SUPERSEDED IN PART BY 18215 (c)(10)

October 7, 1992

James R. Sutton

Nielsen, Merksamer, Hodgson, 

 Parrinello and Mueller

591 Redwood Highway, #4000

Mill Valley, CA 94941

Re:
Your Request for Informal Assistance

Our File No. I‑92‑473

Dear Mr. Sutton:

This is in response to your letter requesting advice regarding the campaign disclosure provisions of the Political Reform Act (the "Act").  Since you have not named any specific persons on whose behalf you have requested this advice, we are treating your request as one for informal assistance.

Please note that nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct which may have already taken place.  In addition, this letter is based on the facts presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Ogelsby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION

If a television or radio station provides free air time to a committee opposing or supporting a ballot measure, without providing the free air time on the same terms and conditions to the other side, has the television or radio station made a reportable contribution to the committee?

CONCLUSION

Absent a legal requirement to provide the free air time, or an exception in the Act, the provision of free air time to a committee opposing or supporting a ballot measure by a television or radio station, without affording the same opportunity to the other side, is a reportable contribution.

FACTS

You represent committees which have been offered free air time under the Federal Communications Commission's (the FCC) fairness doctrine.  You submitted material that evidences the FCC's determination that the fairness doctrine is no longer enforceable.  You have asked, in light of the FCC's decision, whether free air time provided by a television or radio station to a committee on one side of a ballot issue, without providing the free air time on the same terms and conditions to the other side, would be a reportable contribution to the committee.

ANALYSIS

Contributions

Section 82015 provides:

"Contribution" means a payment, a forgiveness of a loan, a payment of a loan by a third party, or an enforceable promise to make a payment except to the extent that full and adequate consideration is received unless it is clear from the surrounding circumstances that it is not made for political purposes.


* * *

The term "contribution" includes...the granting of discounts or rebates by television and radio stations and newspapers not extended on an equal basis to all candidates for the same office....

(Emphasis added.)

Regulation 18215(a) clarifies that:

A payment is made for political purposes if it is:

(1)  For the purpose of influencing or attempting to influence the action of the voters for or against the nomination or election of a candidate or candidates, or the qualification or passage of any measure; or

* * *

(2)  Received by or made at the behest of:

* * *

(D)  An organization formed or existing primarily for political purposes as defined in subsection (a)(1), including but not limited to a political action committee established by any membership organization, labor union or corporation.

(Emphasis added.)

Consequently, where committees formed to influence the action of the voters for or against the qualification or passage of any measure receive free air time, the air time is deemed to be for political purposes and would constitute an in‑kind contribution.

However, we have consistently advised that free air time provided under compulsion of law was not for political purposes. (Hanauer Advice Letter, No. A‑78‑10‑022; Johnson Advice Letter, No. I‑90‑351.)  Under such circumstances, the donor would have no ability to withhold the free air time.  Thus, the purpose would be irrelevant.  The donation would be made to comply with the law.  Conversely, if the free air time is provided on a voluntary basis by a radio or television station, the air time would constitute an in‑kind contribution.  (Hanauer Advice Letter, No. A‑78‑10‑022.)

You asked whether free air time provided consistent with the fairness requirements of the FCC would be treated as contributions.  The Commission has no jurisdiction with respect to federal law.  Thus, we cannot advise as to whether the fairness doctrine, or any other provision of federal law legally mandates that television and radio stations air opposing views free of charge.  

However, to the extent that the free air time is provided under compulsion of law, it is not a contribution.  To the extent that providing free air time is discretionary, the free air time will constitute a reportable contribution.  We suggest that your clients communicate with the FCC to confirm that the FCC does not require the provision of free air time to one side of a ballot issue.

Exceptions

The Act does provide some exceptions to the definition of "contribution" that may be applicable to your situation.  For example, Section 82015 provides: "The term 'contribution' includes...the granting of discounts or rebates by television and radio stations and newspapers not extended on an equal basis to all candidates for the same office...."

Thus, we have advised that where a forum is made available to all candidates for the same office, no contribution results.  (See, Gross Advice Letter, No. A‑83‑200; Wilson Advice Letter, No. A‑92‑456; Bell Advice Letter, No. I‑92‑288.)  This exception was expanded to ballot measure committees in the Morten Advice Letter, No. A‑88‑293.  The rationale for the exception was described as follows:

We believe this provision was included in the definition of contribution for the purpose of ensuring that the public have access to both sides of issues on which they are to vote.  Allowing the media to provide free advertising time on an equal basis to opposing candidates, and to those supporting and those opposing ballot issues, serves the interests of the public in receiving information needed to make an informed decision at the polls.

The requirement in Section 82015 that the radio or television station or the newspaper extend the policy of providing equal time to all candidates for the same office (or both sides of an issue in the case of ballot measures) ensures that the exception for free media advertising time will be utilized as a method of providing information to the public on campaign issues.  A media provider which did not extend the opportunity for free advertising time to all candidates for the same office, or to both sides of a ballot issue would be deemed to be making contributions to the candidate or committee which received the free time.

Morten Advice Letter, 

supra. (Emphasis added.)

Thus, where supporters and opponents of a ballot measure are provided free or discounted air time, on the same terms and conditions, the cost of the event will not result in reportable contributions.  Moreover, this exception is not based on a legal compulsion to provide free air time and thus is not dependent on the status of federal law.

In addition, we have advised that appearances in bona fide newscasts of a federally regulated broadcasting facility and coverage of bona fide news events by the broadcaster would also be exempt from the definition of contribution.  (Recht Advice Letter, No. I‑91‑044.)

If you have any further questions regarding this matter, please feel free to contact me at (916) 322‑5901.\

Sincerely,

Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
John W. Wallace

Counsel, Legal Division
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