





December 10, 1992

Joseph Remcho

Remcho, Johansen & Purcell

555 Capitol Mall, Ste. 625

Sacramento, CA  95814







Re:
Your Request for Informal








Assistance








Our File No. I-92-522

Dear Mr. Remcho:


You have requested informal assistance concerning the campaign disclosure provisions of the Political Reform Act (the "Act").  

QUESTION


If an elected state officer's committee for a local election is prohibited from spending any of its funds to benefit the officeholder's state candidacy, is the local committee required to file campaign statements on the state filing schedule?

CONCLUSION


The local committee must file on the state filing schedule as well as the local filing schedule.

ANALYSIS


You have requested reconsideration of the advice provided in the Barrett Advice Letter, No. A-88-150, and the Fishburn Advice Letter, No. I-91-325, concerning the filing obligations of elected  officeholders who become candidates in jurisdictions other than the jurisdictions in which they hold office.  The letters advise that all committees controlled by such an officeholder/candidate must file campaign statements at all of the times and in all of the places in which the controlling individual must file as an officeholder and as a candidate.  Therefore, if an elected state officeholder controls two committees, one established for a state candidacy and one established for a local candidacy, both committees must file on the state filing schedule as well as the local filing schedule and with all of the appropriate state and local filing officials.


You have asked whether a state officeholder's committee established for a local candidacy, which is prohibited by local ordinance from using its funds for any other campaign, should be required to file reports on the state filing schedule.


The advice provided in the Barrett and Fishburn advice letters is based, in part, on two provisions of the Act.  First, in its statement of purposes, the Act provides:


...Receipts and expenditures in election campaigns

should be fully and truthfully disclosed in order

that the voters may be fully informed and improper

practices may be inhibited.







Section 81002(a).







(Emphasis added.)

In addition, Section 84215 specifies where officeholders, candidates and committees are required to file campaign disclosure statements.  In each subdivision affecting officeholders and candidates, Section 84215 states that such individuals and "their controlled committees" must file statements in specified locations.  It does not distinguish between committees established by a single candidate for elections in different jurisdictions.  For example, Section 84215(e) provides:



(e)  City elected officers, candidates for

city office, their controlled committees...shall

file the original and one copy with the clerk of

the city.


Although we are sympathetic to the additional burdens imposed on local committees which are controlled by elected state officeholders, the purpose of fully informing the voters is better served by providing the voters in each jurisdiction with complete information concerning all contributions received and expenditures made by the officeholder/candidate.  


For the reasons stated above, the advice provided in the Barrett and Fishburn advice letters remains unchanged.


If you have questions concerning this letter, please contact me at (916) 322-5662.







Sincerely,







Scott Hallabrin







Acting General Counsel







By:
Carla Wardlow








Division Chief








Technical Assistance Division

