

October 15, 1992

Henry W. Elliott

110 Cook Circle

Vallejo, CA  94589



Re:  Your Request for Advice




Our File No. A-92-488

Dear Mr. Elliott:


This letter is in response to your request for advice regarding the use of surplus campaign funds under the provisions of the Political Reform Act (the "Act"). 

QUESTION


What would be an appropriate use of surplus funds?

CONCLUSION


Funds remaining in your campaign account which were raised after January 1, 1989, become "surplus funds" upon leaving office and must be disposed of in accordance with Section 89519.  Funds remaining in a separate account, if any, raised prior to 

January 1, 1989, must be disposed of in accordance with Elections Code Section 12400.

FACTS


You are presently a member of the Vallejo City Unified School District Board of Governors.  You were originally elected in 1985 and were reelected in 1989.  Your term expires in 1993.  You have approximately $2,100 remaining in campaign funds.  



ANALYSIS


The use of campaign funds was formerly governed by provisions of the Elections Code as interpreted by the Attorney General's Office.  However, effective January 1, 1990, the Act was amended by Senate Bill 1431 to include new provisions that regulate the appropriate use of campaign funds.  (Section 85800, et seq., the "personal use" law.)


Where campaign funds become surplus campaign funds, Senate Bill 1431 established two alternate statutes controlling the disposal of surplus campaign funds with differing lists of permissible uses.


For campaign funds raised prior to January 1, 1989, Elections Code Section 12400, administered by the Attorney General's Office, provides:


Upon leaving any elective office, or at the end of the postelection reporting period following the defeat of a candidate for elective office, whichever occurs last, surplus campaign funds raised prior to January 1, 1989, under the control of the former candidate or officeholder or his or her controlled committee shall be used or held for the following purposes:


(a)
The repayment of personal or committee loans or other obligations if there is a reasonable relationship to a political, legislative, or governmental activity.


(b)
The payment of the outstanding campaign expenses.


(c)
Contributions to any candidate, committee, or political party, except where otherwise prohibited by law.


(d)
The pro rata repayment of contributors.


(e)
Donations to any religious, scientific, educational, social welfare, civic, or fraternal organization no part of the net earnings of which inures to the benefit of any private shareholder or individual or to any charitable or nonprofit organization which is exempt from taxation under subsection (c) of Section 501 of the Internal Revenue Code or Section 17214 or Sections 23701a to 23701j, inclusive, or Section 23701l, 23701n, 23701p, or 23701s of the Revenue and Taxation Code.


(f)
Except where otherwise prohibited by law, held in a segregated fund for future political campaigns, not to be expended except for political activity reasonably related to preparing for future candidacy for elective office.


Any funds raised after January 1, 1989, will be subject to the restrictions found in Section 89519, which provide:


Upon leaving any elected office, or at the end of the postelection reporting period following the defeat of a candidate for elective office, whichever occurs last, campaign funds raised after January 1, 1989, under the control of the former candidate or elected officer shall be considered surplus campaign funds and shall be disclosed pursuant to Chapter 4 (commencing with Section 84100) and shall be used only for the following purposes:


(a)  The payment of outstanding campaign debts or elected officer's expenses.


(b)  The pro rata repayment of contributions.


(c)  Donations to any bona fide charitable, educational, civic, religious or similar tax-exempt, nonprofit organization, where no substantial part of the proceeds will have a material financial effect on the former candidate or elected officer, any member of his or her immediate family, or his or her campaign treasurer.


(d)  Contributions to a political party or committee so long as the funds are not used to make contributions in support of or opposition to a candidate for elective office.


(e)  Contributions to support or oppose any candidate for federal office, any candidate for elective office in a state other than California, or any ballot measure.


(f)  The payment for professional services reasonably required by the committee to assist in the performance of its administrative functions, including payment for attorney's fees for litigation which arises directly out of a candidate's or elected officer's activities, duties, or status as a candidate or elected officer, including, but not limited to, an action to enjoin defamation, defense of an action brought of a violation of state or local campaign, disclosure or election laws, and an action arising from an election contest or recount.


I trust this answers your question.  If you need further information, please do not hesitate to contact me at (9l6) 322-5901.



Sincerely,



Scott Hallabrin



Acting General Counsel



By:  Jeanette E. Turvill




Political Reform Consultant




Legal Division
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