





December 30, 1992

Mr. Palmer Madden

McCutchen, Doyle, Brown

& Enersen

P.O. Box V

Walnut Creek, CA  94596







Re:
Your Request for Confirmation








of Telephone Advice








Our File No. I-92-504

Dear Mr. Brown:


You have requested confirmation of advice provided to you regarding the lobbying provisions of the Political Reform Act.  Because your questions are of a general nature and you have not identified the employee on whose behalf you are requesting advice, we consider your request to be one for informal assistance.

QUESTIONS


1.
Is litigation a lobbying activity that must be reported?


2.
In one month, a partner in a law firm receives a $10,000 draw of which 30% ($3,000) is allocated to administrative testimony on a rate-making proceeding and 5% ($500) is allocated to direct communication for the purpose of influencing legislative or administrative action.  Does the partner qualify as a lobbyist under the above situation?  


3.
In the situation described in Question 2, what portion of the partner's draw does the law firm count for purposes of qualifying as a lobbying firm?  Would the answer be different if the draw was allocated to different clients?


4.
Are Local Agency Formation Commissions (LAFCO) and South Coast Air Quality Management District (SCAQMD) state agencies?

CONCLUSIONS


1.
Litigation is not a lobbying activity and such payments are not required to be disclosed.


2.
The partner would not qualify as a lobbyist. 


3.
The law firm would not count the amount received by the firm for administrative testimony toward the test to determine if it qualifies as a lobbying firm.  However, the firm must count payments it receives or becomes entitled to receive from all clients in connection with other activities to influence legislative or administrative action, not just the $500 drawn by the partner.  


4.
LAFCO and SCAQMD are not state agencies.

ANALYSIS


The Act requires lobbying firms to disclose payments received in connection with "influencing legislative or administrative action."


The Act defines "influencing legislative or administrative action" as follows:


"Influencing legislative or administrative action" means promoting, supporting, influencing, modifying, opposing or delaying any legislative or administrative action by any means, including but not limited to the provision or use of information, statistics, studies or analyses.







Section 82032.


The Act also defines the terms "administrative action" and "legislative action."  "Administrative action" is defined, in part, as follows:


"Administrative action" means the proposal, drafting, development, consideration, amendment, enactment or defeat by any state agency of any rule, regulation or other action in any rate-making proceeding or any quasi-legislative proceeding....







Section 82002.

"Legislative action" is defined as follows:


"Legislative action" means the drafting, introduction, consideration, modification, enactment or defeat of any bill, resolution, amendment, report, nomination or other matter by the Legislature or by either house or any committee, subcommittee, joint or select committee thereof, or by a member or employee of the Legislature acting in his official capacity.  "Legislative action" also means the action of the Governor in approving or vetoing any bill.







Section 82037.


Moreover, the types of payments received by a lobbying firm which are considered payments for "lobbying services" are defined in Regulation 18616.  It states, in pertinent part:

...(b) The following payments from a client to a lobbying firm shall not be considered payments for lobbying services:

  (1)  Payments for litigation....


Since litigation is not included in the provisions that define "influencing legislative and administrative action," and are not considered "lobbying services," payments received for litigation activities are not required to be counted toward qualification as a lobbying firm or disclosed.


Your second question addresses the compensation test used by an individual to determine if he or she qualifies as a lobbyist.  The test is defined in Regulation 18239 as follows:

...A lobbyist is any person who, for compensation, engages in direct communication, other than administrative testimony, with a qualifying official for the purpose of influencing legislative or administrative action, and also meets the requirements of either subsection (b) or subsection (c) of this section.

  (b)  The person receives or becomes entitled to receive at least $2,000 in compensation in any calendar month for influencing legislative or administrative action....







 (Emphasis added.)


Since compensation received for administrative testimony is  specifically excluded, under the circumstances you describe, only $500 of the partner's draw is counted toward the $2,000 monthly compensation test.  Therefore, the partner does not qualify as a lobbyist.


The test to determine when an entity qualifies as a lobbying firm is set forth in Regulation 18238.5.  It states, in pertinent part:


(a) A business entity is a lobbying firm pursuant to Government Code Section 82038.5(1)(2) if it receives or becomes entitled to receive at least $5,000 in compensation in any calendar quarter for the purposes of influencing legislative or administrative action on behalf on any other person, and any partner, owner, officer, or employee of the business entity engages in direct communication for the purpose of influencing legislative or administrative action.


 Regulation 18238.5 does not specifically exempt payments for administrative testimony for purposes of determining when an entity qualifies as a lobbying firm.  However, for qualification purposes, the Commission has concluded that compensation received or entitled to be received by a law firm for administrative testimony should be excluded.  (Slaby Advice Letter, No. I-90-692, copy enclosed.)  Therefore, the law firm may exclude the amount billed to a client that is for administrative testimony when determining whether the entity qualifies as a lobbying firm.  This advice would not change if the amount was allocated among different clients.


Your last question asks whether LAFCO and SCAQMD are state agencies.  Regulation 18249 defines the term "state agency" for purposes of the Act's lobbying provisions.  It states:

An agency is a state agency within the provisions of Government Code Section 82004 and 86100-86300 only if all the following criteria are met:


(a) The agency is authorized by statute, executive order or the California constitution.


(b)  At least one voting member is an elected state officer or is appointed by an elected state officer or an agency official or a state agency.


(c)  The agency is financed in part by any state funds or is subject to appropriation in the state budget.

