





July 9, 1992

Daniel M. Kolkey

Forty-Sixth Floor

333 South Grand Avenue

Los Angeles, CA  90071






Re:
Your Request for Advice

Our File No. A-92-384

Dear Mr. Kolkey:


This is in response to your request for confirmation of telephone advice provided to you on June 23, 1992, regarding the new "ethics" provisions of the Political Reform Act (the "Act").   As a member of the California Law Revision Commission, you have asked about the propriety of accepting an honorarium from the Los Angeles Times.


This letter confirms that your letter dated June 26, 1992, accurately summarizes the advice I provided to you on June 23, 1992.  As we discussed, effective January 1, 1991, the Legislature enacted a series of statutes that ban receipt of honoraria by public officials.  The Act now provides:


(b)  "Honorarium" means, except as provided in subdivision (c), any payment made in consideration for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering.

 * * *


(e)  This section does not apply to any honorarium which is not used and, within 30 days after receipt, is either returned to the donor or delivered to the Controller for donation to the General Fund, without being claimed as a deduction from income tax purposes.







Section 89502.  


(a)  No member of a state board or commission, and no designated employee of a state agency, shall accept an honorarium from any source, if the member or employee would be required to report the receipt of income or gifts from that source on his or her statement of economic interest.  This section shall not apply to any part-time member of the governing board of any public institution of higher education, unless the member is also an elected official.







Section 89503.  


You stated that the Los Angeles Times had sent you a payment for a commentary you wrote for the publication pertaining to the Los Angeles riots.  You asked whether you could accept the payment, and if you could not accept the payment, what you should do with the payment to avoid violating the honoraria ban of the Act.  


I advised that absent an exception to the new honoraria ban, you could not accept the honorarium.  I also advised that Section 89503(e) provides that any honorarium which is not used and, within 30 days after receipt, is either returned to the donor or delivered to the Controller for donation to the General Fund, without being claimed as a deduction from income tax purposes, would be deemed not received.  Moreover, pursuant to Section 82028, if the check was returned to the donor, it would not be reportable.  (See also, Albano Advice Letter, No. A-92-191, with respect to income.)


Please note that on July 2, 1992, the Commission adopted Regulation 18932.5.  Pursuant to this regulation, honoraria are not considered received by a public official if the honoraria is provided to a bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt nonprofit organization under certain circumstances.  We have enclosed a copy of the adopted regulation for your information.


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division
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Enclosure

