





September 24, 1992

F. Joseph Schimandle, CPA

Schimandle & Cantrell

P. O. Box 430

Arroyo Grande, CA  93421







Re:  Your Request for Informal








Assistance








Our File No. I-92-463

Dear Mr. Schimandle:


You have requested advice on behalf of a candidate for city council of Pismo Beach concerning the conflict of interest disclosure provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Because you have not provided the name of the candidate and have not indicated that you are authorized to seek advice on his behalf, we consider your letter to be a request for informal assistance pursuant to Regulation 18329(c)(4).  

QUESTION


Are personal loans made by a candidate required to be disclosed on his or her statement of economic interests?  In particular, if a candidate sells a business and takes a note as part of the consideration for the sale, is the loan a reportable investment?

CONCLUSION


Unsecured personal loans are not reportable investments.  If a candidate makes a loan to a business entity located in or doing business in his or her jurisdiction and holds a debt instrument with a value of $1,000 or more, the candidate has a reportable investment in the business entity.  In addition, receipt of $250 or more from repayment of principal or interest on a secured or unsecured loan will be reportable as "income" if the candidate is elected to office.

ANALYSIS


The Act requires candidates for state and local elective offices to file statements of economic interests disclosing certain investments and interests in real property.  (Section 87200, et seq.)  


The term "investment" is defined in Section 82034 to mean:


...any financial interest in or security issued by a business entity, including but not limited to common stock, preferred stock, rights, warrants, options, debt instruments and any partnership or other ownership interest owned directly, indirectly or beneficially by the public official or his or her immediate family, if the business entity or any parent, subsidiary or otherwise related business entity has an interest in real property in the jurisdiction, or does business or plans to do business in the jurisdiction, or has done business within the jurisdiction at any time during the two years prior to the time any statement or other action is required under this title.  No asset shall be deemed an investment unless its fair market value equals or exceeds one thousand dollars ($1,000)....


Unsecured personal loans are not included in the definition of "investment" and are not reportable.  However, a candidate who makes a loan to a business entity located in or doing business in his or her jurisdiction which is secured by a debt instrument has a financial interest in the business entity.  Similarly, a candidate who makes a loan which is secured by a deed of trust on real property has an interest in that property.  (Section 82033.)  In addition, receipt of loan repayments and interest are included in the definition of "income" for purposes of the Act's disclosure requirements.  (Section 82030.)  (Cahill Advice Letter, No. 76-122; Deddeh Advice Letter, No. 88-180, copies enclosed.)


If you have questions concerning this letter, please contact me at (916) 322-5662.







Sincerely,







Carla Wardlow







Chief, Technical Assistance







 and Analysis Division

Enclosures
