





October 22, 1992

Paul Wysocki

Chairman

San Jose Police and Fire Department

 Retirement Board

City of San Jose

801 North First Street  

San Jose, CA  95110






Re:
Your Request for Advice 

Our File No. A-92-500 

Dear Mr. Wysocki:


You have requested advice as Chairman of the San Jose Police and Fire Department Retirement Board concerning your responsibilities under the provisions of the Political Reform Act (the "Act")  regulating gifts.  


Please note that nothing in this letter should be construed to evaluate any conduct which may have already taken place.  In addition, this letter is based on the facts presented to us.  The Commission does not act as the finder of fact in providing advice.  (In re Ogelsby (1975) 1 FPPC Ops. 71.)

QUESTION


As Chairman of the San Jose Police and Fire Department Retirement Board, may you accept travel payments from SEI Capital Resources to serve as a member of a public advisory board to SEI Capital Resources?

CONCLUSION


Payments for travel and accommodations received from a private entity are generally considered to be gifts.  If you receive gifts of $50 or more, the source must be disclosed on your statement of economic interests.  Additionally, you will be prohibited from making, participating in making, or in any way attempting to use your official position to influence a governmental decision which will have a reasonably foreseeable material financial effect on any donor of gifts of $250 or more.

FACTS


You are the appointed Chairman of the San Jose Police and Fire Department Retirement Board (the "retirement board") which is responsible for managing the retirement plan for firefighters and local police officers in San Jose.


In conjunction with this responsibility, you have been invited by SEI Capital Resources ("Capital Resources"), a private firm that advises public retirement boards, to participate in a newly created public advisory board.  Capital Resources also advises the San Jose Police and Fire Department Retirement Board.


According to materials you submitted on October 5, 1992, Capital Resources described the purpose of the advisory board as follows:


The SEI Capital Resources Public Advisory Board has been established to provide a learning forum for our public plan sponsors and SEI management.

* * *


Public Advisory Board meetings will be held twice a year, in spring and fall, in an attractive location.  Naturally, we will pay for travel and accommodations.


Each meeting will feature well-known investment experts who will focus on important plan management and investment issues.  These meetings will also include input sessions with you, our clients, to hear your concerns and garner your thoughts on current topics of interest.


Capital Resources pays for the travel and accommodations for members to attend the board meetings.  You have asked whether payments from Capital Resources for your travel and necessary accommodations related to the meetings are reportable, and what potential consequences may result from accepting the payments.

ANALYSIS


Section 82028 provides:


(a)  "Gift" means, except as provided in subdivision (b), any payment to the extent that consideration of equal or greater value is not received and includes a rebate or discount in the price of anything of value unless the rebate or discount is made in the regular course of business to members of the public without regard to official status.  


Alternatively, where a payment is made for a speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering, the payment is considered an honorarium.  (Section 89501.)


Thus, the provision of free travel and accommodations by Capitol Resources to you to participate on the advisory board would be considered a gift or honorarium.


1.  Gift and Honoraria Limits


Section 89501 provides:


No local elected officeholder shall accept any honoraria for any speech given, article published, or attendance at any public or private conference, convention, meeting, social event, meal, or like gathering, or any gifts, from any single source, which is in excess of one thousand dollars ($1,000), in any calendar year, except reimbursement for actual travel expenses and reasonable subsistence in connection therewith.







(Emphasis added.)





You state that you were appointed to the position of chairman of the local retirement board.  Thus, Section 89501 would not limit gifts or honoraria you receive since you are an appointed official rather than an elected officer.  


2.  Conflicts of Interest; Disclosure and Disqualification.


However, the Act also requires that every public official, whether elected or appointed, disclose all his or her economic interests that could foreseeably be affected by the exercise of the official's duties.  (Sections 81002(c), 87200-87313.)  Section 87207 provides that a public official must disclose each source of gifts of $50 or more in value provided to the official.


Moreover, Section 87100 prohibits any public official at any level of state or local government from making, participating in making or in any way attempting to use his or her official position to influence a governmental decision in which the official knows or has reason to know the official has a financial interest.  (Section 87100.)  As a public official, you will have a financial interest in Capital Resources if it is reasonably foreseeable that any governmental decision will have a material financial effect, distinguishable from its effect on the public generally, on Capital Resources.  (Section 87103(c).)


Where Capital Resources is directly before the retirement board, as an applicant or as the subject of a decision, Regulation 18702.1(a) provides that the effect of the retirement board's decision is deemed to be material and disqualification is required.  (Combs Advice Letter, No. A-89-177.)  Thus, for example, if the retirement board is considering the renewal of a contract with Capital Resources, Capital Resources would be directly involved and you would be require to disqualify yourself.


Where Capital Resources is only indirectly involved in a decision of the retirement board, you will still be required to disqualify yourself if the indirect effect of the decision will be material.  Regulation 18702.2 (copy enclosed) provides the  standards of materiality applicable to decisions that indirectly affect Capital Resources.   


I trust this letter has addressed your concerns.  Should you have any further questions regarding this matter please feel free to contact me at (916) 322-5901.\






Sincerely,






Scott Hallabrin

Acting General Counsel

By:
John W. Wallace


Counsel, Legal Division
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