




August 17, 1992

Barbara Milman

Chief Counsel

Assembly Rules Committee

State Capitol, Room 3016

P.O. Box 942849

Sacramento, CA  94249-0001






Re:
Your Request for Informal Assistance


Our File No. I-92-440

Dear Ms. Milman:


This is in response to your letter requesting advice regarding the responsibilities of the members of the State Assembly pursuant to the provisions of the Political Reform Act (the "Act") regulating the permissible uses of campaign funds (the "personal use" provisions).  Since your advice request seeks general guidance and does not specify any specific elected official on whose behalf you have requested the advice, we are treating your request as one for informal assistance.

QUESTIONS


You have asked whether legislators who will be leaving office in November of this year may make the following uses of campaign funds and surplus campaign funds:


1.  May campaign funds and surplus campaign funds be donated to the State Assembly?


2.  May campaign funds and surplus campaign funds be donated to charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt, nonprofit organizations?


3.  May campaign funds and surplus campaign funds be contributed to other candidates or committees?


4.  May campaign assets and surplus campaign assets be sold to the legislator, or third parties?

CONCLUSIONS


1.  Campaign funds may be used to make donations to nonprofit organizations if all of the following apply:  (1) the recipient organization is a bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt nonprofit organization; (2) no substantial part of the proceeds of the donation will have a material financial effect on the legislator or any member of his or her immediate family; and (3) the donation of campaign funds bears a reasonable relation to a political, legislative, or governmental purpose.  


Surplus campaign funds may be donated to nonprofit organizations irrespective of the purpose of the donations, so long as the recipient organization is a bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt nonprofit organization, and no substantial part of the proceeds of the donation will have a material financial effect on the legislator or any member of his or her immediate family.


2.  Campaign funds and surplus campaign funds may be donated to governmental agencies pursuant to the same restrictions set forth above.  


3.  Campaign funds may be contributed to other candidates unless the recipient candidate is on the ballot for election in a special election or in a jurisdiction with valid local contribution limits.  Campaign funds may be transferred to other committees controlled by the legislator, except that where the other committee is a committee for a special election, special restrictions apply.  Campaign funds may be contributed to a  noncontrolled committee, so long as the contribution is reasonably related to a political purpose.  


Surplus campaign funds may be contributed to any candidate for federal office, any candidate for elective office in a state other than California, any ballot measure, or a political party or committee so long as the funds are not used to make contributions in support of or opposition to a candidate for elective office.  Surplus campaign funds may not be contributed to other California candidates, nor transferred to other committees controlled by the legislator.


4.  So long as the legislator pays fair market value for the asset, the sale of the asset to the legislator will not violate the personal use provisions of the Act.  In addition, where a third party or candidate or committee pays fair market value for the asset, no contribution results.  

DISCUSSION

The Use of Campaign Funds, Generally


The general rule of the personal use provisions of the Act is that an expenditure of campaign funds must be, at a minimum, reasonably related to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89512; Section 89512.5.)  Where an expenditure of campaign funds confers a substantial personal benefit on the legislator, the expenditure must be directly related to a political, legislative, or governmental purpose.  "Substantial personal benefit" means an expenditure of campaign funds which results in a direct personal benefit with a value of more than $100 to the legislator.  (Section 89511(b)(3).)  


In other sections, the personal use law provides express standards for specific types of expenditures.  For example, expenditures for travel are governed by Section 89513(a); expenditures for professional services are governed by Section 89513(b)(1); expenditures for attorneys' fees are governed by Section 89514; and, expenditures for tickets to events are governed by Section 89513(e).


Where campaign funds become surplus campaign funds, the personal use law limits the use of the funds to those specified in Section 89519.  Campaign funds are considered surplus campaign funds on the date on which the legislator leaves any elective office for which the campaign funds were raised, or the end of the postelection reporting period following the defeat of the legislator, whichever is later.  (Section 89519; See also, Regulation 18587, copy enclosed.)

Gifts to Nonprofit Entities and Public Agencies


Campaign funds may be used to make donations to nonprofit organizations if all of the following apply:  (1) the recipient organization is a bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt nonprofit organization; (2) no substantial part of the proceeds of the donation will have a material financial effect on the legislator or any member of his or her immediate family, and the donation bears a reasonable relationship to a political, legislative, or governmental purpose.  (Section 89515.)


Surplus campaign funds may be donated to nonprofit organizations irrespective of the purpose of the donations, so long as the recipient organization is a bona fide charitable, educational, civic, religious, or similar tax-exempt nonprofit organization, and no substantial part of the proceeds of the donation will have a material financial effect on the legislator or any member of his or her immediate family.  (Section 89519(c).)  


We have also advised that campaign funds and surplus campaign funds may be donated to governmental agencies with the same restrictions set forth above.  (See generally, Waters Advice Letter, No. A-92-346, concerning a donation to a volunteer fire department and Jasper Advice Letter, No. A-90-511, concerning a donation to a local public school.)

Transfers to Candidates and Committees


In 1989, the adoption of Proposition 73 resulted in several restrictions on the use of campaign funds to make contributions to other candidates.  (See e.g., Section 85304; Section 89510(b), formerly numbered 85202(b).)  However, after a series of federal court decisions concerning Proposition 73, the transfer of campaign funds to other candidates is generally permitted.  However, the transfer ban in Section 85304 continues to prohibit the transfer of campaign funds where the prohibition serves to uphold constitutionally valid contribution limits.  Consequently, the transfer ban prohibits a legislator from transferring campaign funds to: (1) any candidate on the ballot for election in a special election for any local or state office; and, (2) any candidate in a jurisdiction with valid local contribution limits.  (Riffenburg Advice Letter, No. A-90-761.) 


However, as discussed above, the use of surplus campaign funds is limited to a specific list of uses.  (Section 89519.)  Section 89519 does not permit campaign funds to be used to support or oppose other California candidates for elective office.  As stated above, if a legislator is leaving office, on the date that the legislator leaves office, the campaign funds become surplus campaign funds.  For legislators who were defeated, their campaign funds become surplus on the later of the following date: the end of the postelection reporting period after the legislator's defeat, or the date the defeated candidate leaves office.  (Section 89519.)

Disposition of Campaign Assets


You have also asked under what circumstances campaign assets may be purchased by the legislator or other persons.  If a campaign asset is given to the legislator at no cost, or a cost below its fair market value, the legislator will have made an unlawful appropriation of the asset for personal use to the extent the payment was less than the fair market value.  Similarly, where the asset is conveyed at below fair market value to a third party, the legislator will be making a gift of the asset to the third party, to the extent that the fair market value is not received.


In general, the fair market value of an asset is the value that it would command in the open market, such as the sales price of a new item.  (In re Hopkins (1977) 3 FPPC Ops. 107; Section 82025.5.)  The Act does not set forth how the fair market value of an asset is to be determined.  One method would be to consider the price of comparable items to determine the value of the asset.  (In re Cory (1975) 1 FPPC Ops. 153.)  Thus, if the asset is a computer which is one year in age, the legislator should contact used computer dealers to gain an estimate of the value of the computer.


As you accurately point out in your letter, so long as the legislator pays fair market value for the asset, the sale of the asset to the legislator will not violate the personal use provisions of the Act.  In addition, where a third party or candidate or committee pays fair market value for the asset, no contribution results.  (Section 82015; Moniz Advice Letter, No. A-88-028.)  


Please note that since the transaction will need to be disclosed on the committee's campaign statements, it would be prudent to fully document the value of the asset and the transaction itself.


If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division
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