  However, surplus campaign funds may be used to support a local ballot measure.  (Section 89519(e).)


Please note that the Commission will be considering regulations that interpret the "personal use" provisions of the Act in the future.  Should new regulations on these issues be adopted, this advice may change.


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.






Sincerely,






Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
Luisa Menchaca


Counsel, Legal Division
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